x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ioan Bendei, „șantajatul” de la RCS&RDS, și-a tras hotel de patru stele în centrul Brașovului

Ioan Bendei, „șantajatul” de la RCS&RDS, și-a tras hotel de patru stele în centrul Brașovului

de Ion Alexandru    |    08 Mai 2017   •   11:30
Ioan Bendei, „șantajatul” de la RCS&RDS, și-a tras hotel de patru stele în centrul Brașovului
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Administratorul firmelor magnatului Zoltan Teszari, proprietarul grupului RCS&RDS, pus sub acuzare de procurorii DNA pentru dare de mită și spălare de bani în dosarul cesiunii drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I de Fotbal, a devenit proprietar al unui luxos hotel, amplasat în apropierea centrului istoric al Municipiului Brașov. Firma la care este unic acționar Ioan Bendei, și pe care acesta o administrează pentru următorii 25 de ani, a primit, în luna ianuarie a acestui an, de la Agenția Națională de Mediu, autorizația de mediu pentru “Victoria Bulevard Hotel” din Brașov, o unitate de cazare ultramodernă, de patru stele, destinată, în special, întâlnirilor de afaceri. Tot în luna ianuarie, șeful lui Bendei, Zoltan Teszari, a decis să-l renumească pe Ioan Bendei în funcția de membru al Consiliului de Administrație al unei companii membre a grupului RCS&RDS SA, RCS Management SA, alături de un alt inculpat din dosarul DNA, Mihai Dinei.

 

Administratorul companiei RCS&RDS SA, Ioan Bendei, poza, în urmă cu patru ani, în victima unui șantaj, atunci când îl provoca pe directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, în discuțiile care au condus, în cele din urmă, la fabricarea de către DNA a unui dosar de șantaj. Bendei susținea atunci că este un om care nu a fost niciodată într-o vacanță și că urma să plece, pentru prima dată în viața lui, într-o croazieră.

Locația, administrată pentru viitorul sfert de secol de Bendei În acest timp, afacerile personale ale lui Ioan Bendei se dovedesc a fi unele cu adevărat spectaculoase, care amintesc de personaje celebre, cum ar fi Dorin Cocoș, care au investit în capacități de turism. „Jurnalul Național” a descoperit că Ioan Bendei deține în întregime capitalul social al unei societăți comerciale care a construit, în centrul orașului Brașov, un hotel de lux, de patru stele. Astfel, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, angajatul magnatului Zoltan Teszari și mâna dreaptă a acestuia de la RCS&RDS SA, Ioan Bendei, a înființat, în 1997, o companie pe nume SC Edison SRL, care a activat, până la mijlocul anului trecut, în domeniul comercial și care avea sediul social într-un apartament de bloc amplasat în strada Măcieșului, din Municipiul Brașov. În data de 15 iunie 2016, în calitate de unic asociat și administrator al acestei firme, Ioan Bendei a decis să mute sediul social al companiei la o adresă din Bulevardul Victoria, la numărul 6A, din Brașov, care este amplasat în buricul localității, în imediata apropiere a centrului istoric și la o distanță de cinci minute de gară. Tot atunci, Ioan Bendei a mai decis să înlocuiască activitatea principală a SC Edison SRL cu cea de „hoteluri și alte facilități de cazare smilare”, iar începând cu aceeași zi, SC Edison SRL urma să fie administrată, în continuare, cu puteri depline de către asociatul unic Ioan Bendei, mandatul acestuia fiind de 25 de ani de la data deciziei despre care facem vorbire. Camere cu seif, minibar și terasă La prima vedere, aceste decizii luate în cadrul companiei cu pricina par a fi doar unele elemente pur administrative. Însă, studiind cu atenție noua locație utilizată ca și sediu social, constatăm fapul că, în Blevardul Victoriei, la numărul 6 A, a fost ridicată o clădire care găzduiește, în prezent, „Victoria Bulevard Hotel”, unitate de cazare de lux, clasificată la patru stele.

De pe pagina de internet a acestui hotelul aflăm informații interesante în legătură cu elementele de confort ale unității de cazare deținute de Ioan Bendei. „Hotelul este o locație excelentă de confort la superlativ, atât pentru călătoriile de afaceri, cât și pentru momente speciale de relaxare”, se arată pe pagina respectivă. „Victoria Bulevard Hotel” dispune de trei tipuri de camere. Primul este de tip  apartament, cu o suprafață de 32 de metri pătrați, compus dintr-un dormitor dotat cu pat dublu și un living, dotat cu o canapea extensibilă, destinat pentru cazarea a trei persoane. Alte camere ale hotelului sunt superioară dublă și Twin superioară, ambele în suprafaţă de 27 de metri pătrați. Toate aceste camere sunt dotate cu terasă, cu parcare monitorizată video, au televizoare cu ecran plat, internet gratuit, seif și minibar. Hotelul cu pricina este, la rândul lui, dotat cu o sală de fitness, SPA și jacuzzi, oferă servicii de masaj, contra cost (100 de lei de persoană, per ședință), iar printre alte servicii oferite se află micul dejun inclus în prețul cazării, dar și transport de la și către aeroport, contra cost. Hotelul mai pune la dispoziție și o sală de conferinţe, precum și o sală de petreceri. „Victoria Bulevad Hotel” a primit, în data de 30 ianuarie 2017, avizul de mediu, eliberat de Agenția Națională petru Protecția Mediului, având ca beneficiar compania SC Edison SRL, aparținând lui Ioan Bendei.

 

Purtător de microfoane Anticorupție

Ioan Bendei este unul dintre cei mai importanți aghiotanți ai patronului RCS&RDS, Zoltan Teszari. Un ilustru necunoscut, până în anul 2013, Bendei a intrat în atenția opiniei publice odată cu povestea în care a fost implicat Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, pe care Bendei l-a acuzat de șantaj. „Cablat” corespunzător de către DNA, administratorul RCS & RDS a încercat, în mai mute discuții pe care le-a avut cu Sorin Alexandrescu, să creeze premisele unui șantaj exercitat asupra lui, în legătură cu un contract pe care RCS&RDS l-a încheiat cu firma fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, având ca obiect o sală de nunți și botezuri, cunoscută sub denumirea de Crystal Palace Ballrooms, pe care firma de cablu a închiriat-o cu nu mai puţin de 3,5 milioane de euro.

În cadrul unor asemenea discuții, Ioan Bendei a pozat într-o victimă care nu își permite nici măcar într-o vacanță să plece. Relevant în acest sens este următorul pasaj care a fost inserat de procurorii DNA în rechizitoriul prin care Sorin Alexandrescu a fost trimis în judecată: „Domnu’ Sorin, dacă sunteți om și aveți, cât de cât, pe Dumnezeu deasupra, persoana mea, eu v-aș ruga să mă lăsați în pace! Ce aveți cu firma, cu astea, asta este rugămintea! Eu, acuma, sunt într-o situație neplăcută! Mi-am și luat un bilet să plec în concediu. Sunt..., sunt, știți cum sunt? (…) Deci, rugămintea mea este: dacă n-aveți treabă cu mine, cu familia mea! (...) Vă dați seama? Să fie eu luat și ă, ă, blamat că dau mită, șpagă... Vă dați seama în ce situație sunt? Toată cariera mea, toată munca mea de-o viață să fie știrbită...”.

 

Dosarul șpăgilor către fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, scos de la sertar

Bendei încerca, astfel, să determine să nu fie publicată o anchetă jurnalistică legată de o posibilă mită acordată lui Mitică Dragomir de către RCS&RDS, la care era administrator chiar Ioan Bendei, pentru ca societatea de televiziune prin cablu să primească drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I. La sfârșitul săptămânii trecute, după mai bine de patru ani în care procurorii au ținut la sertar această afacere, DNA a anunțat că a început investigațiile în dosar. Mai exact, prin Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, procurorul DNA Jean Uncheșelu a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a instituit măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, pe numele fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a lui Ioan Bendei, administrator la RCS&RDS, a lui Alexandru Oprea, director și președinte al consiliului de administrație al firmei de cablu, a lui Mihai Dinei, coordonator al activității juridice a aceleiași firme, dar și a fiului lui Mitică Dragomir, Bogdan Dumitru Dragomir, asociat la SC Bodu SRL, precum și a administratorului acestei companii, Florin Bogdan Bădiță. Acuzațiile aduse de DNA acestui grup sunt de luare și dare de mită, spălare de bani, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită și complicitate la spălare de bani. Ioan Bendei, proprietar al luxosului hotel din Brașov, care se plângea că nu își permite să meargă nici măcar în concediu, este urmărit penal pentru dare de mită și spălare de bani, potrivit unui comunicat de presă remis de DNA.

 

Administratorul RCS&RDS, pus sub acuzare de DNA pentru dare de mită și spălare de bani, Ioan Bendei, și-a ridicat un hotel de lux, de patru stele, în centrul orașului Brașov. Agenţia de Mediu a emis autorizația în luna ianuarie a acestui an.

 

3,1 milioane de euro, mită mascată sub forma unei asocieri cu firma lui Mitică Dragomir

Concret, acuzațiile procurorului Uncheșelu sunt identice, astăzi, cu ceea ce presa a dezvăluit încă de acum patru ani. Dumitru Dragomir este acuzat că, în perioada aprilie 2009 – mai 2011, în calitate de președinte al LPF, a pretins 3,5 milioane de euro, din care a primit efectiv 3,1 milioane de euro, de la Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, în scopul de a îndeplini, dar și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle de serviciu. Banii au fost pretinși și primiți, spune procurorul, în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I, încheiat la data de 8 aprilie 2008, între LPF și un consorțiu din care făcea parte și SC RCS&RDS SA, administrată de Ioan Bendei. Banii au fost disimulați, ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat de SC RCS&RDS cu SC Bodu SRL, companie controlată de Dumitru Dragomir. Așadar, în anul 2008, la nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost organizată o licitaţie pentru cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011. Prețul de adjudecare a fost de 101.150.000 de euro cu tot cu TVA. În anul 2009, după apariția crizei, asocierea de firme care a câștigat licitația a solicitat Ligii condiții contractuale mai avantajoase. Astfel, Dumitru Dragomir a solicitat RCS&RDS să intre într-un parteneriat cu SC Bodu SRL. „Pentru a-l determina pe Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL şi SC RCS&RDS SA a fost încheiat un contract de asociere în participațiune. Conținutul contractului a fost anume conceput de părți, astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine intenţia reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, se arată în comunicatul DNA.

Bendei a rămas mâna dreaptă a lui Zoltan Teszari

Ioan Bendei a administrat majoritatea afacerilor grupului RCS&RDS SA, controlat de magnatul Zoltan Teszari. Bendei a rămas mâna dreaptă a acestuia, în ciuda scandalurilor legate de numele său, scandaluri care au condus, în final, la punerea lui sub acuzare. La data de 23 ianuarie 2017, cu doar câteva zile înainte ca hotelul de la Brașov al lui Ioan Bendei să primească autorizația de mediu, asociații companiei SC RCS Management SA, membră a grupului RCS&RDS, s-au întrunit în ședinţă AGA, unde au adoptat mai multe decizii. Prima a fost aceea de mutare a sediului companiei la un alt etaj al clădirii pe care grupul o deţine, în strada Staicovici, din Sectorul 5. O a doua decizie adoptată a fost aceea a realegerii componenţei Consiliului de Administrație al SC RCS Management SA, pentru următorii patru ani. Astfel, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație a fost renumit Zoltan Teszari, iar ca membri ai aceluiași consiliu au fost redesemnați Ioan Bendei și Mihai Dinei, ultimii doi fiind puși sub control judiciar de DNA pentru dare de mită și spălare de bani.

Povestea finanțării cu bani negri a campaniei electorale a lui Băsescu din 2009

Numele companiei RCS&RDS și al lui Ioan Bendei mai sunt legate și de fostul iubit al Ioanei Băsescu, Giovanni Francesco, pus sub acuzare, anul trecut, tot de către DNA, într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din anul 2009.

În perioada în care Giovanni Francesco şi Ioana Băsescu ar fi comis faptele de evaziune fiscală şi de instigare la spălare de bani, pentru a finanţa campania electorală a lui Traian Băsescu, iubitul fiicei fostului preşedinte demara un parteneriat comercial cu societatea SC RCS&RDS SA. Mai exact, la 1 iulie 2009, Giovanni Francesco, acţionând în calitate de administrator şi unic asociat al unei firme (pe care nici de această dată anchetatorii nu o nominalizează), a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video. Legăturile comerciale ale lui Giovanni Francesco în domeniul televiziunilor muzicale sunt exact acelea în care este implicată compania RCS&RDS SA. Conform contractului, firma lui Giovanni Francesco a încasat de la compania media suma de 2,5 milioane de lei, însă, după mai bine de şapte ani, DNA a constatat că veniturile şi TVA-ul colectat nu se regă­sesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare (399.160 de lei reprezen­tând TVA şi 335.938 de lei, reprezentând impozit pe profit) nu au fost virate către bugetul de stat. „La instigarea inculpatei Ioana Băsescu, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni Mario pentru plata unor servicii în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României”, se arată în comunicatul DNA.

În mod întâmplător, Giovanni Fracesco a deținut, împreună cu o altă persoană, capitalul social al SC Music Channel SRL, societate care a fost preluată ulterior, în proporție de 50%, de SC RCS&RDS SA, care a vândut acțiu­nile unei alte companii, Integrasoft SRL, la care RCS&RDS deține întregul pachet de acțiuni. Integrasoft este administrată de același Ioan Bendei.

 

×