x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Filiera de rude și prieteni a ministrului „Grindă”, propulsată de Guvernul Orban în funcții-cheie la stat

Filiera de rude și prieteni a ministrului „Grindă”, propulsată de Guvernul Orban în funcții-cheie la stat

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2020   •   10:49
Filiera de rude și prieteni a ministrului „Grindă”, propulsată de Guvernul Orban în funcții-cheie la stat

Ce puțin șase rude, precum și un apropiat de-ai ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ion Ștefan, zis „Grindă”, au primit sau sunt pe cale să primească funcții importante la stat. Presa locală din Vrancea, dar și cea centrală, a monitorizat, în ultimele luni, mișcările interesante prin care s-au făcut numiri, pe linie liberală, care îl au drept „centru al echilibrului” pe celebrul Ion Ștefan. Verișoara ministrului, soțul verișoarei ministrului, verișorul soției ministrului, finul ministrului, soțul nepoatei ministrului, cumătrul ministrului, consilierul parlamentar al ministrului, fiul consilierului parlamentar și verișoara acestuia au avansat rapid în carieră, odată cu preluarea de către Ion Ștefan a celui mai bănos minister din cadrul Guvernului României, condus de Ludovic Orban.

 

Încă din 11 februarie 2020, când România nu intrase în starea de urgență generată de pandemia de COVID-19, iar PNL avea ca principal obiectiv căderea Guvernului, picarea a altor două propuneri de prim-ministru, dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri legislative anticipate, presa din Vrancea atrăgea atenția că o doamnă pe nume Dorina Ștefan a fost numită, prin decizie a conducerii Agenției Naționale de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) la șefia Centrului Județean Vrancea al acestei instituții. Dorina Ștefan este nimeni alta decât verișoara ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, zis „Grindă”, atât ea, cât și controversatul demnitar fiind din localitatea Milcov, județul Vrancea.


Anterior propulsării în această funcție, Dorina Ștefan (FOTO 1) a lucrat în calitate de consilier în cadrul APIA Vrancea, fără să aibă experiența necesară ocupării unei funcții de conducere. Din declarația acesteia de avere, rezultă că verișoara lui Ion Ștefan este căsătorită cu un domn pe nume Nicolae Ștefan. Soțul verișoarei ministrului lucrează în calitate de consilier în cadrul Autorității Administrația Națională Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor. Instituția se află în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt angajate și alte rude de-ale lui Ion Ștefan, zis „Grindă”. La Focșani, presa locală scrie că soțul verișoarei ministrului Dezvoltării se află „în cărți” pentru a prelua conducerea Centrului de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină „Moldova 2”, județul Vrancea, condus, în prezent, de directorul Ion Marin.


Conform declarației de avere completate și depuse, în luna iunie a anului trecut, de Dorina Ștefan, în calitate de consilier la APIA Vrancea, rezultă că verișoara ministrului Ion Ștefan deține, împreună cu soțul ei, trei terenuri agricole în comuna Milcovul, județul Vrancea, în suprafață totală de 41.508 metri pătrați, dar și o casă de 300 de metri pătrați, în aceeași localitate.

 

Altă rudă, același Minister al Agriculturii

O a doua rudă de-ale lui Ion Ștefan angajată la stat este tânărul Florin Jan Vasilache (FOTO 2), care, în prezent, ocupă funcția de consilier personal al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Acesta ar fi, spun jurnaliștii din Vrancea, finul ministrului Dezvoltării Regionale.
Florin Jan Vasilache a fost, anterior acestei funcții la Ministerul Agriculturii, consilier în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Conform rețelei de socializare Facebook, finul lui „Grindă” este căsătorit cu Roxana Vasilache, ambii postând materiale și informații laudative la adresa Guvernului Orban, a ministrului Adrian Oroș, dar și a nașului Ion Ștefan.
Conform declarației de avere depuse de Florin Jan Vasilache, acesta deține un apartament, achiziționat în anul 2017, la Focșani, în suprafață de 68,29 metri pătrați. Soția sa, Roxana, declară în acest document că lucrează la „Serviciul de Proiectare și Arhitectură”, de unde încasează un venit salarial anual în sumă de 36.000 de lei.

 

Pe „linia” soției

Surse politice locale din Vrancea, citate de presa zonală, dau ca sigură intenția PNL de a „umbla” la conducerea Electrica SA Vrancea. Instituție unde lucrează Ionuț Corneliu Lățcan (FOTO 3), verișorul soției ministrului Ion Ștefan, Mirela Ștefan (fostă Lățcan). Socrul demnitarului de la Dezvoltare este Nicolae Lățcan, fost primar al municipiului Focșani, în perioada 1992-2000, și unchi al tânărului Ionuț Corneliu Lățcan, care ar viza funcția de director al Electrica SA Vrancea.
Acesta din urmă lucrează ca economist la Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Focșani. Tot ca economist și tot acolo activează și soția lui Ionuț, Simona Elisa Lățcan-Cristescu. Doar aceasta din urmă și-a completat și depus declarația de avere, însă doar una singură, în cursul anului 2017. Din acest document, rezultă că Simona Lățcan deține două terenuri agricole, în suprafață totală de 7.463 de metri pătrați, la Focșani, moștenite, precum și un apartament, în suprafață de 36 metri pătrați, în aceeași localitate, la care se adaugă un autoturism Opel, fabricat în anul 2002. La momentul completării acestei declarații de avere, Simona Lățcan preciza că deține, într-un depozit bancar, suma de 97.673,46 lei.
La rubrica venituri salariale, rezultă că soții Lățcan lucrează împreună, ca economiști, la SDEE Vrancea.

 

Cumătrul și soțul nepoatei

În data de 6 mai 2020, la coducerea Regionalei de Căi ferate Galați a fost numit un anume Sorin Mihăilescu. Acesta este nimeni altul decât cumătrul și prietenul apropiat al ministrului Dezvoltării Regionale, Ion Ștefan. Anterior, Sorin Mihăilescu ocupase funcția de șef al Regulatorului de Circulație CFR Adjud.
Mai departe, nepotul aceluiași ministru Ion Ștefan, Sergiu Marian Bordea Ștefan (FOTO 4), inspector vamal la Biroul Vamal de Interior Vrancea, a fost delagat, începând cu 1 aprilie 2020, direct în funcția de șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice Galați. A doua zi, pe 2 aprilie, a fost promovat fără concurs, în funcția de director executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați.
Legătura de rudenie cu ministrul Ștefan a lui Ștefan Sergiu Marian Bordea este prin căsătoria cu nepoata demnitarului, Carmina Veronica Bordea. Aceasta din urmă lucrează ca jurist la firma lui Ion Ștefan, zis „Grindă”, SC Balcanic Prod SRL, despre care Jurnalul a făcut dezvăluiri încă din luna noiembrie a anului trecut. Revenind la Marian Bordea, acesta a candidat, în anul 2016, pe listele PNL pentru Consiliul Local Milcovul, de acolo de unde sunt și Ion Ștefan, și soția acestuia.
Din declarația de avere depusă în luna mai a anului trecut, nepotul lui „Grindă” de la Finanțe deține nouă terenuri, în Focșani, Vidra, Valea Sării, Putna Seacă, Răstoaca, Milcovul și Slobozia Ciorăștu, în suprafață de 55.000 de metri pătrați. La acestea, se adaugă și o casă de locuit în Valea Sării, precum și un apartament în București.

 

Consilierul parlamentar, ajuns prefect. Verișoara acestuia, manager de spital

Cele mai spectaculoase numiri în funcții, pe filiera „Grindă” rămân însă cele care au legătură cu prefectul județului Vrancea. Inclusiv prefectul. Acesta se numește Gheorghiță Berbece și a fost numit în funcție la sfârșitul anului trecut, după ce, anterior, a activat în calitate de consilier parlamentar la cabinetul deputatului Ion Ștefan zis “Grindă”.
Activitatea politică a lui Gheorghiță Berbece este una mai mult decât interesantă. După ce a ocupat funcția de șef al Gărzii de Mediu Vrancea, în perioada guvernării Boc, începând cu anul 2012, a ocupat funcția de consilier local Vrancea din partea Partidului Ecologist (Alianța pentru Vrancea). După care a devenit secretarul general al filialei Vrancea a Partidului Mișcarea Populară, înființat de Traian Băsescu și de Elena Udrea. În 2015, acesta a părăsit formațiunea, schimbându-și, din nou, orientarea politică, devenind liberal. Surse locale spun că acest lucru s-a datorat relației extrem de apropiate pe care o are cu Ion Ștefan. Din declarația de avere, dar și din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că prefectul de Vrancea a deținut, din 1993, până în 2018, o companie pe nume Tehnoplus Exim SRL, unde a și lucrat o perioadă. După divorțul de soția sa, Berbece și-a cesionat părțile sociale și a renunțat și la funcția de administrator.
Prefecturile se află în subordinea Guvernului, fiind reprezentantele Executivului în teritoriu, dar se subordonează administrativ Ministerului Afacerilor Interne. Astfel încât, deloc fără să mire, aflăm că fiul lui Gheorghiță Berbece, Iulian Berbece, a fost numit, în luna aprilie, în funcția de consilier al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Pompiliu Noricel Stroe, fost consilier în cadrul Consiliului Județean Vrancea. Anterior funcției la MAI, Berbece junior a lucrat ca polițist, mai exact ca adjunct al șefului Postului de Poliție Vulturu, din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea.
Recent, verișoara lui Gheorghiță Berbece, Elena Codruța Mihalache, a fost instalată la conducerea interimară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Focșani. Ruda prietenului ministrului „Grindă” are 35 de ani, este de profesie medic stomatolog și a preluat funcția după ce echipa militară instalată pe perioada stării de urgență și-a încheiat misiunea la această unitate spitalicească.

 


O altă apropiată, pe care a împrumutat-o cu bani de campanie, este consilier local

În vara anului trecut, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a publicat, în Monitorul Oficial al României, Rapoartele privind finanțarea campaniei electorale a partidelor pentru alegerile europarlamentare, Jurnalul a dezvăluit un împrumut imens acordat PNL de o candidată a acestui partid care însă nu a prins un loc eligibil la Bruxelles. Astfel, aflată pe poziția a 15-a pe lista de candidați din partea Partidului Național Liberal, focșăneanca Ana Maria Dimitriu a făcut două contribuții la campania electorală a acestui partid. Este vorba despre o sumă totală de 1.400.000 de lei, pe care Ana Maria Dimitriu a împrumutat-o PNL, după ce, anterior, a luat-o, la rândul ei, cu împrumut de la Ion Ștefan, zis „Grindă”. Din declarația de avere a acesteia, în calitatea pe care o deține, de consilier local la Primăria din Focșani, aflăm că Ana Maria Dimitriu deține o garsonieră luată prin programul ANL și conduce un autoturism vechi de 15 ani. Greu de înțeles de unde îi va returna acești bani ministrului „Grindă”. De altfel, Ana Maria a fost consilier parlamentar al aceluiași ministru Ion Ștefan.

×
Subiecte în articol: Ion Ștefan