x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ioana Băsescu vrea să-şi ţină afacerile departe de dosarele soţului

Ioana Băsescu vrea să-şi ţină afacerile departe de dosarele soţului

de Ion Alexandru    |    30 Oct 2015   •   09:25
Ioana Băsescu vrea să-şi ţină afacerile departe de dosarele soţului

În primăvara anului trecut, imediat după ce procurorii Parchetului General au demarat in rem urmărirea penală în dosarul retrocedărilor din Argeş, Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte, a decis mutarea sediului social al firmei la care este asociat unic din locuinţa soţului său. Este vorba despre firma prin care Ioana Băsescu a cumpărat şi vândut penthouse-ul de lux din cartierul lui Puiu Popoviciu. La scurt timp după această mişcare, procurorii au început urmărirea penală in personam împotriva lui Radu Petru Pricop, pentru fals şi înşelăciune. Din actele depuse la Registrul Comerţului, pentru modificarea statutului societăţii, reiese că Ioana Băsescu domiciliază într-un apartament din cartierul Domenii, pe care, potrivit informaţiilor apărute în presă, l-a vândut încă din anul 2013.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început, la data de 11 aprilie 2014, urmărirea penală in rem în dosarul privind restituirea unor terenuri în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Este vorba despre moşia Brătienior, pentru care Radu Petru Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, dar şi afaceristul Valentin Vişoiu au cerut şi primit despăgubiri de la ANRP, ca urmare a unor acţiuni în instanţă.
Coincidenţă sau nu, în data de 24 aprilie 2014, Ioana Băsescu, soţia lui Radu Petru Pricop, a decis mutarea sediului firmei la care este asociat unic, SC Creative Business Point SRL, din apartamentul lui Pricop, situat în strada Povernei, la o altă adresă din sectorul 1 al Capitalei. Potrivit Hotărârii din 24 aprilie 2014, Ioana Băsescu a mutat sediul social al firmei în strada Dumitru Florescu, la numărul 12, din sectorul 1. Tot atunci, fiica cea mare a lui Traian Băsescu a decis şi înlocuirea administratorului Ioana Gabriela Drăgan, cu Radu Gabriel Darie. Acesta a mai derulat afaceri cu Ioana Băsescu, pe vremea când aceasta era căsătorită cu Bogdan Marin, alias „Bodo”, de la Proconsul. Mai exact, este vorba despre afaceri cu produse de lux din tutun. Radu Gabriel Darie este patronul firmei Tobacco Experts SRL, iar Ioana Băsescu şi Bodo deţineau firma SC El Unico Paradis SRL, care opera magazinul de desfacere a trabucurilor havaneze „La Casa del Habano”.

După o lună, Pricop e pus sub urmărire penală
La 30 de zile distanţă de la momentul schimbării sediului firmei Creative Business Point SRL, împotriva lui Radu Petru Pricop a fost începută urmărirea în data de 26 mai 2014, ginerele lui Traian Băsescu a fost pus oficial sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de fals şi înşelăciune, respectiv pentru că a utilizat în instanţă un certificat falsificat de deces al Eleonorei Brătianu. În primăvara acestui an, dosarul a fost preluat de către Direcţia Naţională Anticorupţie. penală in personam. Potrivit Parchetului General,

Odată operate aceste modificări la statutul societăţii Creative Business Point SRL, noile date ale firmei au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Cu acest prilej, „Jurnalul Naţional” a descoperit faptul că, în 24 aprilie 2014, Ioana Băsescu domicilia, potrivit Cărţii de Identitate, într-un apartament situat la etajul unei vile din strada Aviator Sănătescu, din imediata apropiere a Pieţei Domenii din sectorul 1 al Capitalei. Este vorba despre unul dintre cele două apartamente achiziţionate aici de Ioana Băsescu şi de fostul ei soț, Bodo, în anul 2005. Din informaţii publice, prezentate de presă, acest apartament, achiziţionat, în anul 2005, cu suma de 49.000 de euro, a fost vândut de Ioana Băsescu undeva în perioada 2012-2013.
Paravan pentru cumpărarea penthouse-ului din Băneasa
SC Creative Business Point este societatea prin intermediul căreia, în anul 2009, Ioana Băsescu a achiziţionat apartamentul de lux din cartierul rezidenţial Băneasa, pentru suma de 800.000 de euro cu TVA. „Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în urmă cu trei luni, faptul că vânzătorul se numeşte Comnord SA, societate controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, partener de business al lui Puiu Popoviciu. Acţionar la Comnord SA este şi Mihai Paul, soţul fostei consiliere a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass.

Ioana Băsescu a înstrăinat, anul trecut, penthouse-ul din Băneasa, pentru un preţ de 500.000 de euro. Potrivit bilanţurilor contabile depuse de SC Creative Business Point SRL, societate care, în acte, se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, singura tranzacţie pe care această firmă a derulat-o în ultimii şase ani a fost această achiziţie şi vânzare a apartamentului de lux. În 2009, firma Ioanei Băsescu a avut zero venituri şi cifră de afaceri, suferind o pierdere de 270 de lei. În 2011, societatea în cauză a avut, de asemenea, o cifră de afaceri egală cu zero, dar a înregistrat venituri totale de 4 lei. Pierderea, de Creative Business Point a avut venituri de 5 lei şi pierderi de 33.939 lei, iar în 2013, societatea a înregistrat zero la cifră de afaceri şi venituri realizate, acumulând pierderi de 122.538 lei. această dată, a ajuns la 13.956 lei. În 2012,
Ei bine, în 2014, anul vânzării penthouse-ului şi al mutării sediului social din locuinţa lui Radu Petru Pricop, SC Creative Business Point SRL a avut zero cifră de afaceri, dar a înregistrat venituri totale în sumă de 2.215.330 lei, adică aproximativ 500.000 de euro (egală cu preţul de vânzare al apartamentului din Băneasa). Este pentru prima dată când firma Ioanei Băsescu a înregistrat chiar şi profit, în cuantum de 730.697 lei (163.000 de euro), după ce a cheltuit 1.454.393 lei.

Dosarul despăgubirilor = 10 mil. euro şi actul fals de deces
Toate aceste mişcări ale Ioanei Băsescu aveau loc, aşadar, în perioada în care Antena 3 şi Jurnalul Naţional, dar şi presa locală din Piteşti făceau dezvăluiri cutremurătoare despre modul în care gruparea din care făceau parte avocatul Radu Petru Pricop (foto) şi omul de afaceri Valentin Vişoiu a dat un tun de zece milioane de euro. În 2013, Pricop, împreună cu Vişoiu şi alte trei persoane, a obţinut aceste despăgubiri pentru un teren amplasat în Ştefăneşti - Argeş, care a făcut parte din moştenirea familiei Brătianu.

Gruparea cu pricina a cumpărat, în anul 2008, drepturile litigioase asupra acestui teren, în condiţii suspecte, de la unul dintre moştenitorii lui Dan Gheorghe Brătianu, folosindu-se în instanţă un document falsificat din care reieşea că al doilea moştenitor cu drepturi asupra terenului era decedat, în condițiile în care persoana respectivă se afla încă în viaţă. Mai exact, la Judecătoria Piteşti a fost declanşată, în anul 2009, o acţiune civilă pentru reconstituirea dreptului de proprietate a unor moştenitori ai familiei lui Dan Gheorghe Brătianu în Ştefăneşti. În acest dosar, magistraţii piteşteni aveau convingerea, pe baza documentelor depuse de către petenţi, că asupra moşiei în cauză mai are drept de proprietate o singură persoană, deoarece a doua a decedat în anul 2009. În sentința din 19 mai 2010, pronunţată în apel de Tribunalul Argeş, se menţionează că „Brătianu Dan Gheorghe, tatăl lui Missirliu Adina Ioana Maria, are ca moştenitori pe Brătianu Eleonora, în prezent decedată, şi pe Missirliu Adina Maria Ioana”.

Această informaţie este una falsă, deoarece, potrivit documentelor oficiale, Eleonora Brătianu se afla în viaţă la momentul pronunţării acestei sentințe, decesul ei survenind abia în data de 14 mai 2011.

Astfel, unicul moştenitor a câştigat în instanță, iar intermediarii care achiziţionaseră în 2008 drepturile litigioase au primit dreptul de a încasa 10 milioane de euro despăgubiri de la ANRP pentru această suprafaţă de teren.
 

×