x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firmele de casă ale PNL, sponsori pentru partid în anul pandemiei. Legături cu funcții sau cu contracte la stat

Firmele de casă ale PNL, sponsori pentru partid în anul pandemiei. Legături cu funcții sau cu contracte la stat

de Ion Alexandru    |    05 Mai 2021   •   08:16
Firmele de casă ale PNL, sponsori pentru partid în anul pandemiei. Legături cu funcții sau cu contracte la stat

În Raportul pe care Autoritatea Electorală Permanentă l-a întocmit cu privire la cuantumul veniturilor Partidului Național Liberal obținute în anul 2020 regăsim o listă cu 20 de societăți comerciale care au contribuit cu donații de 915.722 de lei la formațiunea condusă de Ludovic Orban. Nu direct către structura centrală, ci către șapte organizații județene. Cel mai bine sponsorizată organizație se dovedește a fi cea de la Constanța, unde, printre sponsori, regăsim companii controlate de oficiali sau de rude ale oficialilor PNL, personaje cu dosare penale, cu funcții la stat sau care derulează afaceri cu statul. La Timișoara însă, unul dintre cei doi sponsori este o companie care îl are ca patron pe unul dintre foștii acționari ai firmei unde Ludovic Orban a lucrat cu contract part-time, dar care este prieten din copilărie cu actualul președinte executiv al PSD, Sorin Grindeanu. Lista este una plină de surprize, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

 

Cea mai plină listă cu sponsori pentru Partidul Național Liberal, în anul 2020, se dovedește a fi cea care vizează donațiile primite de organizația Constanța a principalului partid aflat la guvernare. Însă este și cea mai interesantă, deoarece pe această listă se regăsesc personaje și întâmplări controversate.

Astfel, conform documentului citat, compania SC EFO Intertrans SRL a făcut, la data de 28 februarie 2020, o donație către PNL Constanța în sumă de 40.000 de lei. Compania are sediul în Eforie Nord, este deținută de Silviu Nicușor Culuș și de Serbin Ciorabai, doi dintre oamenii de afaceri care, prin firmele lor, au mai sponsorizat și în trecut Partidul Național Liberal. Firma în cauză se ocupă cu transportul rutier de mărfuri.

O a doua societate care a sponsorizat PNL Constanța este SC Stargate Crewing Agency SRL, care a donat, în data de 2 iulie 2020, suma de 48.372 de lei. Compania este din Constanța și, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), îl are drept asociat unic și administrator pe un anume Ionuț Rusu. Compania activează în domeniul selecției și plasării forței de muncă. 

Ionuț Rusu este nimeni altul decât actualul viceprimar al municipiului Constanța și fost președinte al Companiei Naționale Administrația Porturilor Navigabile SA Constanța. Numai în anul fiscal anterior, acesta a specificat în declarația de interese faptul că a încasat dividende de la SC Stargate Crewing Agency SRL în cuantum de 854.563 de lei. Rusu mai menționează, în declarația de interese, că este președintele Comitetului Oamenilor de Afaceri Locali din PNL, dar prezidează și o entitate denumită ONG Compass de Pregătire și Perfecționare a Personalului Navigant Constanța.

 

Afaceriști cu interese în zona imobiliară și în perimetrul Portului Constanța

 

SC Consal Trade SRL Giurgiu este o societate care a contribuit cu donații atât la Organizația PNL Constanța, cât și la Organizația PNL Galați, conform raportului Autorității Electorale Permanente. Astfel, în datele de 21 iulie 2020, 19 august 2020 și 5 noiembrie 2020, SC Consal Trade a donat Organizației Constanța suma totală de 150.000 de lei, iar, la data de 23 septembrie 2020, aceeași firmă a donat suma de 10.000 de lei Organizației Galați. 

SC Consal Trade SRL a fost deținută, până în anul 2013, de un om de afaceri cunoscut în Constanța, Constantin Chicheanu, în asociere cu offshore-ul cipriot Hermosiocco Trading Limited, cu sediul în Nicosia. Societatea are afaceri cu statul, afaceri în Portul Constanța, derulând, printre altele, un contract de 12,7 milioane de euro pentru dezvoltarea capacității feroviare în zona fluvialo-maritimă a Portului Constanța.

Tot către PNL Constanța a mai făcut o donație de 30.000 de lei compania SC Agrozoomed SRL din Medgidia. Donația a fost vărsată la data de 12 august 2020. Din datele furnizate de Registrul Comerțului, compania donatoare este deținută de oamenii de afaceri Mișu Constantin și Stere Darlaiani, care derulează proiecte imobiliare în orașul condus de Vergil Chițac. Cu suma de 24.300 de lei a contribuit, cu titlu de donație, la PNL Constanța și societatea Cupa International SRL. Donația a avut loc la data de 21 octombrie 2020.

 

Societăți legate de deputați, un viceprimar și un proaspăt secretar de stat

 

Donatorii cu greutate la PNL Constanța sunt însă ultimele trei companii de pe lista furnizată de AEP. Este vorba, mai întâi, despre SC Covasna Estival 2002 SRL, cu sediul în Neptun, societate care deține Hotelul Recif din stațiunea respectivă. Aflăm că, în 2019, la această companie a lucrat George Sergiu Niculescu (FOTO), fost consilier local la Constanța, care, anul trecut, a ocupat, pentru o perioadă, funcția de prefect al județului Constanța. Anul acesta, Niculescu a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. George Sergiu Niculescu este membru al Organizației PNL Constanța.

Apoi, vorbim despre SC Euro Training Center SRL, companie fondată, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, în anul 2005, de o anume Ramona Virginia Banias. Aceasta este nimeni alta decât soția fostului deputat PDL, actual deputat PNL Mircea Banias. Firma are ca obiect de activitate „alte forme de învățământ” și, în data de 29 octombrie 2020, a donat Organizației PNL Constanța suma de 30.000 de lei.

În fine, pe aceeași listă se mai regăsește numele companiei SC Andra International SRL, care, în data de 29 octombrie 2020, a făcut Organizației Județene a PNL Constanța o donație în cuantum de 70.000 de lei. Firma este localizată în comuna Valu lui Traian și îi are ca acționari pe Andreea Ionela Mitroi, pe Emanuel Florin Mitroi și pe Florin Mitroi. Acesta din urmă este primarul în funcție al comunei Valu lui Traian, partidul susținându-l în ciuda faptului că, în anul 2015, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, pentru abuz în serviciu. Dosarul îi mai vizează pe fostul deputat Dănuț Culețu, ex-prefect al județului Constanța, și are ca obiect reconstituirea drepturilor de proprietate a unei suprafețe de 656,7 hectare de teren aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian.

 

 

10.000 de euro, donație printr-o firmă, aproape 100 de milioane de euro, contracte cu statul, prin altă societate

 

Nu doar filiala constănțeană a partidului care conduce, din prima poziție, guvernarea de coaliție a primit sponsorizări interesante de la firme, în anul 2020. Pe lista publicată, în raport, de Autoritatea Electorală Permanentă se mai regăsesc cel puțin trei filiale județene în această situație.

Spre exemplu, Organizația Bihor a primit, în 25 august 2020, o donație de 50.000 de lei din partea companiei Oviserga Prest SRL Oradea. De la Registrul Comerțului aflăm că, până în anul 2011, acționari la această companie erau Gavrilă Ghilea, Dumitru Ghilea și Mircea Radu Pașcalău. Gavrilă Ghilea a părăsit, atunci, structura acționariatului, trecând părțile sociale pe numele Victoriei Ghilea.

Gavrilă Ghilea este fost senator și fost deputat PDL, fost membru al PSD, fost deputat PNL și prim-vicepreședinte al Organizației Bihor a Partidului Național Liberal. Ghilea a deținut, la un moment dat, chiar funcția de prefect al județului.

Din ultima declarație de avere pe care Gavrilă Ghilea a depus-o ca deputat, rezultă că soția sa, Victoria, este membru în Consiliul de Administrație al SC Construcții Bihor SA, companie la care soțul deține acțiuni în valoare de 1,9 milioane de lei.

Din ultima declarație de interese completată de același Gavrilă Ghilea, în data de 31 mai 2020, aflăm că SC Construcții Bihor SA avea încheiate și în derulare nouă contracte cu statul, în  valoare totală de 98.294.369,35 de lei. Aceste contracte erau semnate cu Primăria Tileagd, cu Școala Generală Buntești, cu Administrația Domeniului Public Oradea, cu comuna Lungașu de Jos, cu Administrația Imobiliară Oradea, cu Primăria Municipiului Oradea sau cu Comuna Paleu.

Un alt județ, o altă firmă-sponsor. Este vorba despre Organizația Județeană Botoșani a PNL, care, în data de 25 august 2020, a primit o donație de 50.000 de lei din partea companiei SC Doly-Com Distribuție SRL Botoșani. Conform unei încheieri de la Registrul Comerțului din 2 februarie 2021, compania în cauză îl are drept asociat unic pe Ruslan Balic, cetățean născut în Republica Moldova. Anterior, firma a fost controlată de Iulian Căzăcuț, trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de 40 de milioane de lei, dar și pentru o infracțiune de spălare de bani. 

Concret. Este vorba despre un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, care vizează presupuse fapte săvârșite în perioada 2007-2011, când Iulian Căzăcuț ar fi dispus evidențierea în contabilitatea societății a unor operațiuni contabile fictive, pentru a se sustrage de la taxa taxei pe valoarea adăugată. Ulterior, compania a fost băgată în insolvență. SC Doly-Com Distribuție SRL Botoșani controlează un abator și se ocupă cu producția și cu conservarea cărnii. 

25.000 de lei este suma cu care o altă companie, SC Gasoline General Service SRL, a contribuit, cu titlu de donație, în data de 5 martie 2020, respectiv 1 iulie 2020, în contul Organizației PNL Brăila. Conform ONRC, societatea îl are drept unic asociat și administrator pe Ștefan Munteanu. Acesta depunea, la data de 23 ianuarie 2020, o declarație de avere și una de interese în calitate de administrator provizoriu al Administrației Fluviale Dunărea de Jos SA Galați. În aceeași declarație de interese, Ștefan Munteanu nota faptul că încasase dividende de la SC Gasoline General Services SRL în cuantum de 622.124 de lei.

 

Cazul de la Timișoara sfidează rivalitățile politice

 

Organizația PNL Timiș a primit, anul trecut, din partea agenților economici, două donații. Prima este făcută de către compania SC Formin SA Caraș-Severin, care a sponsorizat formațiunea cu 24.000 de lei în data de 30 septembrie 2020. Iar a doua donație, în cuantum de 37.000 de lei, a fost făcută în datele de 20 octombrie, respectiv 5 noiembrie 2020, de către SC Backup Technology SRL.

SC Formin SA Caraș-Severin este o companie despre care „Jurnalul” a dezvăluit, în luna mai a anului trecut, că a primit de la Primăria municipiului Timișoara, condusă, atunci, de Nicolae Robu, un contract pentru întreținerea fântânilor ornamentale din localitate.

Însă mai spectaculoase sunt detaliile despre acționari. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) compania Formin SA Caransebeș, înființată încă din anul 1991, are doi acționari persoane fizice și patru administratori. Toate aceste personaje sunt interesante din punctul de vedere al legăturilor politico-financiare cu oameni care s-au aflat sau se află la vârful statului român.

Astfel, cei doi acționari persoane fizice sunt Vasile Sebastian Albulescu, domiciliat în Timișoara, și Ioan Gheorghe Varga, cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca.

Consultând, de asemenea, arhiva Oficiului Național al Registrului Comerțului, un document emis în cursul anului 2000 ne-a atras în mod deosebit atenția. Este vorba despre o tranzacție cu părți sociale ale unei societăți din Caransebeș, denumită SC Smartnet SRL, care, în prezent, nu mai are activitate. În data de 14 noiembrie 2000, asociatul unic, de la vremea respectivă, al societății, o anume Floarea Mușăloiu, din Timișoara, a decis să-și cedeze toate părțile sociale către doi noi acționari. Primul era Sorin Mihai Grindeanu, actualul președinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM), fost prim-ministru PSD, în anul 2017, și ex-viceprimar al municipiului Timișoara. Al doilea acționar căruia i-a fost cesionată compania este unul dintre cei doi patroni de la Formin SA, Vasile Sebastian Albulescu. Surse politice precizează că Vasile Sebastian Albulescu și Sorin Grindeanu sunt prieteni din copilărie, cei doi fiind chiar și colegi de bancă la școală.

Mai mult, în 2017, același Albulescu a devenit acționar majoritar al Revicond Canaltech SRL, compania care l-a angajat, pe vremea când avea calitatea de inculpat trimis în judecată, pe președintele PNL Ludovic Orban. Omul de afaceri a renunțat la acțiunile din Revicond, cedându-le unei alte companii pe care o controlează - Terebro Production SRL, unde deține calitatea de asociat alături de trei dintre administratorii firmei care prestează, la vreme de pandemie, lucrări de mentenanță pentru fântânile din Timișoara.

×
Subiecte în articol: pnl ludovic orban