x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Florin Cîțu, revoltat de angajările pe pile de la Apele Române, acuzat de aceleași practici la Ministerul Finanțelor

Florin Cîțu, revoltat de angajările pe pile de la Apele Române, acuzat de aceleași practici la Ministerul Finanțelor

de Ion Alexandru    |    04 Feb 2021   •   08:04
Florin Cîțu, revoltat de angajările pe pile de la Apele Române, acuzat de aceleași practici la Ministerul Finanțelor

DNA, Poliția și Corpul de Control al premierului derulează, de ieri, anchete cu privire la situația dezvăluită de jurnaliștii “Recorder”, legată de modul în care o tânără ospătăriță, susținută politic de PNL Iași, a fost angajată, fără concurs, la “Apele Române”. Iar premierul Florin Cîțu scrie pe contul său de Facebook că nu tolerează astfel de practici. Numai că, în urmă cu fix un an, chiar Florin Cîțu, în calitatea lui de ministru al Finanțelor Publice, era devoalat chiar Corpului de Control al Prim-Ministrului Ludovic Orban, despre modul în care a impus numirea propriului său consilier în conducerea Eximbank. Asta, în ciuda faptului că atât specialiștii din Ministerul Finanțelor, cât și BNR au explicat că persoana în cauză nu îndeplinește criteriile necesare și obligatorii. Este vorba despre omul lui Cîțu, atât de la Senat, cât și de la minister, Florin Victor Dumitriu, pe care Florin Cîțu l-a numit consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului nu mai devreme decât pe 1 februarie 2021, cu o zi înainte să “bubuie” în presă cazul de la “Apele Române”.

 

Jurnaliștii de la “Recorder” au dezvăluit, la începutul acestei săptămâni, o situație incredibilă de la Apele Române, unde o tânără, care a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei și care spune că a terminat Facultatea de Chimie, este unul dintre cei mai proaspeţi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Ancheta a demonstrat că tânăra în cauză a fost recrutată într-o funcţie cheie, o tânără fără minime cunoştinţe cerute de locul de muncă, fără a susține un concurs.

Informațiile revoltătoare au generat reacții dure, însuși premierul Florin Cîțu simțind nevoia să ia atitudine, pe contul său de socializare. Ieri, șeful Executivului a scris pe pagina sa de Facebook că „în urma informațiilor apărute în spațiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului să investigheze situația de la Apele Române. În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență. Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcții de conducere, este pentru toți cei care lucrează în sectorul public: fără penali în funcții publice; profesioniști; fară nepotisme; fără conflict de interese”.

Ei bine, practicile, fără îndoială scandaloase dezvăluite de “Recorder”, înfierate cu mânie proletară de Florin Cîțu, nu sunt deloc necunoscute actualului premier.

 

Sesizare către Corpul de Control, în 2020

 

La începutul anului trecut, “Q-Magazin” a făcut public faptul că mai mulți angajați ai Ministerului Finanțelor Publice excluși din instituție ca urmare a măsurilor lui Florin Cîțu de reorganizare, pe fondul conflictului cu Direcția Generală Juridică, generat de implicarea într-un proces de reconstituire a drepturilor de proprietate ale tatălui actualului premier, au formulat mai multe sesizări și plângeri către Corpul de Control al fostului șef al Executivului, Ludovic Orban.

Într-una dintre aceste petiții, o salariată aducea la cunoștință modul în care Florin Cîțu făcea presiuni pentru numirea unui apropiat la șefia consiliului de administrație al Eximbank, fără să aibă aptitudinile necesare. În document se arată că “în cursul lunii ianuarie 2020, mi s-a comunicat, de către superiorul meu, domnul director general Pârvulescu Dumitru, solicitarea expresă a domnului ministru Vasile Florin Cîțu, de  a numi în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Eximbank pe numitul Florin Victor Dumitriu, consilier personal al acestuia. Fiind în sarcina mea de a analiza îndeplinirea condițiilor legale de adecvare profesională și de numire în funcții a reprezentanților MFP în consiliile de administrație, am informat faptul că persoana în cauză nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege și de normele BNR (…) de a fi numit ca președinte al CA la Eximbank”.

Mai departe, se precizează că “urmare a acestui demers, mi s-a comunicat că se dorește tot de către ministrul Finanțelor Publice numirea în funcția de membru al CA al Eximbank a acestei persoane. Văzând insistențele de numire în cadrul CA al Eximbank, am prezentat CV-ul domnului Florin Victor Dumitriu la BNR – departamentul de avizare a persoanelor numite în funcțiile de conducere la instituțiile financiare. BNR a transmis informal faptul că domnul Dumitriu Florin Victor nu îndeplinește condițiile necesare de a deține funcția de membru al CA la Eximbank”. Salariata în cauză subliniază că, în urma acestor demersuri efectuate, Florin Cîțu a interpretat ca fiind un refuz și o insubordonare.

 

“Mi-a fost impus să emit ordinul de numire”

 

Pentru a-și explica reticențele, salariata de la Finanțe a prezentat un referat de fundamentare a răspunsului negativ, în care se arătau neîndeplinirea condițiilor, precum și răspunsul primit de la Banca Națională a României. Cu toate acestea, susține angajata, “mi-a fost impus să emit Ordinul de numire a domnului Dumitriu Florin Victor, consilier personal al ministrului, în funcția de membru al CA la Eximbank, pe data de 27 ianuarie 2020”. “În cadrul referatului de aprobare privind ședința AGA a Eximbank SA nr. 855260 din 27 ianuarie 2020, am arătat faptul că, din CV-ul domnului Florin Victor Dumitriu nu reies date și informații privind cunoștințele și aptitudinile necesare adecvării individuale ale acestuia, din punct de vedere al experienței profesionale, a condițiilor și aptitudinilor în domeniul financiar-bancar, dar și faptul că Ordinul este emis la solicitarea expresă a ministrului Finanțelor Publice Vasile Florin Cîțu, care a considerat că se impune numirea acestuia, în pofida inadecvării profesionale”, se subliniază în această sesizare.

În documentul cu pricina se mai adaugă faptul că, după emiterea ordinului, a fost întrunită AGA a Eximbank, în data de 10 februarie 2020, care a dispus numirea lui Dumitriu în funcția de membru al Consiliului de Administrație. Mai mult, comitetul de remunerare al băncii, care analizează îndeplinirea condițiilor de către persoanele numite la conducerea băncii, nu a mai transmis punctul de vedere către Ministerul Finanțelor și nici nu a informat ministerul cu privire la efectuarea demersurilor obligatorii în vederea avizării lui Florin Victor Dumitriu de către BNR.

 

 

Florin Victor Dumitriu, numit de Cîțu consilier de stat la Cancelarie

 

Cu doar o zi înainte de dezvăluirea “Recorder”, referitoare la scandaloasa angajare de la Apele Române, Florin Cîțu emitea Decizia nr. 95, din data de 1 februarie 2021, prin care, “în temeiul articolului 22 alineat 5 și articolului 29 și articolului  31, litera <> din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare”, l-a numit pe Florin Victor Dumitriu în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. 

“Jurnalul” a studiat, ca și salariata de la Finanțe care a sesizat, anul trecut, Corpul de Control, biografia acestui personaj. Dumitriu a urmat, în perioada 1984-1988 cursurile Facultății de Finanțe-Contabilitate de la ASE, după care nu știm unde a lucrat până la căderea regimului Ceaușescu. Știm însă unde a lucrat după Revoluție. Mai exact, între 1991 și 1994, a lucrat ca expert guvernamental în Guvernul României. După care, între 1994-1997, a fost secretar de stat la Ministerul Turismului. Între 1997 și 2000 a ocupat funcția de director general al SC Trust Consulting SA”, iar, între 2000 și 2001, în guvernarea Năstase, a devenit secretar de stat al Departamentului pentru Investițiile Străine din cadrul Guvernului.

Culmea, Dumitriu a lucrat la Eximbank, unde, în perioada 2001-2002, a fost secretar general și a coordonat activitatea structurilor economice, financiare și juridice din cadrul băncii. Apoi, din 2002 până în 2004, a fost vicepreședintele AVAS.

Între 2008 și 2011, Florin Victor Dumitriu a ocupat funcția de consilier personal la Cabinetul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, după care, până în 2016, s-a ocupat să consilieze financiar compania soției sale, Extent International SRL.

Din 2016, Dumitriu a intrat sub protecția lui Florin Cîțu, activând, până în 2019, ca și consilier la cabinetul parlamentar senatorial al actualului premier, după care, la finalul anului 2019, a fost numit consilier personal al ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, unde a activat până pe 1 februarie, când s-a mutat la Cancelaria premierului Cîțu, ca și consilier de stat. 

Interesant este că, în declarațiile de avere pe care Dumitriu le-a depus de-a lungul timpului, aflăm că acesta deține un apartament de 280 de metri pătrați în Capitală, iar, în anul 2008, și-a permis să cumpere două mașini noi-nouțe, dintre care una de lux. Este vorba despre un Subaru și despre un Porsche Cayenne, ambele fabricate în 2008. Tot atunci, el menționa că deținea ceasuri și bijuterii în valoare de 150.000 de euro.

În 2012, actualul consilier de stat al lui Cîțu candida, fără succes, la Parlamentul României, din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PPDD). Iar în 2018 era membru în Consiliul de Administrație al SC Active Conexe SA, societate controlată de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care se ocupă cu dezvoltarea și promovarea imobiliară.

 

 

Candidat FDGR la Primăria Brașov, subsecretar de stat la SGG

 

O altă numire interesantă făcută de Florin Cîțu, la data de 1 decembrie, este aceea a unui nou subsecretar de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Este vorba despre Thomas Șindilariu (FOTO), președintele organizației Brașov a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Acesta conduce filiala brașoveană din anul 2013, perioadă în care funcția de președinte al FDGR era deținută de președintele României, Klaus Werner Iohannis. 

Thomas Șindilariu este istoric și a ocupat funcția de director al Arhivei Bisericii Negre din Brașov. Anul trecut, el a fost candidatul FDGR pentru funcția de primar al municipiului Brașov.

 

 

DNA anchetează angajările 

 

Dezvăluirile cu privire la angajarea fără concurs a tinerei Simona Iancu la Apele Române, fără să dețină nicio calificare în acest sens și fără să poată face dovada, în cadrul interviului pe care l-a purtat cu unul dintre directorii instituției, că este pregătită pentru postul pe care urma să-l ocupe, s-a soldat cu un dosar de cercetare penală. Polițiști și procurori DNA au descins, ieri, la sediul Administrației Naționale Apele Române, de unde au ridicat documentele referitoare la angajările făcute de instituție în ultima perioadă. 

La scurt timp după acest anunț, Apele Române au confirmat, într-o postare pe Facebook, că au predat o serie de documente către Parchet și Poliție. “În cursul acestei zile, la solicitarea organelor de urmărire penală, Administrația Națională Apele Române a predat o serie de înscrisuri. Menționăm că în acest stadiu al cercetării penale activitățile entităților competente nu sunt publice”, arată instituția.

 

×