x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Exploziv. Viitorul sediu al DNA, auditat de firma pe care DNA o anchetează

Exploziv. Viitorul sediu al DNA, auditat de firma pe care DNA o anchetează

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2016   •   12:30
Exploziv. Viitorul sediu al DNA, auditat de firma pe care DNA o anchetează
Sursa foto: Victor Stroe/INTACT IMAGES

O firmă împotriva căreia Direcţia Naţională Anticorupţie a început, în luna februarie a acestui an, urmărirea penală pentru complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina fostului primar al Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a primit, la sfârşitul lunii trecute, din partea Guvernului României, un contract pentru auditarea din punct de vedere energetic a clădirilor şi autoturismelor aflate în parohia Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Societatea urmărită penal va expertiza, printre alte obiective, inclusiv clădirea actualului Hotel Triumf, situat pe Şoseaua Kiseleff, locaţie care va deveni viitorul sediu al DNA. Primarul Antal Arpad Andras este acuzat, în dosarul instrumentat, că a folosit firma abonată la contractul guvernamental pentru a truca o licitaţie cu fonduri rambursabile BERD, în favoarea unei asocieri de firme. Contractul RA-APPS a fost semnat fix la patru luni de la declanşarea cercetărilor în acest dosar.

Este vorba despre compania SC Tractebel Engineering SA, care va derula, timp de doi ani, pentru Guvernul României servicii de auditare energetică a întregului patrimoniu al reşedinţelor de protocol, inclusiv Palatul Elisabeta, vilele de protocol de pe Litoral sau de pe Valea Prahovei, ori alte obiective din Bucureşti, Cluj, Suceava şi Bacău.

 

Contract atribuit la patru luni de la declanşarea anchetei penale

Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a atribuit, în data de 30 iunie 2016, un contract în valoare de 708.636,6 lei cu TVA inclus (161.053,8 euro) pentru angajarea unei companii private ce urmează să presteze servicii de audit energetic “pentru conturul de consum energetic, referitor la imobilele aflate în administrarea Regiei)”. Şase sucursale RA-APPS urmează să fie expertizate energetic. Este vorba despre sucursalele de reprezentare şi protocol Sinaia, Neptun, Suceava Cluj, Transport Bucureştii Noi şi Sucursala Agrosilvică şi de Agrement Scroviştea. În aceste servicii intră activităţi de arhitectură peisagistică, de inginerie integrată, servicii de amenajare urbană, servicii de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, precum şi servicii de analiză tehnică.

Regia guvernamentală a organizat o licitaţie deschisă în vederea atribuirii acestui contract, la care s-au prezentat doi ofertanţi, dintre care autoritatea contractantă a considerat că doar unul singur a fost admisibil, în cele din urmă fiind şi oferta câştigătoare. Compania se numeşte Tractebel Engineering SA, cu sediul în Bucureşti, deţinută, în calitate de asociaţi persoane juridice, de către două companii din Belgia, Bruxelles: Tractebel Engineering SA şi GDFSUEZ Energy Services International SA.

Acuzaţiile: licitaţii trucate şi deturnare de fonduri BERD

Interesant este faptul că RA-APPS şi-a făcut publică intenţia de a achiziţiona acest tip de servicii în data de 21 aprilie 2016, conform anunţului de participare asociat încărcat pe SEAP. Acest lucru s-a întâmplat la două luni de când Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva SC Tractebel Engineering SA Bucureşti în dosarul fostului primar al Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Potrivit anchetatorilor, împotriva societăţii care derulează, în prezent, contractul guvernamental de auditare energetică a clădirilor statului a fost pusă în mişcare acţiunea penală încă din data de 18 februarie 2016 pentru complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina edilului din Sfântu Gheorghe. Astfel, din referatul procurorilor aflăm că, în 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanțări rambursabile externe în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în 10 ani, cu o perioadă de grație de trei ani și o perioadă de şapte ani rambursare principală de la unitatea creditoare. Totodată, prin aceeași hotărâre, Consiliul Local a stabilit că suma contractată va fi utilizată în scop de investiții, pentru modernizarea orașului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de bicicliști, amenajare parcări.

Primarul a modificat ilegal hotărârea Consiliului Local

Ulterior, la data de 3 noiembrie 2010, între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost încheiat un contract de credit pentru acordarea unui împrumut care nu va depăși suma de 12.000.000 euro, în legătură cu proiectul „Reabilitarea străzilor și iluminatului public din orașul Sfântu Gheorghe”.

“Anterior acestei date, primarul Antal Arpad Andras a depus diligențe în vederea încheierii unui contract de consultanță cu SC Tractebel Engineering SA, având ca obiect prestarea unor servicii de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare atribuirii unui contract pentru întreținerea infrastructurii urbane. Societatea respectivă a întocmit și caietul de sarcini, în care a inserat anumite condiții care au înlesnit câștigarea licitației de către o asociere de trei firme”.

Mai mult, spun procurorii, pentru a favoriza societățile comerciale care au fost desemnate să execute lucrările și în conivență cu societatea de consultanță Tractebel Engineering SA, Antal Arpad Andras a schimbat destinația sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizată în alte scopuri decât cele pentru care s-a contractat creditul, provocând, de asemenea, și un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro fără TVA.  Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusă la cunoștința Consiliului Local și nici Ministerului Finanțelor Publice, prin care a fost diminuat numărul obiectivelor de investiții pentru care Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea împrumutului rambursabil. “Ca urmare a aceleiași decizii nelegale a inculpatului Antal Arpad Andras, în contractul încheiat cu asocierea câștigătoare a licitației s-a prevăzut suma de 3.647.657,16 euro reprezentând servicii de întreținere, suma de 341.967,88 euro fără TVA a fost alocată unor servicii de proiectare, iar suma de 250.000 euro a fost indisponibilizată la dispoziția executantului pentru eventualele litigii/arbitraje și lucrări de urgență”, se mai arată în referat.


Caietul de sarcini, întocmit de Tractebel Engineering

Potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de întreținere și de proiectare nu pot face obiectul investițiilor publice de interes local finanțate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suportă din fondurile proprii ale executantului, în timp ce lucrările de urgență se suportă din fondul de rezervă al bugetului local. Toate aceste destinații nu au fost aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Sf. Gheorghe, respectiv nu au fost prezentate spre autorizare Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. De asemenea, în caietul de sarcini întocmit de către consultantul SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus primăriei obligația de a acorda asocierii respective un avans în sumă de 1.709.839,35 euro. Mai mult, în cadrul proiectului, firma de consultanță a fost desemnată consultant și diriginte de șantier.
Din client în furnizor

Cu adevărat spectaculos din afacerea pe care a încheiat-o RA-APPS cu SC Tractebel Engineering SA este faptul că în primul lot pe care urmează să-l expertizeze şi să-l auditeze din punct de vedere energetic, potrivit caietului de sarcini care a precedat licitaţia din 30 iunie 2016, se află şi imobilul cunoscut sub denumirea de “Hotelul Triumf”, situat în Şoseaua Kiseleff, la numărul 12, din Sectorul 1. Clădirea, care a fost dată în folosinţă în anul 1935, are o suprafaţă totală utilă de 5.600,21 metri pătraţi şi este desfăşurată astfel: subsol, demisol, parter şi patru etaje, şi va fi noul sediu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Printre acuzaţiile aduse de procurori companiei agreate de către regia guvernamentală este şi aceea că a întocmit, la cererea primarului din Sfântu Gheorghe, un caiet de sarcini cu dedicaţie pentru o reţea de trei agenţi economici care trebuiau să câştige un contract cu primăria.

Toate vilele de protocol vor fi auditate până anul viitor

Conform caietului de sarcini, SC Tractebel Engineering SA va trebui să expertizeze capacitatea energetică atât a viitorului sediu al DNA, dar şi alte clădiri importante aflate în patrimoniul statului. La Bucureşti, spre exemplu, vor fi expertizate Casa Locato, clădirea din Bulevardul Primăverii nr. 50 (fosta reşedinţă a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu), Palatul Elisabeta, Clubul Floreasca, sediul Sucursalei de Transport a RA-APPS Bucureştii Noi, clădirile de birouri, clădirea de termoficare, gala, magazia şi serele regiei, un bloc de locuinţe de protocol din Compexul Pipera, un alt bloc de locuinţe din Strada Alexandru Şerbănescu, trei blocuri din Strada Valeriu Branişte, Complexul Cămin Băneasa şi Abatorul Băneasa. În total, numai în Capitală, proprietăţile regiei ce urmează să fie auditate anul acesta au o suprafaţă de 36.096,16 metri pătraţi.

De asemenea, firma cu dosar la DNA va mai audita şi proprietăţile de protocol de la Scroviştea, dar şi cele de la Neptun, Mangalia, Constanţa sau Eforie Nord. Totdată, şi imobilele de protocol (vile) de la Snagov, Braşov sau de la Sinaia urmează să fie supuse aceleiaşi operaţiuni, la care se adaugă alte proprietăţi din Cluj, Suceava şi Bacău, aflate în administrarea RA-APPS. Întreaga suprafaţă a imobilelor regiei depăşeşte 152.936 de metri pătraţi, o parte din acestea urmând a fi auditate energetic inclusiv în cursul anului 2017.

Un alt obiectiv: reducerea consumului de carburant 

Pe lângă clădirile aflate în parohia RA-APPS, SC Tractebel Engineering SA va trebui să evalueze şi situaţia consumului de energie al autovehiculelor aflate în patrimoniul aceleiaşi regii guvernamentale, Cu acest prilej, am aflat şi noi că RA-APPS deţine, în acest moment, un număr total de 180 de vehicule, dintre care 36 sunt destinate transportului de marfă (în general, furgonete de poducţie autohtonă), iar restul de 144 sunt vehicule (majoritatea străine) destinate transportului de persoane. 118 maşini din cea de-a doua categorie deservesc doar Bucureştul. În caietul de sarcini se prevede o cerinţă strictă a serviciilor pe care regia le vizează prin încheierea acestui contract, şi anume “reducerea consumului de combustibil pentru parcul auto din administrarea RA-APPS”.

Din documentele de atribuire a contractului, rezultă că regia deţine, doar la Bucureşti, un autoturism Audi A6, care consumă 15,98 litri la suta de kilomeri, alte cinci autoturisme Audi A4 şi A6, ce consumă între 15,55 şi 23,93 litri la suta de kilometri, un Audi Q7, ce “mănâncă” nu mai puin de 21,08 litri de combustibil la 100 de kilometri. La acestea se adaugă două autoturisme Mercedes, cu un consum de 13,95, respectiv 20,40 litri de combustibil la 100 de kilometri, şi trei Volkswagen Touareg, cu un consum ce variază de la 18,69, la 25,20 litri de combustibil la 100 de kilometri.

Contracte de 23 de milioane de euro

SC Tractebel Engineering SA este un client fidel al contractelor încheiate cu instituţiile publice, axate în principal pe consultanţă sau realizarea de studii de fezabilitate în domeniul energiei. În total, “Jurnalul Naţional” a identificat un număr de 44 de astfel de contracte, în valoare totală de 96.685,379,6 lei cu tot cu TVA (23.173102 euro), din care 20 au fost atribuite chiar de Societatea de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA. În perioada august 2007 – martie 2016, Transelectrica a încheiat cu societatea în cauză contracte în valoare totală de 26.577.836,6 lei cu tot cu TVA (6.077.589 euro), pentru servicii de consultanţă, de asistenţă tehnică, licenţiere programe, servicii de inginerie, servicii de mentenanţă şi realizarea unor studii de soluţii.

Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA a atribuit, de asemenea, aceleiaşi firme, în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2016, patru contracte, în valoare totală de 555.106,2 euro cu tot cu TVA.

Lunga listă de clienţi

O altă instituţie care a virat sume consistente în conturile SC Tractebel Engineering SA este societatea Energo Nuclear SA, care i-a atribuit, în data de 16 octombrie 2009, un contract de servicii de inginerie în valoare de 40.535.674,6 lei cu TVA.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a încheiat, la rândul ei, două contracte cu societatea care auditează energetic clădirile de protocol ale statului, în valoare totală de 1.700.471,3 euro cu tot cu TVA. Societatea de Energie Electrică Bucureşti SA a atribuit aceleiaşi companii un contract de 316.541,3 euro, iar APA NOVA Bucureşti a încheiat cu firma în cauză un contract de 264.264 lei cu TVA.

Alte contracte primite de SC Tractebel Engineering SA sunt cu Consiliul Judeţean Teleorman (139.111 lei cu TVA), Compania de Apă Colterm SA Timişoara (96.270 lei cu TVA), Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Brăila (356.306,3 lei cu TVA), oraşul Breaza (984.789 lei cu TVA), Consiliul Judeţean Caras-Severin (324.421,2 lei cu TVA), Agenţia Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (328.354 lei cu TVA), Compania Naţională Apele Române (2.159.954 lei cu TVA), Electrocentrale Bucureşti SA (42.160 lei cu TVA), Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA (117.800 lei cu TVA), Enel Distribuţie Muntenia (12.288.400 lei cu TVA), E.On Distribuţie Moldova (1.002/980,0 lei cu TVA), Complexul Energetic Oltenia (362.108,5 lei cu TVA) sau Municipiul Bistriţa (634.988,4 lei cu TVA).

Vrea să afle gradul de ocupare a clădirilor pe care le deţine

Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat are nevoie de o firmă privată care să descrie din punct de vedere ahitectural clădirile pe care le deţine, să descrie alcătuirea construcţei şi a structurii de rezistenţă a acestor clădiri şi a diferitelor tipuri de instalaţii interioare de încălzire, de alimentare cu apă menajeră, a surselor de iluminat şi de climatizare. Mai mult, RA-APPS va plăti compania care a câştigat contractul inclusiv pentru a afla care este gradul de ocupare a propriilor sale clădiri. Toate aceste informaţii reies din caietul de sarcini care a fost întocmit de experţii RA-APPS pentru licitarea serviciilor de auditare energetică.

×
Subiecte în articol: dna hotel triumf