x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Martor în „Gala Bute”, trecut prin toate guvernele, preluat de Cîțu de la Orban. Secretar general adjunct, plimbat între trei ministere

Martor în „Gala Bute”, trecut prin toate guvernele, preluat de Cîțu de la Orban. Secretar general adjunct, plimbat între trei ministere

de Ion Alexandru    |    09 Aug 2021   •   07:20
Martor în „Gala Bute”, trecut prin toate guvernele, preluat de Cîțu de la Orban. Secretar general adjunct, plimbat între trei ministere
Sursa foto: Agerpres

Premierul Florin Cîțu s-a apucat de jonglerii cu funcții în aparatul guvernamental pentru un înalt funcționar care, începând din anul 1992, a condus mai multe instituții ministeriale. Este vorba despre Carmen Moraru, o apropiată a Elenei Udrea, fost director în Ministerul Dezvoltării, la momentul în care s-a organizat celebra „Gală Bute”. Presa centrală a dezvăluit că personajul în cauză a fost chiar implicat într-o operațiune financiară care a avut directă legătură cu dosarul în care Elena Udrea a primit 6 ani de închisoare. Sentința este suspendată, din cauză că, în apel, completul de 5 judecători a fost nelegal constituit. Însă Carmen Moraru a avut în acest dosar doar calitatea de martor. După funcții guvernamentale ocupate, ulterior, în perioada USL, PSD, Cioloș, din nou PSD, aceasta a fost recuperată de Ludovic Orban. Anul acesta, Florin Cîțu a destituit-o, a renumit-o, după care, zilele trecute a transferat-o direct la vârful Ministerului Energiei, condus de Virgil Popescu, un susținător al actualului premier în lupta sa pentru șefia partidului. Asta, după ce, în luna iunie, soțul lui Carmen Moraru, fost candidat la Camera Deputaților în toamna trecută, a fost numit director general la Regia Autonomă Monitorul Oficial.

 

Recuperată de la regimul „Băsescu-Udrea” de către PNL, ulterior, adoptată de PSD, Carmen Moraru a fost din nou preluată de liberali, după moțiunea de cenzură din luna octombrie a anului 2019, când Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură. Chiar în 7 noiembrie 2019, la scurt timp după instalarea în funcție a Cabinetului Orban, fostul premier, încă lider al Partidului Național Liberal, o numește pe Carmen Moraru în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. La conducerea instituției se afla, la acel moment, Ioan Marcel Boloș.

Iar lucrurile nu se opresc aici. În data de 20 aprilie 2020, chiar în plină stare de urgență decretată pentru a doua oară de președintele României, Klaus Werner Iohannis, premierul Ludovic Orban dispune numirea aceleiași Carmen Moraru în funcția de membru în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială.

În toată perioada guvernului Orban, Carmen Moraru a avut un rol activ ca secretar de stat la Fonduri Europene, existând multe acte normative adoptate de Executiv și care au necesitat semnătura ministrului Ioan Marcel Boloș, dar care poartă semnătura cu parafă, pentru ministru, a lui Carmen Moraru. După alegerile parlamentare din 6 decembrie, când configurația politică s-a modificat, prin apariția Coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR, Ministerul Fondurilor Europene, devenit, între timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost repartizat, după negocieri intense și tensionate, Uniunii Salvați România. Ministrul liberal Ioan Marcel Boloș nu s-a mai regăsit în noua structură guvernamentală, însă, potrivit unor surse politice, Carmen Moraru a primit asigurări, chiar din partea fostului vicepremier, actual ministru al Muncii, Raluca Turcan, că nu va fi dată la o parte din Ministerul Fondurilor Europene. Iar, pentru câteva luni, chiar așa s-a întâmplat.

De la Ghinea la Drulă, înapoi la Ghinea, după care la Popescu

 

În data de 4 martie 2021 însă, premierul Florin Cîțu dispune eliberarea lui Carmen Moraru din funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea, numindu-l, în locul acesteia, pe Vasile Cristian Roman. Șase zile mai târziu, Cîțu emite o altă decizie de premier și dispune revocarea aceleiași Carmen Moraru din funcția membru în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Practic, prin mișcările făcute, Florin Cîțu a desfăcut ce a făcut Ludovic Orban, și asta chiar în perioada în care se vorbea despre o viitoare rivalitate a celor doi pentru șefia Partidului Național Liberal.

După plecarea din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Carmen Moraru este preluată de… USR. Mai exact, ajunge la Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, unde devine director al Direcției Monitorizare, din cadrul Direcției Generale Organismul Intermediar pentru Transport. Aflăm această informație dintr-o declarație de avere a persoanei în cauză.

Nu pentru mult timp, pentru că, ce să vezi, în data de 13 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu revine cu altă decizie, prin care Carmen Moraru este numită temporar, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de secretar general adjunct înapoi la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ei, bine, după doar patru luni, lucrurile se schimbă din nou. Săptămâna trecută, mai exact în data de 5 august 2021, același premier Florin Cîțu emite o nouă decizie, prin care Carmen Moraru, în calitatea ei de secretar general adjunct la ministerul lui Cristian Ghinea, este eliberată din funcție. În aceeași zi, aceeași Carmen Moraru este numită, tot de Florin Cîțu, temporar, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de secretar general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, la conducerea căruia se află liberalul Virgil Popescu.

Funcții fără număr

 

Pentru a nu pierde șirul acestor mutări, facem un mic rezumat. Astfel, Carmen Moraru a deținut numai funcții de conducere în ministere începând cu anul 1992, în guvernările PDSR, CDR, PSD, PDL, PNL, USL, din nou PSD, tehnocrați, din nou PSD, PNL, PNL-USR.

Astfel, între 1992 și 1998, a fost consilier și șef serviciu în Ministerul Turismului. Între ianuarie și iulie 1998, a fost director al Direcției Generale de Relații Internaționale în Ministerul Turismului. Între iulie 1998 și februarie 2001, a condus, ca director general, Oficiul de Promovare a Turismului. Între februarie 2001 și iulie 2003, a fost director general adjunct în Ministerul Turismului.

Din octombrie 2003 până în iulie 2006, a ocupat funcția de director general al Autorității Naționale pentru Turism din Ministerul Transporturilor. Între august 2006 și iunie 2007, a devenit director general în Ministerul Afacerilor Externe. Din 2008 și până în ianuarie 2008, a fost doar director în Ministerul de Externe.

În perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, a devenit director general în Ministerul pentru IMM, Comerț, Turism și Profesii Liberale. Din ianuarie 2009, până în ianuarie 2010, a devenit director general de Marketing în Ministerul Transporturilor. Iar între ianuarie și septembrie 2010, a fost director general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Elena Udrea. Din septembrie până în decembrie 2010, a ocupat funcția de director în același minister, după care a devenit, până în iunie 2011, director general adjunct. Între iunie 2011 și aprilie 2013, a fost director general în Ministerul Turismului.

Din aprilie 2013 și până în februarie 2015, a ocupat funcția de director general adjunct în Ministerul Transporturilor. După care, până în august 2016, a devenit director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Între septembrie 2017 – octombrie 2017, a redevenit director general al Ministerului Transporturilor. După care, până în iunie 2018, a fost doar director. Între iunie 2018 și septembrie 2019, a devenit ministru plenipotențiar, atașat pe Transporturi, la Ministerul Afacerilor Externe – Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

Din septembrie 2019, până în noiembrie 2019, a revenit ca director în Ministerul Transporturilor. După care, până în aprilie 2021, a fost secretar de stat la Fonduri Europene, apoi secretar general adjunct în Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, director în Ministerul Transporturilor, revenită la Fondurile Europene și, în prezent, secretar general adjunct al Ministerului Energiei.

Foto Agerpres

 

Episodul dosarului „Gala Bute”

 

Însă Carmen Moraru a fost director în Ministerul Dezvoltării și Turismului în mandatul Elenei Udrea, fiind omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute. Un raport OLAF citat de „Gazeta Sporturilor” în 2013 arăta că Moraru a participat la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane euro din bani europeni pentru „Gala Bute”. 

Ea a făcut parte din comisia de negociere a contractului atribuit de minister firmei Europlus, controlată de Rudel Obreja, pentru organizarea galei de box, scria presa centrală la momentul judecării procesului în care avea să fie condamnată Elena Udrea. Uterior, jurnalistul Cătălin Tolontan nota, pe site-ul său, citându-i pe inspectorii antifraudă europeni, că Moraru, director general la acea vreme în subordinea Elenei Udrea, a încercat, fără succes, să deconteze ilegal 1,5 milioane de euro din fonduri europene și că a fost numită apoi tocmai ca director al verificării neregulilor cu fonduri europene din Ministerul Transporturilor, în subordinea Ramonei Mănescu.

De altfel, Carmen Moraru a fost audiată, ca martor, în dosarul „Gala Bute”, dosar în care, în cele din urmă, Elena Udrea a primit o condamnare definitivă de șase ani de închisoare. Ulterior, soluția a fost desființată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României, pentru nelegala constituire a Completului de 5 judecători, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a judecat apelul. Cauza se rejudecă, în calea de atac.

În iunie, soțul devenea director general la Monitorul Oficial

 

Iar funcțiile la stat, în ceea ce o privește pe Carmen Moraru, nu se rezumă doar la ea, când vorbim de familia actualului secretar general adjunct al Ministerului Energiei. Din ultima declarație de avere, depusă de Carmen Moraru pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în data de 26 aprilie 2021, aflăm că aceasta deține, împreună cu soțul său, Liviu Alexandru Moraru, trei terenuri agricole, amplasate în județul Ilfov, în suprafață totală de 12.389 de metri pătrați, achiziționate în anii 1997, 2006 și 2007, și două apartamente, dintre care unul în București, în suprafață de 394,34 de metri pătrați, iar altul la Călărași, de 57 de metri pătrați. Familia Moraru mai deține un autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2019, și bijuterii de 7.000 de euro.

În conturi și depozite bancare, soții Moraru au economisit 166.490 de lei și 113.250 de euro. Familia deține plasamente și investiții în sumă totală de 158.825 de lei, la SC Ecofix SRL, în titluri de stat și… într-o contribuție la campania electorală. Din această declarație de avere a doamnei Moraru mai reiese că ea a câștigat, în ultimul an fiscal, 116.800 de lei de la Ministerul Fondurilor Europene, 73.170 de lei ca membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale TAROM, dar și 21.900 de lei de la Fondul Național de Dezvoltare Socială. Soțul a realizat venituri de 16.300 de lei de la SC Aero Vacanțe SRL, 16.300 de lei de la SC Cruise Hub SRL și 42.500 de lei de la SC Smart SA. Soții Moraru au mai realizat 37.714 lei din închirierea apartamentului din Capitală. Iar soțul a încasat dividende de 60.000 de lei de la SC Ecofix.

Ei, bine, partenerul de viață al lui Carmen Moraru, Liviu Andrei Moraru, a fost, în trecut, consilier local la Primăria Sectorului 5, iar anul trecut a candidat atât pentru administrația locală, cât și pentru un fotoliu de deputat în Parlamentul României. Fără succes. Iar în data de 14 iunie 2021 a depus o nouă declarație de avere, din care rezultă că soțul lui Carmen Moraru este director general al Regiei Autonome Monitorul Oficial.

 

×
Subiecte în articol: gala bute Carmen Moraru Elena Udrea