x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mită de un milion de lei în campania electorală a lui Băsescu din 2009, via Elena Udrea

Mită de un milion de lei în campania electorală a lui Băsescu din 2009, via Elena Udrea

de Ion Alexandru    |    23 Sep 2016   •   09:58
Mită de un milion de lei în campania electorală a lui Băsescu din 2009, via Elena Udrea

Elena Udrea s-a ales cu cinci noi acuzaţii de spălare de bani, într-un dosar instrumentat de DNA în care, alături de ea, fostul secretar general al Minis-terului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită, în timp ce notarul Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României, este anchetată, tot sub control judiciar, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani. Pe surse, ar fi vorba despre un denunț formulat de aceiaşi denunţători din dosarul „Gala Bute”, respectiv de unul dintre patronii grupului de firme „Termogaz Company”, la mijloc fiind suma de un milion de lei ce ar fi ajuns în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a lui Traian Băsescu din anul 2009.

Denunţul ar fi fost făcut împotriva Elenei Udrea şi a lui Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, de către un om de afaceri ce a derulat contracte publice cu această insti-tuţie pe vremea guvernării PDL, contracte ce vizau realizarea unei pârtii de schi. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre acelaşi denunţător ca şi în cazul sesizărilor făcute în dosarul „Gala Bute”, respectiv de Adrian Gărdean, ori de fratele acestuia, Miron Gărdean, care controlează grupul de firme Consmin SA şi Termogaz SA Hunedoara, apropiate de familia fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi. De altfel, în noul dosar instrumentat la DNA, Gheorghe Nastasia a şi fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Aceleaşi surse susţin că este vorba despre o şpagă în cuantum de un milion de lei, primiţi de Nastasia de la denunţător, bani care au ajuns la ministrul de atunci, Elena Udrea, şi, de aici, au fost folosiţi pentru finanţarea campaniei elec-torale din anul 2009 a lui Traian Băsescu. Banii ar avea legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turis-mului a unor contracte referitoare la construcţia şi amenajarea unor pârtii de schi.

Ioana Băsescu: instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani

Povestea privind implicarea fiicei lui Traian Băsescu, Ioana, în acest nou dosar instrumentat de procurorii anticorupţie a fost destul de neclară până la înche-ierea audierii tuturor persoanelor implicate în cauză. Până la închi-derea ediţiei, pe surse, ancheta-torii au anunțat că aceasta a fost audiată în calitate de suspect şi, la finalul întrevederii, procurorii au pus-o sub învinuire sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu şi pentru instigare la infracțiunea de spălare de bani. Infracţiunile presupus a fi reţinute în sarcina fiicei fostului preşedinte sunt extrem de grave. Cu toate acestea, DNA nu a furnizat infor-maţii pe căi oficiale cu privire la conţi-nutul acestui dosar. Astfel, articolul 297 Cod Penal, care prevede şi sancţio-nează infracţiunea de abuz în serviciu, precizează că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi, prin aceasta, cauzează o pagubă ori o vătămare a drep-turilor sau a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare de bani, la articolul 269 Cod Penal se arată că „operaţiunea juridică de orice fel, efectuată în scopul ascunderii identificării originii ilicite, a situării, a circulaţiei, a titularului real al dreptului de proprietate ori a existenţei altor drepturi cu privire la un bun, de către o persoană care, fie a cunoscut, fie a prevăzut împrejurările concrete, că acesta provine din săvâr-şirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, se pedepseşte cu închisoarea de la trei la zece ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi”. În ambele situaţii, instigarea la săvârşirea acestor infracţiuni se pedepseşte ca şi infracţiunea principală.

Disjungere din primul dosar al Elenei Udrea, bazată pe un denunţ formulat anul trecut

Noul dosar, în care este implicată atât Elena Udrea, cât şi Ioana Băsescu, este, de fapt, o disjungere din vechiul dosar „Gala Bute”, spun surse apropiate anchetei. Chiar şi Elena Udrea a declarat, la ieşirea de la audieri, că acuzaţiile care i-au fost aduse de procurori vin la mai bine de un an de la formularea denun-ţului. Compania denunțătorului a derulat foarte multe contracte cu instituţiile aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării Regio-nale şi Turismului. Cele mai grase contracte privind lucrările finanţate de la bugetul MDRT rămân cele ce privesc domeniile schiabile. În 7 septembrie 2009, Consiliul Local al oraşului Borsec a atribuit, prin licitaţie, firmei lui Adrian Gărdean, un contract în valoare de 1.236.119,1 euro cu TVA, pentru execuţia de lucrări la pârtia de schi şi teleschi Speranţa. La 25 februarie 2010, Consiliul Judeţean Maramureş atribuie firmei Termogaz Company un contract în valoare de 11.110.527,2 euro cu TVA pentru efectuarea de lucrări de amena-jare a domeniului schiabil Izvoarele-Borişte. La data de 1 august 2010, Primăria oraşului Cavnic contractează aceeaşi firmă, pentru lucrări similare la domeniul schiabil Gutâiul, pentru suma de 11.447.514,4 euro cu TVA. Abia în 28 februarie, Primăria Municipiului Lupeni, judeţul Hunedoara, atribuie conso-rţiului format din Termogaz Company SA, Acomin SA Cluj şi Kranz Euroconstruct SA Piteşti un contract în valoare de 47.401.855,1 euro cu TVA pentru lucrări aferente dezvol-tării staţiunii turistice Straja - Lupeni. În noiembrie acelaşi an, aceeaşi autoritate contractantă mai încheie cu Termogaz un contract de 2,6 milioane de euro cu TVA, pentru efectuarea de lucrări la reţeaua de alimentare cu energie electrică a domeniului respectiv. În dosarul „Gala Bute”, potrivit procurorilor, Elena Udrea a primit, în anul 2010, în mod indi-rect de la patronii Termogaz Company, Adrian şi Miron Dorel Gărdean, mită pentru deblocarea sumelor de bani aferente plăţii lucrărilor efec-tuate la Cavnic şi Borsec. În rechizitoriul prin care Elena Udrea, Gheorghe Nastasia, Ştefan Lungu şi Adrian Gărdean au fost trimişi în judecată, procurorii descriu modalitatea, sumele şi schema de mascare a şpăgilor care au ajuns la Elena Udrea, în mod indirect. Aceeaşi situaţie este descrisă şi în cazul finanţării lucrărilor efectuate pe domeniul de la Straja. Parte din sumele primite au fost disi-mulate în contracte de prestări servicii încheiate de Adrian Gărdean cu mai multe firme care au amenajat sala în care a avut loc congresul PDL Bucureşti, în urma căruia Elena Udrea a fost aleasă în funcţia de preşedinte.

Vacanță în Cuba cu bani de la Oil Terminal

Acest ultim dosar al Elenei Udrea îi mai vizează pe Victor Tahon, fostul preşedinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită, Ioan Silviu Wagner, fostul director al Oil Terminal, învinuit de abuz în serviciu, Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, în sarcina căruia procurorii au reținut o infracțiune de evaziune fiscală şi două infracțiuni de splare de bani. Faptele vizate au fost săvârşite în anul 2009, denunțătorul fiind o societate care a derulat în acea perioadă cu ministerul condus de Elena Udrea contracte în valoare de 20 milioane de euro. Suma care ar fi ajuns în campania lui Traian Băsescu ar fi totalizat 918.864 lei, constând în contracte de publicitate încheiate în perioada 25 noiembrie – 21 decembrie 2009. Procurorii spun că Ioana Băsescu i-a cerut fostului director de la Oil Terminal să achite o factură despre care a pretins că reprezintă cheltuieli neplătite la timp pentru campania electorală. Ca urmare, pe 30 decembrie, Ioan Silviu Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o firmă privată pentru 419.000 de lei, ulterior, în 19 februarie 2010 firma privată virând 100.000 lei către o societate reprezentată de Giovanni Francesco. Procurorii spun că la sfârşitul lunii februarie 2010, cuplul Ioana Băsescu – Giovanni Francesco a plecat cu aceşti bani în vacanță în Cuba.

Legături suspecte între dosarul Udrea-Nastasia-Băsescu şi audierea lui Vasile Blaga, de acum câteva zile

Chemarea Ioanei Băsescu şi a Elenei Udrea la DNA, precum şi citarea lui Dan Andronic, patronul din documente al ziarului „Evenimentul Zilei”, în acelaşi dosar, pare cu atât mai interesantă cu cât, zilele trecute, tot la DNA, a fost audiat şi co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, care a avut calitatea de şef al campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009. De altfel, „Jurnalul Național” a luat la mână contractele pe care Termogaz Company le-a derulat cu instituțiile din subordinea Ministerului Dezvoltării, reieşind că parte din ele datează încă de pe vremea când Vasile Blaga se afla la conducerea acestui minister. Astfel, Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, a demarat seria de contracte cu SC Termogaz Company SA încă de pe vremea când instituția era condusă de UDMR-istul Laszlo Borbely şi a continuat puternic în mandatul lui Vasile Blaga. În perioada februarie 2008 – noiembrie 2009, firma lui Adrian Gărdean a încheiat cu CNI şapte contracte privind construcția unor săli de sport, cu terenuri de handbal aferente, prevăzute cu 150 de locuri pe scaune pentru spectatori. Lucrările au vizat comuna Dobra, județul Hunedoara, comuna Uivăr, județul Timiş, Liceul Teoretic Ocna Sibiului, județul Sibiu, Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraş, Unversitatea Lucian Blaga din Sibiu sau Grupul Şcolar Industrial Oțelu Roşu, județul Caraş-Severin. De asemenea, un alt contract a vizat construcția unui bazin de înot didactic la Universitatea de Vest din Timişoara. Abia la sfârşitul lunii iulie 2010, când ministerul fusese preluat de Elena Udrea, iar CNI era condusă de prietena acesteia, Ana Maria Topoliceanu, Termogaz Company a primit şi ultimul contract din partea acestei instituții. Este vorba despre construcția unei săli de sport la Colegiul I.I.M. Clain, din Blaj, județul Alba. Nimeni nu a reuşit să lămurească în care anume dosar a fost audiat, la începutul acestei săptămâni, Vasile Blaga. Atât DNA, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov au contrazis afirmațiile liderului PNL referitoare la faptul că audierile au avut loc în dosarul privind accidentul rutier în care a fost implicat proaspătul demisionar şef al IPJ Bihor, Liviu Pop, aflat la volanul maşinii politicianului. DNA, prin purtătorul de cuvânt, Lidia Săplăcan, a precizat că Direcția Națională Anticorupție nu are în atribuții instrumentarea unor astfel de fapte, iar procurorii braşoveni susțin că dosarul privind accidentul nu a fost declinat către DNA. În aceste condiții, este foarte posibil ca audierea lui Vasile Blaga să fi avut legătură cu noul dosar deschis azi împotriva Elenei Udrea şi a Ioanei Băsescu.

Fostul preşedinte se aştepta ca fiica sa să fie arestată

Traian Băsescu a anunţat, încă de miercuri seară, faptul că fiica sa urmează să fie pusă sub învinuire de procurorii Laurei Codruţa Kovesi. Fostul preşedinte a precizat, la un post de televiziune, că a aflat pe surse din procuratură că la DNA „este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia din nepoţi, adică va aresta părinţii. Sunt câţiva procurori apropiaţi doamnei Kovesi pe care i-a cărat şi i-a pus consilieri după ce au rezolvat nişte dosare. Nu o să spun nume, dar vă spun acest adevăr, va veni şi acea zi când voi face publice numele”. După audierile de la DNA, atât Ioana Băsescu, cât şi soţul acesteia, Radu Petru Pricop (trimis, la rândul lui, în judecată pentru complicitate la şantaj), s-au prezentat la reşedinţa fostului preşedinte.

Elena Udrea aruncă săgeţi împotriva DNA, în legătură tot cu Vasile Blaga

Elena Udrea, cercetată sub control judiciar pentru spălare de bani, în acest nou dosar, a precizat, la ieşirea din sediul DNA, că este vorba despre campania electorală din anul 2009 pentru alegerile prezidenţiale, aruncând săgeţi către Vasile Blaga, ceea ce întăreşte raţionamentul de mai sus. „Dosarul se referă la finanţarea unor acţiuni de publicitate din anul 2009 pentru finanţarea campaniei electorale prezidenţiale. Am crezut că se cercetează cum a cheltuit Vasile Blaga banii din Microsoft. Se cercetează cum s-au finanţat nişte acţiuni de publicitate electorală despre care eu, în calitate de persoană implicată în campanie şi coordonator neoficial, am avut cunoștinţă.
Sunt patru acuzaţii de spălare de bani. În calitatea de persoană care se ocupa neoficial de campania preşedintelui aş fi avut cunoştinţă despre aceste contracte. Există declaraţii oficiale într-un dosar care se apropie de final, Microsoft, că bani din Microsoft au mers la domnul Blaga şi la cei care au condus campania din 2009 pentru prezidenţiale, dar nimeni nu întreabă nimic. Am adus pentru campanie doar banii declaraţi oficial în Monitorul Oficial. Nu eu sunt miza acestui dosar. Nu văd de ce ar fi chemat preşedintele (Traian Băsescu – n.red.), nu are nicio legătură. Este o acţiune de imagine şi, pe de altă parte, trebuie să reducem şansele ca partidul lui Traian Băsescu şi Traian Băsescu să nu poată să pretindă funcţia de prim-ministru şi să intre în Guvern. Eu leg dosarul foarte clar de două lucruri. Unul este dezastrul de imagine în care se află DNA de două zile, cu procurori surprinşi în situaţii imorale”, a declarat Elena Udrea.

×
Subiecte în articol: ioana basescu