x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fraţii Băsescu şi-au băgat nevestele la “înaintare”, în afacerile controversate ale familiei

Fraţii Băsescu şi-au băgat nevestele la “înaintare”, în afacerile controversate ale familiei

de Ion Alexandru    |    15 Mar 2019   •   13:30
Fraţii Băsescu şi-au băgat nevestele la “înaintare”, în afacerile controversate ale familiei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Schimbare de strategie în ceea ce priveşte business-urile controlate de familia ex-prezidenţială. Două dintre afacerile cele mai scandaloase în spatele cărora se află fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, dar şi fratele acestuia, celebrul Mircea Băsescu, au fost preluate de către soţiile acestora. De la jumătatea anului trecut, casnica Maria Băsescu a devenit om de afaceri cu acte în regulă, fiind numită administrator, ca persoană fizică, a moşiei de 290 de hectare de teren arabil pe care Ioana Băsescu a achiziţionat-o, cu credit de la CEC Bank, în localitatea Nana, judeţul Călăraşi, proprietatea aflându-se, încă din 2015, sub sechestru penal instituit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O jumătate de an mai târziu, celălalt membru de bază al familiei Băsescu, Mircea, şi-a propulsat propria soţie, pe Doiniţa, ca administrator al unei companii controlate de copiii lor, Raluca şi Dragoş Băsescu. Este vorba despre SC Global Business & Investments SA, care, în urmă cu 13 ani a încercat să deruleze o afacere similară celei pentru care afaceristul Puiu Popoviciu a fost condamnat, definitiv, la 7 ani de închisoare, referitoare la o asociere cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa.

“Jurnalul” a intrat în posesia unei încheieri a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit căreia, la data de 18 decembrie 2018, compania controlată de familia lui Mircea Băsescu, SC Global Business & Investments SA a organizat o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, în care s-au luat mai multe decizii extrem de interesante.

Astfel, una dintre aceste decizii a fost aceea ca societatea să îşi schimbe forma de organizare din societate pe acţiuni, în societate cu răspundere limitată. Totodată, s-a luat decizia ca firma să renunţe la sediul social din Bucureşti, Sectorul 4, unde se mutase în urmă cu patru ani, şi să îşi declare noul “cartier general” în incinta vilei din Municipiul Constanţa, unde domiciliază fratele fostului preşedinte al României.

Devenită societate cu răspudere limitată (SRL), compania SC Global Business & Investments SRL are, începâd cu aceeaşi dată, doi acţionari, în persoana nepoţilor lui Traian Băsescu, Dragoş, care deţine 87% din capitalul social declarat la 90.000 de lei, şi Raluca Băsescu, aceasta din urmă controlând 13% din capitalul social.

Cu acelaşi prilej, AGA Extraordinară decide să se revoce comisia de cenzori a societăţii, urmând ca această companie să funcţioneze, în continuare, fără cenzori. Astfel, au fost revocaţi din calitatea de cenzori Andrei Jorovlea Gavrilescu, Gabriela Dumitru, Mircea Băsescu şi Raluca Băsescu. Totodată a fost revocat (abia la sfârşitul anului trecut), din calitatea de administrator, fiul lui Mircea Băsescu, Dragoş Băsescu. Şi, aici, apare informaţia cea mai interesantă. Noul administrator al SC Global Business & Investments SA devine soţia lui Mircea Băsescu, Doina Lenuţa Băsescu, aceasta fiind învestită cu puteri depline în societate într-un mandat acordat pe o perioadă nedeterminată.

A administrat firma din puşcărie

Această informaţie, furnizată de documentul citat mai sus, este nu doar spectaculoasă, ci şi extrem de gravă. Asta, deoarece, încă din preambul, se arată că “cu ocazia desfăşurării şedinţei extraordinare a acţionarilor Societăţii GLOBAL BUSINESS &

INVESTMENTS - S.A. din data de 18.12.2018, la care au fost prezenţi ambii acţionari ai societăţii, fiind astfel întrunite condiţiile de prezenţă şi de cvorum pentru ţinerea şedinţei, raportat la ordinea de zi, s-au hotărât cu unanimitate de voturi următoarele (…)”. Acţionarii societăţii fiind Raluca şi Dragoş Băsescu. Acesta din urmă, însă, se afla, la acel moment, încarcerat în penitenciar, unde îşi ispăşeşte o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani, pentru trafic de influenţă, conform Deciziei Penale nr. 187/A din data de 5 februarie 2018, pronunţată de Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 17179/3/2016.

Nu există niciun fel de date sau informaţii porivit cărora Dragoş Băsescu ar fi fost eliberat condiţionat, pentru a putea participa la această şedinţă AGA din decembrie 2018. De altfel, nici nu se putea legal, deoarece, potrivit articolului 100, alineat 1 din Codul Penal, pentru a putea face cerere de eliberare condiţionată, Dragoş Băsescu trebuia să execute o fracţie de cel puţin două treimi din pedeapsa primită. Concret, condamnat fiind în 5 februarie 2018, o cerere de eliberare condiţionată în cazul lui poate fi luată în discuţie cel mai devreme la data de 5 februarie 2020.

Iar asta nu este singura informaţie gravă din documentul de la Registrul Comerţului. Aşa cum am arătat mai sus, cu cvorumul întrunit în aceste condiţii, AGA a decis, la 18 decembrie 2018, revocarea din funcţia de administrator a aceluiaşi Dragoş Băsescu. Cu alte cuvinte, SC Global Business & Investments SA a fost administrată, în perioada 5 februarie – 18 decembrie 2018, de o persoană condamnată definitiv şi încarcerată, iar, conform deciziei penale de condamnare, pe lângă pedeapsa principală, lui Dragoş Băsescu i-a fost aplicată, ca pedeapsă complementară, şi interzicerea drepturilor prevăzute de articolul 66, literele “a”, “b” şi “k” din Codul Penal, pe o perioadă de patru ani. La litera “k” se prevede interzicerea “dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice”.

Afacerea “Staţiunea Pomicolă Constanţa”

Trecând peste aceste detalii, care ar putea fi elucidate de organele specializate ale statului, trebuie să ne referim şi la societatea a cărei administrare a fost preluată de soţia lui Mircea Băsescu. SC Global Business & Investments (fostă SRL, fostă SA, redevenită SRL) a făcut obiectul unui scandal mediatic, ca urmare a dezvăluirilor Grupului de Investigaţii Politice, care a devoalat faptul că, în 2006, la Agigea, a fost pusă la cale o afacere imobiliară asemănătoare cu cea dezvoltată în Nordul Capitalei de Puiu Popoviciu. Compania a fost înfiinţată în anul 2005 de o apropiată a lui Mircea Băsescu, Adriana Opreanu, şi avea ca principal domeniu de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară.  La data de 22 decembrie 2006, SC Global Business & Investments SRL a încheiat cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa un contract de asociere, pentru o perioadă de 15 ani, având ca obiect cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, producţia şi comercializarea de seminţe, flori, material săditor, pomicol, ornamental şi alte produse specifice, precum şi alte obiecte de activitate care ţin de domeniul cercetării şi producţiei agricole.

Staţiunea a venit în asociere cu o suprafaţă de 30 de hectare de teren, amplasate în incinta Fermei nr. 10 Agigea, în timp ce firma Adrianei Opreanu trebuia să vină cu investiţii de 75.000 de euro. Schema este una aproape similară cu asocierea dintre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti şi omul de afaceri Puiu Popoviciu, asociere concretizată în înfiinţarea societăţii Băneasa Investments SRL. Aici, Universitatea a venit cu o suprafaţă de 294 de hectare ale fostei Staţiuni de Cercetare Băneasa ca aport în natură la capitalul social. Rezultatul: construcţia unui cartier rezidenţial de lux şi a Mall-ului Băneasa. 

Domeniul de activitate al SC Global Business & Investments SRL nu se potrivea deloc cu obiectul asocierii. Abia în anul 2010, acţionarii au decis să renunţe la activitatea din domeniul imobiliar, pe care au înlocuit-o cu activităţi de consultanţă pentru management. Chiar şi aşa, domeniul de activitate tot nu corespundea cu obiectul asocierii de la Agigea. Doar la sfârşitul lunii iunie a anului 2014 firma a înregistrat ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor. Asta, deoarece, în 2009, Adriana Opreanu a majorat capitalul social al SC Global Business & Investments SRL, de la 200 de lei, la 90.000 de lei, prin aport la capitalul social al lui Mircea Băsescu, acesta din urmă devenind asociatul majoritar cu 85% din beneficii şi pierderi. Tot atunci, în firmă au intrat, pe post de cenzori, sora lui Dragoş Băsescu, Raluca Băsescu, şi un controversat afacerist constănţean, Sorin Traşcă. Un an mai târziu, în 2010, Dragoş Băsescu preia administrarea companiei şi schimbă obiectul de activitate în “consultanţă pentru afaceri şi management”.

Maria Băsescu administrează moşia de la Nana, sechestrată penal

Însă nu Mircea Băsescu şi-a “vârât” primul soţia în afacerile familiei, ci fratele său, Traian. Despre fosta primă doamnă a României, Maria Băsescu, se ştie în spaţiul public că nu a derulat activităţi lucrative generatoare de venituri, cel puţin de când Traian Băsescu a devenit preşedinte, în decembrie 2004. Lucru certificat de declaraţiile de avere pe care acesta le-a depus, în anii petrecuţi la Palatul Cotroceni.

Dar şi în primii ani după ce Băsescu a părăsit fotoliul prezidenţial, conform declaraţiilor de avere pe care Traian Băsescu le-a completat, în anul 2017, după ce a devenit senator, singurele venituri ale familiei erau cele realizate de el, în calitate de fost preşedinte, din pensii şi din dividendele la diferite societăţi comerciale cu capital de stat.

Ei bine, situaţia s-a schimbat în 14 iunie 2018, după ce Ioana Băsescu (proprietarul din acte al moşiei de la Nana) s-a ales cu dosar penal în cauza privind finanţarea campaniei electorale. Traian Băsescu scrie că Maria Băsescu realizează venituri anuale în cuantum de 50.000 de lei, în calitate de persoană fizică - administrator al celor 290 de hectare de teren agricol din comuna Nana, judeţul Călăraşi. Aceeaşi adnotare este inserată şi în cuprinsul declaraţiei de avere depuse de Traian Băsescu la data de 2 iulie 2018, ultimul document de acest fel postat pe site-ul Senatului Românei.

Moşia de la Nana, pe care o administrează Maria Băsescu, se află, începând cu anul 2015, sub sechestru penal instituit de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toate încercările Ioanei Băsescu de a radia aceste sechestre de la Cartea Funciară au eşuat.

Şi partenerul Elenei Udrea şi-a deschis afaceri noi. În România

Pentru că, în toată această poveste, este vorba despre familia Băsescu, nu putem omite şi un alt amănunt care are legătură cu “familia extinsă” a fostului preşedinte. Mai exact, despre Elena Udrea. În timp ce Fiscul i-a poprit toate conturile, i-a închis compania din Nana şi încearcă să o execute silit, logodnicul Elenei Udrea şi tatăl copilului acesteia dă semnale indirecte că fostul ministru urmează să revină în România. Deşi, în prezent, cei doi parteneri şi fiica lor se află în Costa Rica, Adrian Alexandrov a luat decizia, în data de 6 februarie 2019, să înfiinţeze, în comuna Corbeanca, o firmă care se ocupă cu activităţi imobiliare pe bază de comision sau de contract. Alexandrov a fondat societatea SC General Invest Estates SRL, în asociere cu prahoveanul Lucian Marian Sima, însă logodnicul Elenei Udrea este cel care administrează, conform actelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea.

Soţia lui Mircea Băsescu a preluat administrarea companiei Global Business & Investments, printr-o şedinţă AGA la care, din acte, reiese că a participat şi fiul lor, Dragoş Băsescu. La data întrunirii AGA, Dragoş se afla în penitenciar.

Maria Băsescu a devenit, de anul trecut, administrator al moşiei de 290 de hectare de teren agricol pe care fiica fostului preşedinte, Ioana, o deţine în localitatea Nana, judeţul Călăraşi. Fosta primă doamnă încasează, de aici, un venit anual de 50.000 de lei.

×
Subiecte în articol: traian basescu Mircea Basescu