x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Marea tragere la sorți pentru directorii de spitale din Capitală

Marea tragere la sorți pentru directorii de spitale din Capitală

de Diana Scarlat    |    11 Mai 2021   •   07:20
Marea tragere la sorți pentru directorii de spitale din Capitală

Pe 15 mai expiră mandatele actualilor directori ai spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei, iar „marea depolitizare” anunțată de alianța PNL-USR-PLUS se discută între partide. Surse din interiorul formațiunilor politice spun că PNL ar fi „tras paiul scurt”, la primele negocieri, revenindu-i doar 8 dintre cele 19 spitale din subordinea  PMB, iar în ședința de taină de ieri a aliaților urma să se negocieze unul în plus la PNL, pentru un oarecare echilibru de 9 la 10, în loc de 8 la 11. Noii directori ar putea fi numiți, după alte negocieri, din rândul unor profesioniști apropiați de fiecare partid. O altă variantă ar fi ca împărțirea spitalelor să se facă prin tragere la sorți, dar pe trei categorii distincte, în funcție de mărimea unităților sanitare: mici, medii și mari.

 

Scandalul de la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC osteoarticular „Foișor”, unul dintre cele 19 unități sanitare din subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), a deschis discuția referitoare la încercările alianței PNL-USR-PLUS de a schimba directorii acestor instituții. Legislația nu permite intruziunea politică în acest sens, nu doar în cazul managerilor care au câștigat postul prin concurs, ci nici măcar acolo unde au fost numiți. În cazul Foișor s-a speculat graba USR-PLUS de a-și numi propriul director, forțând demiterea actualului manager, în urma scandalului legat de evacuarea pe timp de noapte a pacienților, însă nici măcar așa nu se poate face o modificare la nivelul conducerii unei astfel de unități sanitare, pentru că este nevoie de motive întemeiate, nu doar de scandal media. Viceprimarul USR-PLUS, Horia Tomescu, a declarat că a cerut în repetate rânduri demiterea oamenilor numiți de fostul primar general, Gabriela Firea, pentru ceea ce alianța consideră a fi „reforma sistemului”, prin lansarea de concursuri transparente pentru funcțiile de conducere a spitalelor. Cu toate acestea, s-a demonstrat că directorul de la Spitalul Foișor n-are nicio legătură cu PSD sau Gabriela Firea, fiind nu doar un profesionist desăvârșit, ci și un foarte bun manager, care a reușit, din 1997 până acum, să implementeze foarte multe proiecte benefice pentru unitatea sanitară pe care a condus-o.

 

Campaniile negative de PR împotriva profesioniștilor

 

Prof. Dr. Ioan Cristian Stoica, managerul Spitalului de Ortopedie Foișor din 1997, este o somitate, fiind recunoscut drept un chirurg de excepție, inclusiv pe plan internațional. Cu toate acestea, presa prietenă a alianței USR-PLUS l-a numit „manager feudal” și i-a adus numeroase acuzații, imediat după scandalul evacuării pacienților, deși chiar el a fost cel care s-a opus, până în ultima clipă, acestei evacuări cerute de fostul ministru Vlad Voiculescu. Cristian Stoica ar putea fi schimbat acum, în „marea campanie de depolitizare a spitalelor”, chiar dacă este o adevărată vedetă a medicinei, iar în lunga sa carieră de manager al Spitalului Foișor a avut rezultate notabile. A transformat spitalul într-unul dintre cele mai performante pe ramura de Ortopedie din Europa de Est, a creat o echipă de medici excepționali, a implementat proiecte pentru modernizarea tuturor secțiilor spitalului. Chiar dacă nu s-a putut folosi scandalul pentru demiterea lui și înlocuirea cu un apropiat al USR-PLUS sau PNL, se poate face acest lucru după 15 mai, când îi expiră mandatul. 

 

„Controversații” care fac transplant și au succes

 

În aceeași situație sunt și alți directori ai celor 19 spitale din subordinea ASSMB. Nu toți sunt somități, cu performanțe deosebite, dar unii dintre ceilalți 18 chiar au cu ce să se laude. „Directorul Spitalului Foișor era de pus ministru. Este excepțional. Și Narcis Copcă, de la Spitalul „Sfânta Maria”, este excepțional și a avut rezultate deosebite, ca manager. Sunt mai mulți manageri foarte buni, iar aceste lucruri se știu și se văd. Meritele acestor manageri nu pot fi negate”, a explicat, pentru Jurnalul, fostul manager al Spitalului de Oftalmologie din București, Monica Pop.

Tot despre performanțe în domeniul transplantului este vorba și la Spitalul „Sfânta Maria”, ca în cazul „Foișor”, doar că nu de oase, ci de plămâni. Încă din anul 2019, echipa de chirurgi de la acest spital - singura unitate medicală din țară care efectuează astfel de intervenții chirurgicale - a reușit primele operații de transplant pulmonar, toate reușite. Tot de atunci au început să apară în presă articole care l-au prezentat într-o lumină negativă pe managerul de succes drept „controversatul” Narcis Copcă, deși rezultatele unității sanitare și ale echipelor pe care le conduce sunt excepționale, nu doar la nivel național, ci și internațional. În 2018, spitalul a primit diploma de onoare în cadrul celei de-a 14-a ediții a Zilei Naționale a Transplantului din România, pentru susținerea activității de transplant hepatic și pentru inițierea programului de transplant pulmonar în România. Narcis Copcă este director general al spitalului din 2012.

 

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.) are în subordine 19 unități sanitare:

Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, 

Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropice „Dr. Victor Babeș”, 

Spitalul Clinic de Urologie „Prof. Dr. Theodor Burghele”, 

Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, 

Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, 

Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sf. Stelian”, 

Spitalul Clinic Colentina,

Spitalul Clinic Colțea, 

Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, 

Spitalul Clinic de ortopedie-traumatologie și TBC osteoarticular „Foișor”, 

Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, 

Spitalul de Psihiatrie TITAN „Dr. Constantin Gorgos”, 

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, 

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, 

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, 

Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ștefan”, 

Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” 

Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”.

 

Vizați de valul schimbărilor cerute de PNL și USR-PLUS sunt și cei mai performanți directori de spitale din Capitală, deși au rezultate recunoscute la nivel internațional, atât ca medici, cât și ca manageri.

×