x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lupta din PNL a ajuns la paroxism. Premierul Florin Cîțu „unge” în funcții oameni din tabăra lui Ludovic Orban

Lupta din PNL a ajuns la paroxism. Premierul Florin Cîțu „unge” în funcții oameni din tabăra lui Ludovic Orban

de Ion Alexandru    |    21 Iul 2021   •   07:10
Lupta din PNL a ajuns la paroxism. Premierul Florin Cîțu „unge” în funcții oameni din tabăra lui Ludovic Orban

Fostul consilier parlamentar al senatorului George Stângă, președinte al PNL Galați, un susținător cert al candidaturii lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al partidului, a fost renumit de premierul Florin Cîțu în funcția de subprefect de Galați. Este vorba despre tânăra Andra Mihaela Costache, pe care același Florin Cîțu a eliberat-o din funcția respectivă la sfârșitul lunii mai a anului curent, în perioada în care șeful Executivului și-a anunțat depunerea candidaturii la congresul din toamnă al PNL. Andra Mihaela Costache s-a mutat, la începutul anului trecut, de la biroul senatorial al lui George Stângă direct la Guvernul condus, atunci, de Ludovic Orban, în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, aflat, în 2020, în coordonarea lui Ionuț Stroe, un foarte apropiat membru al familiei lui Marcel Vela, alt susținător de-al lui Ludovic Orban. Apoi, a devenit chiar secretar de stat în acest minister. 

 

Jocurile politice din cadrul Partidului Național Liberal, în pregătirea congresului din 25 septembrie 2021, în care se vor confrunta Ludovic Orban și Florin Cîțu, se derulează cu toate armele, atât convenționale, cât și mai puțin convenționale. Un amănunt bizar, care a avut loc pe data de 14 iulie, a trecut aproape neobservat, însă arată dimensiunea războiului subteran care se dă, în această perioadă, în interiorul partidului.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 759, din data de 14 iulie 2021, semnată de premierul Florin Cîțu și contrasemnată de ministrul de Interne, Lucian Bode, președintele filialei PNL Sălaj, care îl susține pe Cîțu la congres, document prin care este numită în funcția de subprefect al județului Galați o tânără pe nume Andra Mihaela Costache. Nimic neobișnuit, am putea spune însă, dacă în arhiva recentă a actelor guvernamentale nu am fi descoperit că aceeași tânără a mai fost o dată numită în aceeași funcție, prin Hotărârea de Guvern nr. 238, din data de 3 martie 2021, semnată și contrasemnată de aceiași Florin Cîțu și Lucian Bode. Pentru ca, în data de 27 mai 2021, să fie emisă o a treia hotărâre, cu numărul 579, din care aflăm că doamna Andra Mihaela Costache era eliberată din funcția de subprefect al județului Galați. 

 

Acte administrative care se bat cap în cap

 

Andra Mihaela Costache, persoana care a făcut obiectul acestei avalanșe de hotărâri de guvern de numire, eliberare și renumire în funcție, într-un interval scurt de timp, este fost consilier parlamentar al senatorului PNL de Galați George Stângă. Acesta din urmă a condus, până la alegerile interne din partid, Organizația PNL Galați, iar luna aceasta a fost reales în funcție, George Stângă se află printre liderii județeni care îi susțin candidatura lui Ludovic Orban la președinția partidului, poziționându-se, astfel, în tabăra adversă a lui Florin Cîțu. Întâmplător sau nu, perioada în care Florin Cîțu și-a anunșat candidatura la congres se suprapune cu eliberarea din funcția de subprefect a Andrei Mihaela Costache. 

Ulterior, pe “surse” ar fi apărut, ulterior, informația potrivit căreia George Stângă ar fi intențiionat să schimbe tabăra Orban și să i se alăture lui Florin Cîțu în demersul acestuia de a deveni președintele PNL, fapt negat cu vehemență de către George Stângă. Acesta din urmă a recunoscut, însă, ca a fst invitat de premier la o discuție.  

 

Avalanșă de decizii ale premierului

 

Subprefectul de Galați, Andra Mihaela Costache, este și președintele Clubului Studenșilor Liberali, filiala Galați, din cadrul Partidului Național Liberal și a lucrat la cabinetul parlamentar al lui George Stângă până la începutul anului 2020, când a fost preluată la Guvern, de către Ludivic Orban. Ea a fost numită, prin decizia premierului Orban nr. 67 din 20 ianuarie 2020, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, condus, la acel moment, de Ionuț Stroe. Ulterior, în 25 martie 2020, Ludovic Orban a mai emis două decizii de premier, cu numerele 181 și 182, prima vizând eliberarea Andrei Mihaela Costache din funcția de subsecretar de stat, iar a doua vizând numirea aceleiași persoane în funcția de secretar de stat în cadrul Minsterului Tineretului și Sportului. 

Ionuț Stroe, fostu șef al Andrei Mihaela Costache, are o relație amoroasă cu fiica vitregă a fostului ministru de Interne, actualul senator liberal Marcel Vela, președinte al filialei PNL Caraș-Severin, un susținător al candidaturii lui Ludovic Orban la congresul din 25 septembrie. Mandatul tinerei la minister s-a încheiat odată cu Decizia prim-ministrului Florin Cîțu nr. 184 din 24 ianuarie 2021, prin care a fost eliberată din funcție. 

 

 

Mentorul politic al tinerei supbrefect apare în înregistrările din biroul USR-istuoui Cătălin Drulă

 

Într-o postare pe pagina de socializare de la finalizarea mandatului deținut la Ministerul Tineretului și Sportului, Andra Mihaela Costache a ținut să-i mulțumească, în primul rând, pentru “girul acordat”, președintelui PNL Galați, George Stângă. Acesta ar fi susținut-o atât pentru funcșia de subsecretar de stat, cât și pentru cea de secretar de stat, dar și pentru funcția de subprefect al Județului Galați. Conform CV-ului, Andra Mihaela Costache este licențiată în istorie și urmează o facultate de comunicare și relații publice, ambele la Universitatea „Danubius” din Galați. A fost preşedinte la Rotaract Galaţi, senior HR Business Partner la IV Future, iar cariera politică și-a început-o în 2017, când a fost angajată consilier parlamentar la cabinetul senatorului PNL George Stângă.

În toamna anului trecut, Andra Mihaela Costache a candidat, din partea PNL Galați, la un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Galați. Fără succes. A candidat, ulterior, tot fără succes, la un post de deputat în Parlamentul României, din partea filialei PNL Galați. Anul acesta, a alegerile locale parțiale, Andra Mihaela Costache a candidat din nou, tot fără succes, pentru funcția de primar al Orașului Târgu Bujor,

Mentorul politic al subprefectului de Galați, renumit de Cîțu în funcție, George Stângă este implicat în scandalul înregistrărilor din biroul ministrului Transporturilor, aflate la un dosar instrumentat de DNA. Atinci, George Stângă și prepedintele Consiliului Județean Prahova, au fost înregistrați în timp ce îi cereau USR-istuuiCătălin Drulă să prelugnească mandatele șefilor Asociației Române de Salvare a Vieșilor Omenețti pe Mare și ai Administrației Fluviale a Dunării de Jus Galați. Un pasaj relevant este cel al discuției dintre Drulă și Stângă:

George Stângă: “Aș vrea să te rog frumos să îmi prelungești mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă, și la AFDJ, și la APDM și principalul lucru, ți-o spun din tot sufletul, pentru mine este raționamentul politic, că eu am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să… Adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici n-aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-as pierde oamenii de acolo”.

Cătălin Drulă: “Păi, ți-am spus că soluția pentru mine este să le prelungesc mandatele, dar nu e patru luni, e două luni prelungirea”.

 

 

Ludivic Orban îl avertizează pe contracandidatul său să nu mai folosească resursele Guvernului în campania electorală

 

Iar luptele din PNL continuă cu atacuri fără precedent ale lui Ludovic Orban la adresa lui Florin Cîțu. Președintele în exercițiu al partidului susține că e ilegal ca angajați de la Guvern să se ocupe de campanie internă din PNL. “Nu am discutat cu domnul Cîțu despre document. Asta e problema premierului. Dacă documentul e real este grav. Cine l-a elaborat trebuie să plece. Toți consilerii de stat trebuie să își desfășoare activitatea pentru îndeplinrea sarcinilor în interes public. Aveau anumite obiective consilierii meu când eram premier. Trebuie să-i întrebați pe colegii din PNL. Cine se ocupă cu așa ceva nu mai are ce căuta la Guvern. M-am uitat în mare pe document și sunt o serie de elemnete care oarecum dau o veridicitate. Cine se ocupă de o anticampanie și mai ales față de președintele PNL n-are ce căuta în Guvern. E ilegal ca angajați de la Guvern să lucreze în campania internă”, a spus Orban.

Documentul în cauză este un act intern, intitulat „Linii de comunicare pentru liderii PNL”, care poartă antetul Guvernului (Cancelaria prim-ministrului - Consilier de stat) și care a apărut în spațiul public. Miniștrii și liberalii care îl susțin pe premierul Florin Cîțu la șefia PNL sunt instruiți, potrivit documentului, ce să spună în aparițiile TV, cum să abordeze alegerile din filialele PNL, să transmită mesaje de unitate și de victorie și să contracareze „team Orban”. Premierul susține că nu știe despre existența acestui document.

×