x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mutare-surpriză în dosarul de şantaj Lucinschi-Pricop

Mutare-surpriză în dosarul de şantaj Lucinschi-Pricop

de Ion Alexandru    |    17 Aug 2016   •   18:04
Mutare-surpriză în dosarul de şantaj Lucinschi-Pricop
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Evenimente spectaculoase au loc în instanţele civile în legătură cu afacerile lui Sergiu Lucinschi, inculpat, alături de ginerele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, Radu Petru Pricop, pentru şantajarea unui om de afaceri. În plin proces penal, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, execută silit bunurile unei companii pe care a preluat-o în anul 2010 chiar de la Alexandru Horpoş - denunţător în dosarul penal. Atât instanţa Judecătoriei Sectorului 5, cât şi executorul judecătoresc îndrituit cu punerea în executare a acestei operaţiuni au admis, pe de o parte, şi au scos la licitaţie mai multe autoturisme şi vehicule ale societăţii vizate. “Jurnalul Naţional” prezintă schema prin care Sergiu Lucinschi a preluat, de la un offshore aparţinând denunţătorului Alexandru Horpoş, una dintre cele mai importante companii care activează pe piaţa construcţiilor de drumuri şi legăturile cu celălalt fiu al lui Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Chiril Lucinschi.

La începutul lunii februarie a acestui an, executorul judecătoresc Drăgănesu Mirela Sorina Alexandra publica un anunţ de vânzare, prin licitaţie cu strigare, pentru mai multe bunuri aparţinând societăţii de construcţii SC Genesis International SRL, ca urmare a unei decizii de admitere a cererii de executare silită împotriva acestei companii formulată la Judecătoria Sectorului 5 de un offshore, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, Stipula Financial Inc.

Maşinile societăţii, scoase la vânzare prin licitaţie

Decizia de admitere a executării silite a fost pronunţată în 14 octombrie 2015, Stipula Financial Inc având calitatea de creditor al debitoarei SC Genesis International SRL, în baza unui acord de împrumut încheiat între cele două entităţi la data de 13 februarie 2014. Suma pentru care instanţa a admis cererea de încuviinţare a executării silite este de 195.000 de euro, la care se adaugă 14.254 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată.

Astfel, dosarul a ajuns pe masa executorului judecătoresc, care, în luna februarie a anului curent, a anunţat public scoaterea la licitaţie a mai multor bunuri mobile aparţinând debitoarei SC Genesis International SRL, după cum urmează: două autoturisme Dacia Logan (la un preţ de pornire de 2.000, respectiv 3.000 de euro); un autoturism Ford Focus (cu preţul de pornire de 3.500 de euro); un autoturism Land Rover (cu preţul de pornire de 18.000 de euro); o semiremorcă MAN cu capacitatea de 5 tone şi un cap-tractor MAN (cu un preţ de pornire total de 22.000 de euro), un autoturism Ford Fusion (cu preţul de pornire de 4.000 de euro); două autoturisme Ford Transit (cu preţul de pornire de 10.000 de euro ambele); un autoturism Mercedes Benz (cu preţul de pornire de 20.000 de euro), un autoturism Ford Mondeo (cu preţul de pornire de 2.000 de euro), un autovehicul DAF (cu preţul de 20.000 de euro), o semiremorcă Schmitz de 5 tone (cu preţul de pornire de 8.000 de euro) şi o semiremorcă Cometto de 5 tone (având preţul de pornire de 20.000 de euro).

În total, executorul judecătoresc avea să recupereze, prin licitarea acestor autovehicule, suma de 132.500 de euro, care urma să acopere, în parte, suma solicitată în dosarul de executare silită declanşat de offshore-ul britanic Stipula Financial Inc.

Horpoş a preluat societatea pentru scurt timp

Până aici, nu pare nimic ieşit din comun. Doar că, întâmplător, creditorul Stipula Financial Inc este o căsuţă poştală deţinută şi controlată de către fiul cel mare al fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, Sergiu Lucinschi. Acesta este trimis în judecată, alături de Radu Petru Pricop, soţul Ioanei Băsescu, într-un dosar de şantaj asupra omului de afaceri Alexandru Horpoş. În ceea ce priveşte societatea debitoare, SC Genesis International SRL, aceasta s-a aflat, în urmă cu câţiva ani, în proprietatea familiei Horpoş, controlată, de asemenea, prin intermediul unui alt operator important de pe piaţa construcţiilor de drumuri din România. Perioada în care Lucinschi a preluat compania de la Horpoş este similară cu perioada în care Lucinschi este acuzat de DNA că ar fi fabricat un contract de împrumut, pentru a “stoarce” de la Horpoş suma de două milioane de euro, din totalul celor patru milioane de euro, reţinute în dosarul de urmărire penală instrumentat pe numele său.

Povestea începe în luna februarie a anului 2009, când Consiliul Concureţei a verificat o cerere de preluare, prin concentrare economică, a pachetului de acţiuni al SC Genesis International SRL, operator şi constructor de drumuri în România. Entitatea care dorea să realizeze această preluare prin concentrare economică este SC Straco Grup SRL, un alt mare operator pe această piaţă, societate deţinută şi controlată de fraţii Traian şi Alexandru Horpoş. Operaţiunea a fost avizată, aşa cum spuneam, la începutul anului 2009, de către Consiliul Concurenţei, astfel încât SC Straco Grup a preluat controlul unic al SC Genesis International SRL.

A predat acţiunile familiei Lucinschi

Nu pentru mult timp, însă, deoarece, la mijlocul anului 2009, fraţii Horpoş cedează 80 la sută din capitalul social al firmei preluate prin concentrare economică unei căsuţe poştale, cu sediul în Liechtenstein, denumită IPA (International Project Agency Establishment), reprezentată, în acte, de un interpus al lui Sergiu Lucinschi, pe nume Ruslan Romanciuc, cetăţean născut în Republica Moldova. Restul de 20% din acţiuni sunt cedate unui offshore cu sediul în Nevada, SUA, Emerging Media Holdings Inc, controlat de fratele mai mic al lui Sergiu Lucinschi, Chiril Lucinschi.

Cu alte cuvinte, denunţătorul şi victima şantajului din dosarul trimis în judecată de DNA a cedat societatea pe care tocmai o preluase prin concentrare economică autorului şantajului. Nici această structură a acţionariatului SC Genesis International SRL nu a durat prea mult.

În iunie 2009, Emerging Media Holdings Inc semnează cu offshore-ul britanic Stipula Financial Inc (deţinută de Sergiu Lucinschi) un acord de vânzare de acţiuni. Mai exact, este vorba despre 60% din acţiunile pe care compania americană le preluase de la Straco Grup, la o valoare de 4,8 milioane de dolari, aşa cum reiese din documente oficiale. La sfârşitul lunii februarie a anului 2010, Emerging Media Holdings Inc a preluat încă 20% din acţiuni, pe care intenţiona să le vândă, de asemenea, în favoarea Stipula Financial Inc.

În luna august a anului 2010, atât IPA, cât şi Emerging Media Holdings Inc predau acţiunile SC Genesis International SRL către firma lui Sergiu Lucinschi, acesta devenind unic acţionar. Tot atunci, Lucinschi îl elimină pe Alexandru Horpoş din funcţia de administrator al societăţii. După această operaţiune, Stipula Financial Inc atrage ca acţionari patru agenţi economici italieni: Impresia Lugarini SPA, Satseb Tor di Vale SPA, Cosedil SPA şi Compagna Progetti & Construzioni SPA.

Judecaţi pentru un şantaj de patru milioane de euro

În 29 iunie 2015, DNA, structura centrală, a finalizat cercetările şi l-a trimis în judexată pe Sergiu Lucinschi, în calitate de om de afaceri, pentru şantaj, trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Totodată, procurorii l-au trimis în judecată şi pe avocatul Radu Petru Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, pentru complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina lui Lucinschi. Cei doi sunt acuzaţi că, în perioada decembrie 2014 – martie 2014, au exercitat presiuni asupra lui Alexandrtu Horpoş, pentru a-l determina pe acesta să remită suma totală de patru milioane de euro. Societatea Genesis International SRL a depus la DIICOT o plângere penală împotriva lui Horpoş, dosarul ajungând în instrumentarea procurorului Remus Jurj Tudoran. După decanşarea procedurilor judiciare, Lucinschi i-a promis lui Horpoş că va depune toate diligenţele necesare pentru a schimba încadrarea juridică a faptelor ce făceau obiectul plângerii într-o altă faptă pentru care încetează răspunderea penală la retragerea plângerii prealabile. Pentru a fi şi mai convingător, Sergiu Lucinschi l-a convins pe Alexandru Horpoş că are o influenţă destul de puternică asupra procurorului de caz, nu direct, ci prin intermediul altor persoane.  “În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente”, se arată în rechizitoriu.

Contract fictiv de împrumut datat în perioada tranzacţiilor cu acţiunile Genesis

Ancheta penală a DNA vizează şi un amănunt care are legătură cu perioada în care familia Horpoş a preluat, prin concentrare economică, controlul asupra SC Genesis International SRl şi, ulterior, a predat-o familiei Lucinschi. În 17 martie 2015, Lucinschi i-a pretins lui Alexandru Horpoş dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui act fictiv de împrumut. Soluţia semnării acestui document fals a fost găsită, spun procurorii, de Radu Petru Pricop, document prin care Lucinschi a declarant, în mod nereal, sub semnătură proprie dată în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010 i-a dat lui Alexandru Horpoş împrumut suma de două milioane de euro, iar acesta din urmă s-ar fi angajat să restituie datoria până în 24 decembrie 2015. Datoria ar fi apărut, aşadar, exact în perioada în care aveau loc tranzacţiile referitoare la acţiunile SC Genesis International SRL 2015. După semnarea acestui act, Sergiu Lucinschi a continuat să îl constrângă în același mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având același cuantum de două milioane de euro, spun anchetatorii.

Din dosarul principal, procurorii au disjuns alte două dosare pe care le-au finalizat cu trimiterea în judecată. Astfel, tot în 29 iunie 2015, a fost trimis în judecată comisarul-şef de poliţie judiciară Constantin Comăneanu, din cadrul DIICOT, pentru luare de mită. El este acuzat că a primit, în februarie şi martie 2015, de la o persoană suma totală de 10.000 de euro pentru “ajutorul dat” unui om de afaceri anchetat de DIICOT.

Al doilea dosar a fost finalizat în 21 iulie 2015, când a fost trimis în judecată Ciprian Nistor, cel care i-a dat şpaga poliţistului Comăneanu. Nistor ar fi încheiat cu denunţătorul un contract fictiv de prestări de servicii IT, remiţându-i, ulterior, acestuia o factură  în valoare de 220.000 de euro.

Pricop şi Lucinschi rămân cu măsura controlului judiciar

Dosarul în care Sergiu Lucinschi şi Radu Petru Pricop au fost trimişi în judecată se află încă în procedura cercetării judecătoreşti pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti. Cei doi se află şi în prezent sub măsura controlului judiciar. La data de 11 august, judecătorii au constatat legalitatea şi temeinicia instituirii acestei măsuri preventive, pe care a menţinut-o. Magistraţii au respins, astfel, ca neîntemeiate, cererile celor doi inculpaţi de revocare a măsurii controlului judiciar.

Tot în 11 august, Curtea de Apel Bucureşti a respins, de asemenea, ca fiind neîntemeiată, solicitarea formulată de Sergiu Lucinschi de a fi înlăturată obligaţia de a nu părăsi teritoriul României fără încuviinţarea, în prealabil, a organului judiciar. El a mai cerut şi modificarea programului de supraveghere. Solicitare respinsă, de asemenea. Următorul termen al procesului penal va avea loc în data de 19 septembrie.

 

DNA îl acuză pe Sergiu Lucinschi de faptul că a încheiat un document fals, prin care Alexandru Horpoş i-ar fi datorat, încă din perioada 2008-2010, două milioane de euro. Perioada coincide cu cea în care SC Genesis International SRL a fost preluată de firma lui Horpoş şi predată familiei Lucinschi.

În februarie 2016, offshore-ul înfiinţat în Insulele Virgine Britanice de către Sergiu Lucinschi a executat silit toate maşinile şi vehiculele firmei SC Genesis International SRL, ca urmare a unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5.

×