x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Furnizorul mănușilor la suprapreț din starea de urgență a livrat și cutiile speciale pentru transportul serului COVID-19

Furnizorul mănușilor la suprapreț din starea de urgență a livrat și cutiile speciale pentru transportul serului COVID-19

de Ion Alexandru    |    10 Feb 2021   •   07:54
Furnizorul mănușilor la suprapreț din starea de urgență a livrat și cutiile speciale pentru transportul serului COVID-19

Încă din campania electorală a  alegerilor parlamentare, autoritățile dădeau asigurări că este totul pregătit ca la carte pentru bunul mers al campaniei de vaccinare cu serul anti-COVID-19. Atât de pregătite au fost, încât abia după ce primele doze Pfizer au fost livrate României s-a încheiat, în ultima zi a anului 2020, un contract pentru achiziția unor cutii speciale de transport, prevăzute cu „data logger” pentru măsurarea temperaturii. Din cele 2.000 de cutii preconizate a fi necesare în acea etapă, doar 200 au fost contractate, la un preț cu TVA de 7.378 de lei bucata. Iar furnizorul, SC Chronos Trade Medical SRL, face parte din lotul de clienți ai statului care s-au înghesuit, în plină stare de urgență, să livreze, fără licitație, produse și echipamente de protecție la suprapreț.

 

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structura specializată a Ministerului Finanțelor, a cumpărat, în 31 decembrie 2020, 200 de cutii de transport produse medicale cu „data logger” de temperatură, pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală. Prețul achitat a fost de 1.475.600 de lei cu TVA inclusă, respectiv 307.500 de euro, iar furnizorul se numește SC Chronos Trade Medical SRL, companie deținută și administrată de Răzvan Mihai Călin, doctorand la SNSPA, fost consilier onorific în Comisiile de Sănătate și de Drepturile Omului din Camera Deputaților, și un colaborator al fostului parlamentar al minorităților naționale Nicolae Păun, alias „Niki Scorpion”.

Cele 200 de cutii speciale trebuiau, conform ONAC, să fie livrate pe raza localității Mizil, județul Prahova, iar despre achiziție, aceasta a fost adjudecată în condițiile prevăzute de Ordonanțele de Urgență 11/2020 și 194/2020, care instituie Oficiul ca autoritate abilitată pentru organizarea și derularea proceselor de atribuire a contractelor privind asigurarea stocurilor medicale de urgență.

 

S-a invocat o situație urgentă, neprevăzută

 

Acesta este și motivul invocat pentru a nu se organiza o licitație deschisă sau prin publicarea vreunei invitații la procedura concurențială de ofertare, ONAC precizând că „achiziția a avut loc sub imperiul unei extreme urgențe determinate de un eveniment care nu putea fi prevăzut de autoritatea contractantă”. Astfel, criteriul de atribuire avut în vedere a fost cel mai bun raport calitate-preț, unde indicatorul prețului a cântărit în proporție de 30 la sută, iar indicatorul componentei tehnice a cântărit 70 la sută.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că, prin Hotărârea nr. 63/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, intrată în vigoare chiar în ziua atribuirii contractului, s-a decis alocarea unor sume din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului, în vederea achiziționării a 2.000 de cutii de transport produse medicale cu „data logger” de temperatură, a 20 de milioane de ace pentru seringi, a două milioane de monodoze cu ser fiziologic și a câte 25 de milioane de plasturi și de tampoane alcoolizate.

 

Chronos Trade, lipit de contractele cu statul în starea de urgență

 

SC Chronos Trade Medical SRL, care a furnizat aceste cutii, a primit, în data de 2 februarie 2020, un contract în valoare de 9.913.825 de lei fără TVA, tot de la ONAC, pentru livrarea de mănuși de unică folosință cu manșetă medie pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală. La acel moment, încă nu era instituită starea de urgență.

Însă în 24 aprilie anul trecut, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a încheiat cu aceeași firmă un contract subsecvent pentru livrarea unei cantități de 1.750.000 de perechi de mănuși, în valoare de 7.473.990 de lei fără TVA. Ceea ce înseamnă un preț mediu de 5,2 lei cu TVA pentru fiecare pereche de mănuși ajunse în depozitele de urgență ale Guvernului.

 

Scandalul cutiilor de pizza

 

Reamintim că, în 5 ianuarie, deci după ce ONAC a cumpărat aceste cutii speciale, mai multe doze de vaccin împotriva noului coronavirus au fost distribuite la Spitalul din Slobozia în cutii de pizza. Întrebat despre acest lucru, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a precizat că nu este nicio problemă, în condițiile în care sunt respectate condițiile de temperatură la care trebuie păstrat vaccinul. Acest lucru nu are legătură cu siguranța în care sunt transportate. Este doar o modalitate prin care sunt separate acele doze. Important este să se respecte lanțul de frig. Este mai puțin important că acel ambalaj provine din altă sursă”. Gheorghiță a adăugat, atunci, că temperatura la care este păstrat vaccinul este monitorizată în permanență până la momentul în care acesta ajunge în centrul regional. „Acele cutii sunt puse într-o cutie frigorifică calificată, care are date privind temperatura. Acele date pot fi văzute permanent de la momentul în care pleacă și până când ajung la centrul regional. În centrul regional trebuie verificate aceste condiții de temperatură”, a conchis acesta.

 

 

 

×