x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă

„Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă

de Ion Alexandru    |    24 Iun 2020   •   10:38
„Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Chiar în ziua în care Executivul Orban a instituit, prin Hotărâre de Guvern, starea de alertă la nivel național, după cele două luni de stare de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis, trei companii, controlate de foști oameni din serviciile secrete și un controversat afacerist, cu dosare la DNA și denunțător de profesie la aceeași unitate de parchet, și-au unit forțele pentru a pune mâna pe un contract, în valoare de 5 milioane de euro, pus la bătaie de către Poliția de Frontieră. “Vedeta” acestei afaceri este compania Synotech Global Services România SRL, fosta D.I.M. Soft SRL, controlată de Claudiu Florică, societate care apare în rechizitoriul privind dosarul “Microsoft II”. Partenerii de contract sunt o companie din acționariatul căreia a făcut parte fostul director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, general în rezervă Tudor Tănase, precum și o altă societate, controlată de fostul general SIE Teodor Ileș. Contractul pus la bătaie de Poliția de Frontieră este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile. 

 

Este vorba despre o afacere parafată de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră în data de 18 mai 2020, exact ziua în care a intrat în vigoare Legea nr. 55/2020 privind măsurile anti-COVID, dar și ziua în care Guvernul Orban a instituit, pentru prima dată, legal, starea de alertă la nivel național. Contractul vizează achiziția de microunde, switchuri, firewall, sisteme electroalimentate de climatizare, aferente modernizării și asigurării mentenanței evolutive a rețelei de comunicații fixe a Poliției de Frontieră Române, pentru creșterea calității și disponibilităților serviciilor de comunicații asigurate în județele Mehedinți, Satu Mare, Caraș-Severin, Suceava, Timiș și Botoșani, conform caietului de sarcini.


Potrivit documentației de atribuire, sistemul de comunicații fixe al Poliției de Frontieră asigură, la nivelul județean, interconectarea tuturor locațiilor acestei structuri a Ministerului Afacerilor Interne, precum și infrastructura de transport pentru toate sistemele de comunicații mobile prin standardul Tetra. Acest sistem a fost implementat prin proiectele PHARE 2003 “Extinderea capacității de comunicații voce/ date la frontiera de Nord-Est, în județele Botoșani și Suceava”, PHARE 2004 “Extinderea la județele din zona de Sud-Vest și Nord-Vest”, în județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Satu Mare și Maramureș, precum și prin proiectul SISF – Sistemul Integrat de Securitate al Frontierelor, soluție tehnică implementată și acceptată începând cu anul 2010.

 

Asociere pe “sprânceană”

Autoritatea contractantă precizează că, în prezent, în cadrul Poliției de Frontieră Române funcționează un sistem informatic online care lucrează cu autoritatea centralizată, având la bază sistemul de comunicații fixe, prin intermediul căruia toate structurile terioriale au acces la bazele proprii, stocat la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. De asemenea, prin integrarea sistemului de comunicații fixe al Poliției de Frontieră cu rețeaua de comunicații voce/ date a Ministerului Afacerilor Interne, toate structurile Poliției de Frontieră au acces online și la bazele de date de interes național. Este vorba despre evidența populației, de evidența pașapoartelor, de evidența furturilor de autoturisme sau de evidența persoanelor date în urmărire națională. De asemenea, prin această integrare, polițiștii de frontieră au acces la bazele de date internaționale SIS, VIS, Interpol sau FADO. 
Conform autorității contractante, principalul avantaj a acestui sistem este acela că oferă oricărui polițist de frontieră, din oricare locație a instituției, informații în timp real despre traficul de la punctele de trecere a frontierei și despre evenimentele săvârșite la frontieră, cum ar fi infracțiuni sau contravenții.
Ei bine, pentru funcționarea acestui sistem, Poliția de Frontieră are nevoie de servicii de mentenanță. Servicii care, conform contractului încheiat, prin licitație deschisă, la data de 18 mai 2020, sunt asigurate de trei companii private, în schimbul sumei de 23.662.159,43 de lei cu TVA inclusă. Afacerea a fost atribuită unei asocieri al cărui lider este compania SC Felix Telecom SRL, din care mai fac parte societățile Synotech Global Services România SRL și SC Marctel S.I.S. SRL. Toate cu acționariat “greu” în spate. 

 

Liderul contractului, fost general SIE

Felix Telecom, liderul asocierii, este o companie care lucrează cu instituțiile din domeniul siguranței și apărării naționale de ani buni, ea fiind controlată de către fostul ofițer al Serviciului de Informații Externe, Teodor Ileș. General în rezervă, acesta a ieșit din sistem în anul 1999. 
Interesant este că, potrivit unei fișe publicate chiar de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, compania Felix Telecom SRL a mai primit, în plină stare de urgenă, un contract de la aceeași instituție. Mai exact, în 11 mai 2020, Poliția de Frontieră i-a atribuit un contact în valoare de 891.310 lei fără TVA, pentru achiziția de produse vizând o soluție de comunicații de rezervă. 

 

 


Cine este Synotech și ce transformări ale acționariatului a suferit

Synotech Global Services România SRL, una dintre companiile membre a asociației care a încasat contractul de la Poliția de Frontieră, este fosta D.I.M. Soft SRL, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) entitate implicată în afacerile anchetate de DNA sub denumirea de Dosarele “Microsoft” și care este controlată de controversatul om de afaceri Claudiu Florică. 


Florică a devenit, inițial, administrator al SC D.I.M. Soft SRL, în 23 septembrie 2009, după care a preluat cu totul compania, prin intermediul căsuței poștale D-Con-Net.AG, companie implicată, de asemenea, în dosarele “Microsoft”. 


Ulterior, SC D.I.M. Soft SRL s-a redenumit SC Synotech Global Services România SRL, care, potrivit unei încheieri de la Registrul Comerțului din iulie 2019, este deținută de offshore-ul cipriot cu sediul la Limassol, Lisaos Ventures Limited, dar și de un anume Corhagialinis Haralambie Walter.
În rechizitoriul aferent dosarului “Microsoft II”, care privește achiziția de licențe pentru calculatoare făcută în perioada în care, la conducerea Ministerului Comunicațiilor se afla ex-ministrul PDL Gabriel Sandu, procurorii vorbesc despre faptul că omul de afaceri Claudiu Florică împreună cu tenismenul Dinu Pescariu l-au convins pe demnitarul în cauză să impună condiții restrictive pentru licitația de achiziții publice a licențelor sotware, astfel încât chiar D-Con-Net.AG să fie favorizată. D-Con-Net.AG era liderul asocierii de companii înscrise la contract, asociere din care făcea parte și SC D.I.M. Sift SRL, actuala Synotech Global Services România SRL, cu scopul de a pune mâna pe contractul MCTI în valoare de peste 90 de milioane de euro.


A treia firmă, legături cu un fost șef de la STS

Cea de-a treia companie care a primit, de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, contractul privind mentenanța, acordat la vreme de stare de alertă, este SC Marctel S.I.T. SRL. În prezent, compania este deținută de omul de afaceri Petru Călin Pantea (care controlează 84 la sută din capitalul social), dar și de alte 12 persoane fizice.


Firma în cauză l-a avut, însă, acționar, până în anul 2011, pe generalul Tudor Tănase, fost director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), din perioada 2001 – 2005. La acel moment, acționarii companiei erau Doina Elena Cadariu, Călin Petru Pantea și Tudor Tănase. 
Firma controlată de Claudiu Florică și compania care l-a avut asociat pe fostul director al STS au mers, împreună, la mai multe contracte atribuite de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Conform datelor furnizate de portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), la data de 1 iulie 2019, Synotech Global Services România SRL a mai încheiat cu Poliția de Frontieră un contract în valoare de 235.365 de lei fără TVA, aferent unui lot care viza furnizarea de mentenanță pentru sistemele de climatizare la component centrală de comutație și management din București a autorității contractante. Întâmplător sau nu, în cadrul aceluiași contract, un alt lot, vizând furnizarea de echipamente și piese de schimb pentru component de climatizare de rezervă la turnurile din zece județe ale Poliției de Frontieră, în valoare de 1.202.985 de lei fără TVA, a fost atribuit companiei SC Marctel S.I.T. SRL.


În luna ianuarie a anului curent, Synotech Global Services SRL a mai încheiat, tot cu Poliția de Frontieră, un contract, în valoare de 3.091.060 de lei fără TVA, aferent unui lot al contractului privind asigurarea serviciilor de mentenanță practică și corectivă a sistemului de supraveghere la Dunăre, din județul Caraș-Severin. Un alt lot al aceluiași contract, în valoare de 1.308.700 de lei fără TVA, a revenit SC Marctel S.I.T. SRL.


“Jurnalul” a dezvăluit, anul trecut, faptul că Synotech Global Services SRL, fostă D.I.M. Soft SRL, controlată de Claudiu Florică, a primit peste 200 de contracte cu statul. în valoare de 20 de milioane de euro. Iar prin intermediul unei alte companii, denumită SC Abacus Systems & Solutions SRL, Florică a mai derulat alte zeci de contracte cu statul, în valoare de 5 milioane de euro.
 

×
Subiecte în articol: claudiu florica