x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Noul consilier de stat al lui Cîțu, de la consultanță la bani de la stat și din fonduri UE

Noul consilier de stat al lui Cîțu, de la consultanță la bani de la stat și din fonduri UE

de Ion Alexandru    |    01 Feb 2021   •   07:10
Noul consilier de stat al lui Cîțu, de la consultanță la bani de la stat și din fonduri UE
Sursa foto: Captura VIDEO

Numirile de secretari de stat în ministerele Guvernului Cîțu încă nu au fost finalizate, surse politice arătând că premierul nu este de acord să semneze ca „primarul” desemnările venite din partea propriului partid. Nu înainte de a le studia personal. Acest lucru a făcut ca nici secretarii de stat pe care aliații de la USR-PLUS doresc să-i numească în ministere să nu fi primit încă semnătura prim-ministrului. Cu toate acestea, Florin Cîțu face destituiri și numiri în serie de consilieri de stat în propria-i cancelarie, ultimul astfel de act fiind parafat chiar la mijlocul săptămânii trecute, când în peisajul Palatului Victoria a apărut un apropiat al liberalilor de la Gorj, antreprenor de succes ale cărui firme sau asociații au derulat și derulează încă afaceri cu instituții ale statului sau cu fonduri europene în valoare de peste 55 de milioane de lei. USR-PLUS vine tare din urmă și dorește să o reimpună la conducerea Ministerului de Interne pe „generăleasa lui Blaga”, ieșită la pensie, la 42 de ani, cu 13.000 de lei pe lună.

 

Joia trecută, pe 28 ianuarie 2021, premierul Florin Cîțu a semnat Decizia Prim-Ministrului nr. 82/2021, prin care, în temeiul mai multor articole din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ, „domnul Iulian Vasile Popescu se numește în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”. Documentul, contrasemnat de secretarul general interimar al Guvernului, Dragoș Condrea, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, în aceeași zi, intrând în vigoare de îndată. Presa gorjeană l-a devoalat, în ultimul an, în mai multe anchete jurnalistice, pe acest personaj necunoscut la București, scriind despre el că este un apropiat al filialei locale a Partidului Național Liberal, mai exact al vicepreședintelui PNL Gorj, Robert Ciocoi. Pe această filieră, spun jurnaliștii, Popescu, un antreprenor de succes, ar fi oferit consultanță mai multor lideri politici ai formațiunii conduse de Ludovic Orban și, la schimb, ar fi obținut o sinecură într-o companie de stat. “Jurnalul” a verificat informația la Oficiul Național al Registrului Comerțului, descoperind că, într-adevăr, actualul consilier de stat al premierului Cîțu a fost numit, în data de 19 decembrie 2019, la o lună după instalarea Guvernului Orban, în funcția de membru al Comisiei de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia (CEO), complex la care acționarul majoritar, cu 77,15%, este fostul Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, condus, la acea dată de ministrul Virgil Popescu. Acționari minoritari sunt Fondul Proprietatea, cu 21,55% din acțiuni, și Electrocentrale Grup SA, cu 6,85%.

Numit în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia

La acel moment, a avut loc o Adunare Generală Ordinară a CEO, prilej cu care s-a luat decizia revocării Consiliului de Supraveghere și numirea unuia nou, compus din Constantin Săceanu, Iulian Vasile Popescu (numit, săptămâna trecută, de Florin Cîțu la Palatul Victoria), Mădălin Cornel Eftenoiu, Cosmin Ionuț Mitrică, Răzvan Alex Ionescu și Petre Mădălin Georgescu. Calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia a lui Iulian Vasile Popescu reiese doar din hotărârile AGA ale acestei companii, nu și din cele două declarații de avere și de interese pe care noul consilier de stat le-a întocmit și depus, anul trecut, în calitățile sale de fost candidat pentru Consiliul Județean Gorj, respectiv pentru un mandat de deputat în Parlamentul României. Cu toate acestea, declarația de interese de la sfârșitul anului trecut este mai mult decât generoasă. Popescu arăta, în 21 octombrie 2020, că este asociat în nu mai puțin de zece societăți comerciale și asociații. Astfel, el precizează că deține 85% din SC Softtehnica SRL, este asociat unic al SC Evogrande SRL, are 96 la sută din capitalul social al SC Softinix SRL, câte 20 la sută din acțiunile SC Coral Beauty SRL și Beyond Data SRL, deține un procent în SC Freya Software SRL și 4 la sută din SC Abund Berry SRL și 80 la sută din SC Carpe Diem Wine Bistro SRL, prin Softtehnica SRL. La acestea se adaugă calitatea de fondator și de președinte executiv al Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, precum și calitatea de fondator și de președinte al Asociației ADES pentru Dezvoltarea Economiei Sustenabile.

Patron de firme de soft cu lipici la instituțiile publice

Ei bine, aflăm, din același document, că trei dintre entitățile economice patronate de Iulian Vasile Popescu derulează contracte importante cu statul, din fonduri bugetare sau cu finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Prima companie mufată la aceste contracte este SC Softtehnica SRL, despre care chiar Popescu menționează că are în derulare nu mai puțin de 18 contracte. Primele trei au drept autoritate contractantă Centrul Cultural Lumina, cu care, în 13 august 2019, a încheiat contracte de prestări servicii software în valoare de 1500 lei, 29.500 lei și 17.050 lei fără TVA. Apoi, aceeași firmă a încheiat, în 15 mai 2019, un contract de 92.000 de lei fără TVA cu Consiliul Județean Ilfov, pentru servicii software, la care se adaugă un contract atribuit la data de 8 mai 2019 de Direcția Piețe Sector 4 București, în sumă de 15.060 lei fără TVA. Piața Centrală Agroalimentară Câmpina a încheiat cu SC Softtehnica SRL mai multe contracte de furnizare servicii software, cum ar fi cel de 2.880 lei fără TVA în 23 martie 2019, cel de 1.197.63 lei fără TVA în 20 martie 2010 și cel de 233,2 lei fără TVA în 3 ianuarie 2019. Un alt contract este încheiat, în 23 decembrie 2019, cu Inspectoratul Județean Școlar Cluj, pentru furnizarea de conținut digital, în valoare de 125.000 de lei fără TVA. Iar Institutul pentru Studii Financiare a încheiat cu aceeași companie două contracte. Primul, referitor la servicii software și mentenanță, în valoare de 176.750 de euro fără TVA, în data de 9 august 2018, iar al doilea, vizând servicii software, la data de 23 martie 2016, în sumă de 460 de euro pe lună, aferent unui an de zile. Primăria Băilești a plătit, la rândul ei, companiei lui Popescu, 36.000 de lei, în baza unui contract de consultanță, încheiat la 29 decembrie 2016.

Fonduri europene

Ei bine, aceeași companie are în derulare câteva proiecte importante pe fonduri europene. Spre exemplu, Ministerul Fondurilor Europene a încheiat, în 18 mai 2018, pentru 12 luni, un contract de 4.544.674,48 de lei fără TVA, pentru acordarea finanțării nerambursabile a proiectului „Companii performante prin resurse umane competitive”. La data de 22 august 2018, același minister încheie cu aceeași companie un contract privind dezvoltarea unei soluții inovative de management pentru domeniile Horeca și Retail, în valoare de 1.127.276,68 lei fără TVA. SC Softtehnica mai primește, în 7 aprilie 2020, o finanțare nerambursabilă de 13.124.412,44 lei fără TVA, pentru proiectul „HOLTRAIN – platformă inovatoare de training în realitatea augmentată asistat de holograme fotorealistice interactive”, iar, în 7 aprilie 2020, încă o finanțare de 2.309.144,83 de lei fără TVA, pentru proiectul „MAXIM – Măsuri creative pentru excelență în educație. Mai departe, tot de la Ministerul Fondurilor Europene se primește un contract de finanțare nerambursabilă, în sumă de 4.543.824.53 de lei fără TVA, pentru proiectul „MISS – Măsuri integrate de sprijinire a studenților”, iar, la 4 septembrie 2020, încă o finanțare nerambursabilă de 4.536.324,01 lei fără TVA, pentru proiectul „Studenți mai bine pregătiți”. Cealaltă societate a lui Popescu, SC Softimix SRL, a încheiat și ea, cu AFIR, la data de 9 iunie 2017, un contract de finanțare nerambursabilă, de 1.061.472,38 de lei fără TVA, pentru proiectul „Dezvoltarea unui portal WEB în comuna Dumbrăveni, județul Vrancea”. Asociația Excelsior, prezidată de același Iulian Vasile Popescu, a primit, în perioada 11 iulie 2018 – 22 august 2018, patru contracte cu finanțare nerambursabilă. Este vorba despre „Start-up pentru Excelență” – 11.273.712,82 lei fără TVA, despre „Diaspora întreprinzătoare” – 11.214.573,52 lei fără TVA, despre „Sprijinirea sistemului de învățământ superior privind combaterea exodului absolvenților de studii superioare prin creșterea capacității societății civile de a formula politici publice” – 987.116,21 lei fără TVA și despre „PACT – Parteneriat pentru calificarea tinerilor” – 354.537,70 lei fără TVA.

Pe cine vrea să aducă USR-PLUS în coasta ministrului de Interne Lucian Bode

Cel mai tânăr general (chestor) femeie din Ministerul de Interne, avansat la 35 de ani, și ieșit la pensie, la vârsta de 42 de ani, cu o indemnizație lunară specială de 13.000 de lei, este propunerea celor de la USR-PLUS pentru a deveni secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba despre Irina Alexe, cunoscută în mediile specifice sub porecla de „generăleasa lui Blaga”, ea fiind șefă în minister încă din timpul ministeriatului lui Vasile Blaga. Alegerea făcută de USR, ce urmează să fie aprobată de Florin Cîțu, pare a fi un motiv de glorie pentru această formațiune, care dezvăluie că Irina Alexe este membru al PLUS, partid condus de Dacian Cioloș. În februarie 2016, ea a plecat, la cerere, din MAI, după care a fost numită secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În momentul numirii era secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Interne. Apoi a renunțat și la SGG, fiind numită chiar la Cancelaria premierului Cioloș. Apoi, a fost readusă în MAI, ca secretar de stat, unde a rămas până la alegerile din decembrie 2016. Irina Alexe este căsătorită cu Liviu Alexe, fost psiholog la Centrul de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne, iar, potrivit unor surse, în prezent ar activa în cadrul DGIPI, serviciul de informații al instituției.

×
Subiecte în articol: Irina Alexe Iulian Vasile Popescu