x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legăturile periculoase ale celor trei foşti baroni PDL din Vest

Legăturile periculoase ale celor trei foşti baroni PDL din Vest

de Ion Alexandru    |    02 Iun 2016   •   16:59
Legăturile periculoase ale celor trei foşti baroni PDL din Vest
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Consiliul Judeţean Arad a contractat, zilele trecute, o firmă din Timişoara, deţinută de rectorul USAMV Banat, Alin Cosmin Popescu, pentru a evalua un schimb de terenuri pe care urmează să-l realizeze cu Primăria Aradului, condusă de candidatul PNL pentru un nou mandat de edil al localităţii, Gheorghe Falcă. Firma în cauză derulează, încă din octombrie 2015, un contract în valoare de peste 3,45 milioane de euro, cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru cadastrarea a 12 localităţi din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Parteneri în această operaţiune sunt compania UTI Grup, a lui Tiberiu Urdăreanu, şi o societate a unor afacerişti locali ce au deţinut, împreună cu deputatul Alin Popoviciu, colegul de partid al lui Gheorghe Falcă, dar şi cu fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, părţi sociale în firma care distribuie în România produse sportive Fischer. Aceşti parteneri au lucrat, în parteneriat, cu subsidiara Gazprom în România, NIS Petrol, pentru prospectarea a peste 580 de kilometri pătraţi, în vederea identificării rezervelor de gaze pe raza judeţului Timiş.

“Jurnalul Naţional” prezintă legăturile de afaceri dintre trei foşti baroni PDL din vestul României. Unele încrengături ale acestei relaţii au direct legătură cu fondurile publice, în timp ce altele duc către interesele gigantului rusesc Gazprom în ceea ce priveşte rezervele de gaze naturale din zonă.

 

Cadastrează trei judeţe

În 30 octombrie 2015, Agenţia de Cadastru a organizat o licitaţie pentru încheierea a zece acorduri-cadru, în vederea achiziţionării de servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. Obiectivul acestei operaţiuni era, potrivit caietului de sarcini, înregistrarea în acest sistem a imobilelor de pe raza tuturor unităţilor administrativ-teritoriale (aşa-numitele sectoare cadastrale) din România, urmând ca la finalizarea acestui obiectiv să se întocmească documentele tehnice ale cadastrului, respectiv registrul cadastral al imobilelor, opisul alfabetic al titularilor drepturilor reale de proprietate sau al persoanelor şi al altor deţinători, precum şi întocmirea planului cadastral. În acest sens, ANCPI a anunţat că doreşte să încheie acorduri-cadru cu câte un agent economic, însă care poate depune oferta doar pentru un singur lot.

Loturile au fost împărţite pe grupuri de unităţi administrativ-teritoriale, reprezentând minimum trei judeţe. Astfel, primul lot viza 12 unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Arad, Timiş şi Caraş-Severin. Celelalte loturi se referă la un număr cuprins între 10 şi 20 de unităţi administrativ-teritoriale, care cuprind restul judeţelor din România.

Suma totală pe care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a pus-o la bătaie pentru acest proiect s-a ridicat la 58.751.482,5 lei cu TVA inclus, adică 13.055.885 de euro.

 

Partenerii deputatului Alin Popoviciu

Licitaţia a decurs exact aşa cum au fost cerinţele, în sensul că fiecare ofertant a participat pentru câte un lot. Pentru primul lot, care viza cele 12 unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţelor Arad, Timiş şi Caraş-Severin, a fost depusă o singură ofertă. Anume cea a SC Procad SRL Timişoara, ai cărei asociaţi sunt fostul decan al Facultăţii de Agronomie, actualul rector al USAMV Banat, Cosmin Alin Popescu, şi un anume Ion Miron. Procad a fost lider al unei asocieri, din care mai făceau parte companiile SC Geolink SRL Timişoara şi SC UTI Grup SRL, firma lui Tiberiu Urdăreanu. Valoarea lotului adjudecat de către SC Procad SRL Timişoara s-a ridicat la 15.213.400 lei cu TVA inclus, adică 3.357.590,9 euro, din care avea voie să subcontracteze lucrări în proporţie de 14 la sută. Ceea ce a şi făcut, subcontractând o mică parte a lucrărilor către SC West Cad SRL Timişoara.

Faptul că din această asociere face parte UTI Grup SRL, al cărei patron, magnatul Tiberiu Urdăreanu, este urmărit penal, în prezent, de procurorii anticorupţie pentru mituirea fostului edil al Iaşiului, Gheorghe Nichita, în vederea contractării de către această firmă a unor lucrări privind semaforizarea oraşului, nu mai miră pe nimeni. UTI derulează sute de contracte de acest gen în întreaga ţară. Interesante sunt însă legăturile celui de-al doilea membru al acestei asocieri.

Astfel, tot de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului aflăm că societatea SC Geolink SRL Timişoara este controlată de către soţii Ioan şi Adriana Rodina, iar obiectele de activitate ale acestei companii sunt extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, producţia de gaze naturale, distribuţia şi comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte.

SC Geolink SRL Timişoara nu este singura societate care are acest obiect de activitate aflată în proprietatea familiei Rodina, din Timişoara. Aceştia mai controlează compania SC Creapolis SRL, firmă care face parte din grupul de interese economice al deputatului Alin Augustin Florin Popoviciu, fost PNL, actual membru al Partidului Naţional Liberal şi candidat al acestei formaţiuni politice pentru un post de consilier în cadrul Consiliului Judeţean Timiş, dar şi al ex-preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Ostaficiuc. Atât Alin Popoviciu, cât şi Constantin Ostaficiuc sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu. Potrivit unor date existente în arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, SC Creapolis SRL, cea de-a doua firmă controlată de Ioan şi Adriana Rodina, făcea parte, în 21 februarie 2011, din structura acţionariatului societăţii SC Sport Games SRL, distribuitor al produselor sportive Fischer în România. Alături de Creapolis SRL, acţionari mai erau, la vremea respectivă, deputatul Alin Augustin Florin Popoviciu, germanul Untch Hans Werner, Diana Ornella Ardeleanu (fiica preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc) şi SC Perla Mării SRL Timişoara.

 

Relaţia cu NIS Petrol, subsidiara Gazprom

La mijlocul anului 2011, compania SC Creapolis SRL decide să părăsească structura acţionariatului firmei controlate de Alin Popoviciu şi de fiica lui Constantin Ostaficiuc, cesionându-şi acţiunile către fostul fotbalist Cosmin Contra. Potrivit ultimei notificări la Registrul Comerţului, în data de 23 septembrie 2014, asociaţi la SC Sport Games SRL rămăseseră doar Alin Augustin Florin Popoviciu şi Cosmin Marius Contra.

Revenind însă la prima firmă a asociaţilor lui Popoviciu, SC Geolink Timişoara SRL, aflăm că aceasta a fost unul dintre partenerii companiei NIS Petrol SRL, subsidiara colosului rusesc Gazprom, în România. În 2 octombrie 2014, NIS Petrol SRL, companie care a întocmit toate documentaţiile pentru achiziţia unor staţii PECO la Biroul Notarial al fiicei fostului preşedinte, Ioana Băsescu, a transmis public faptul că desfăşoară activităţi de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze naturale în două perimetre din judeţul Timiş, pe o suprafaţă de 580 de kilometri pătraţi, perimetru care cuprindea localităţile Cenad, Dudeştii Vechi, Vâlcani, Beba Veche, Tomnatic, Terenia de Sus, Comlosul Mare, Gettoh şi Sânnicolau Mare. Cu acest prilej, NIS Petrol SRL şi-a anunţat partenerii alături de care a lucrat în acest proiect. Aceştia sunt Naftagas Naftni Servisi D.O.O. Novi Sad Sucursala Timişoara (însărcinată cu achiziţiile), Virom (însărcinată cu raportul logistic) şi… SC Geolink SRL Timişoara, care s-a ocupat cu serviciile de arhivare şi de management.

 

Fostul director al NIS Petrol, “anchetat” în dosarul LPF – RCS-RDS

Reamintim că NIS Petrol, partenerul Geolink SRL, la rândul ei partener al firmei care a cadastrat cele 12 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Timiş şi ai cărei patroni au fost parteneri ai grupării Popoviciu-Ostaficiuc, avea la momentul derulării acestei afaceri un administrator în persoana lui Mihai Corbu. Acesta este implicat într-un dosar al DNA care vizează intermedierea în tranzacţia drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal între Liga Profesionistă de Fotbal (condusă, atunci, de Mitică Dragomir) şi compania RCS-RDS şi în mituirea lui Dragomir de către RCS-RDS.

Mai mult, acelaşi Mihai Corbu a deţinut, înainte de a ajunge la NIS Petrol SRL, funcţia de director al Lukoil România, companie implicată, de asemenea, într-un amplu dosar penal, fiind acuzată de o evaziune fiscală care depăşeşte un miliard de euro.

 

Popoviciu şi Ostaficiuc, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu

Şi foştii “baroni” ai Timişoarei au dosare penale. Procurorii DNA susţin că în 2010 deputatul Alin Popoviciu şi fostul şef al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, au determinat mai mulţi comercianţi să renunţe la spaţiile comerciale pe care le aveau închiriate în incinta Aeroportului Internaţional Timişoara.

În continuare, cei doi şi deputatul Sămartinean Mircea, ajutaţi de funcţionarii din cadrul aeroportului, au trucat licitaţiile pentru închirierea spaţiilor comerciale. Astfel, firma controlată de Alin Popoviciu şi Ostaficiuc a ajuns să închirieze sapaţiile din aeroport la un preţ foarte mic. Concret, suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin, în scopul obţinerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incintă.

 

Consultanţă pentru colegul Falcă, de la PDL, actual PNL

Procad SRL, cheia acestei poveşti, derulează contracte şi în fieful lui Gheorghe Falcă, un alt candidat al PNL, fost membru al PDL, pentru Primăria Municipiului Arad. Spre exemplu, în aprilie anul trecut, Primăria Municipiului Arad a organizat o licitaţie, în vederea achiziţiei de servicii de inventariere şi de evaluare a tramei stradale din oraş. Contractul a fost atribuit, în 18 aprilie 2015, firmei Procad SRL Timişoara, pentru 419.120 de lei cu TVA.

Zilele trecute, mai exact în 25 mai 2016, Consiliul Judeţean Arad a contractat aceeaşi companie pentru efectuarea de servicii de consultanţă tehnică, de topografie şi de cadastru, în vederea identificării şi evaluării unor terenuri din Arad, pentru efectuarea unui schimb între judeţ şi municipalitate. Conform caietului de sarcini, contractul încetează de drept în data de 31 noiembrie anul curent, putând fi prelungit, ca perioadă de execuţie, în urma unor negocieri viitoare, însă neputând fi sub nicio formă suplimentat din punct de vedere fianciar. Suma pentru care Procad SRL va efectua aceste servicii este de 17.000 de lei fără TVA. Pare mică, însă schimbul de terenuri care face obiectul acestei lucrări vizează suplimentarea suprafeţelor de teren din patrimoniul Consiliului Judeţean Arad, aflat în administrarea Spitalului Clinic Judeţean  de Urgenţă şi a Garajului Consiliului Judeţean. În prezent, acest teren este utilizat la maximum, nemaiputând fi construit absolut nimic. Primăria lui Gheorghe Falcă, pe de altă parte, deţine în zonă un teren în suprafaţă totală de 7.050 metri pătraţi, vizat de Consiliul Judeţean. De toate documentele se va ocupa, în acest sens, SC Procad SRL Timişoara.

Scietatea Procad SRL din Timişoara, deţinută de actualul rector al USAMV Banat, Cosmin Alin Popescu, de soţia acestuia, Gabriela, şi de Ion Miron, controlează, la rândul ei, alte două societăţi comerciale, respectiv SC Banatsem SRL şi Artim Project SRL, ambele cu sediul în Timişoara.

La sfârşitul anului trecut, firma controlată de actualul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Banat a încasat de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară un contract în valoare de peste 3,4 milioane de euro pentru cadastrarea a 12 localităţi.

Compania parteneră a Procad a lucrat, în 2014, pentru subsidiara Gazprom în România. Este vorba de NIS Petrol, societate care a parafat toate actele de vânzare-cumpărare a staţiilor de combustibil la Biroul Notarial al Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte.

 

 

×