x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Incredibil. Costel Alexe și-a numit administratorul firmei County Manager al județului Iași

Incredibil. Costel Alexe și-a numit administratorul firmei County Manager al județului Iași

de Ion Alexandru    |    09 Mar 2021   •   07:48
Incredibil. Costel Alexe și-a numit administratorul firmei County Manager al județului Iași

Fostul ministru al Mediului din Guvernul Orban, Costel Alexe, poreclit și “Tablă”, ca urmare a dosarului penal în care este vizat de DNA, l-a numit în funcția de administrator public al județului Iași pe apropiatul său, Ștefan Andrei Cazacu. Acesta din urmă este fostul administrator al companiei lui Alexe,  SC Domeniul Arca SRL, cu sediul la aceeași adresă la care, potrivit procurorilor, a fost livrată mita constând în 22 de tone de tablă de la un combinat siderurgic din Galați. Cazacu a deținut, după plecarea lui Alexe la Consiliul Județean Iași, funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului, după care a fost numit președinte al Agenției Naționale pentru Mediu. A renunțat la funcție după ce DNA a cerut președintelui Iohannis aviz pentru punerea sub acuzare a lui Costel Alexe.

Informația referitoare la noua funcție pe care apropiatul lui Costel Alexe o ocupă în prezent se regăsește pe pagina oficială de internet a Consiliului Județean Iași, la rubrica “conducere”, dar și într-un comunicat de presă remis de însuși Costel Alexe, pe același site oficial. Conform acestui comunicat, “ Ștefan - Andrei Cazacu, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va fi noul administrator public al județului Iași. El va ocupa postul de County Manager în cadrul Consiliului Județean, după ce în ultima perioadă a deținut și funcția de Președinte al Administrației Fondului Pentru Mediu”.

„Mă bucur că Andrei Cazacu s-a alăturat echipei de la Consiliul Județean Iași. Este un tânăr cu inițiativă, un profesionist cu experiență în administrația publică, dar mai presus de toate, un tânăr cu viziune. E nevoie reală de astfel de oameni în administrație pentru că ei sunt vectorii schimbării. Am încredere că Andrei va veni cu o abordare nouă, o strategie de integrare a proiectelor majore pentru județ, prin care să răspundă proactiv nevoilor actuale de dezvoltare a comunității ieșene în ansamblul său”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

“Uns” în fruntea Ministerului Mediului prin semnătura lui Ludovic Orban

 

La începutul acestui an, “Jurnalul” a dezvăluit faptul că Ștefan Andrei Cazacu a administrat, până în luna mai a anului 2020, una dintre companiile lui Costel Alexe, înființate pe domeniul de la Sculeni, județul Iași, unde, în cursul lunii aprilie a anului trecut, a fost livrată prima tranșă de produse siderurgice remise, conform DNA, cu titlu de șpagă. Ștefan Andrei Cazacu a fost înlocuit, în plin proces al mitei, de la administrarea companiei cu însăși soția fostului ministru, Elena Raluca Alexe, primind, în schimb, un post de consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

După ce a candidat fără succes, în 2016, la Camera Deputaților, și, în 2020, la Senat, din partea PNL. Ștefan Andrei Cazacu a fost recompensat, după câștigarea Consiliului Județean Iași de către Costel Alexe, cu funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului. Documentul este semnat de fostul premier Ludovic Orban. În aceeași perioadă, Cazacu a primit și un post în Consiliul de Administrație al Administrației Naționale de Meteorologie, plătit cu suma de 6.000 de lei lunar. În 17 decembrie însă, premierul interimar Nicolae Ciucă i-a încetat mandatul de secretar de stat, numindu-l pe Cazacu la conducerea Administrației Naționale pentru Mediu.

Demis de Cîțu, după punerea oficială sub acuzare a lui Alexe

 

În data de 15 ianuarie 2021, premierul Florin Cîțu (FOTO) a emis o decizie prin care  „domnul Ștefan Andrei Cazacu se revocă, la cerere, din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu. Potrivit documentului în cauză, decizia a fost luată ca urmare a faptului că Ștefan Andrei Cazacu ar fi formulat o cerere în acest sens, încă din data de 4 ianuarie. Adică exact ziua în care DNA solicita procurorului general înaintarea către președintele Klaus Iohannis a propunerii cu privire la cererea de urmărire penală față de fostul ministru Costel Alexe. Iar pe 5 ianuarie, Klaus Iohannis a încuviințat cererea. Ei bine, solicitarea lui Cazacu s-a concretizat într-o propunere de revocare întocmită, în 13 ianuarie, de ministrul Mediului, Tanczos Barna, depusă la Secretariatu General al Guvernului în aceeași zi.

Relația dintre Ștefan Andrei Cazacu și Costel Alexe este una mai mult decât apropiată. Între februarie 2014 și decembrie 2016 a activat în calitate de consultant parlamentar la Camera Deputaților. Întâmplător sau nu, Costel Alexe deținea, în acel mandat, funcția de deputat din partea PNL. Mai departe, între martie 2017 și noiembrie 2020, Ștefan Andrei Cazacu a activat, de asemenea, în calitate de consultant parlamentar la Camera Deputaților, din nou întâmplarea făcând ca Alexe Costel să fie deputat și în legislatura 2016-2020.  Apoi, aflăm că, în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2020, Cazacu a lucrat consilier al ministrului Mediului, adică pentru același Costel Alexe.

 

×
Subiecte în articol: Stefan Andrei Cazacu costel alexe