x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Parchetul General: Nu se știe unde s-a infectat Vergil Chițac. Dar sigur nu la Bruxelles. Candidatul PNL la Primăria Constanța a scăpat de dosarul penal

Parchetul General: Nu se știe unde s-a infectat Vergil Chițac. Dar sigur nu la Bruxelles. Candidatul PNL la Primăria Constanța a scăpat de dosarul penal

de Ion Alexandru    |    08 Iul 2020   •   10:20
Parchetul General: Nu se știe unde s-a infectat Vergil Chițac. Dar sigur nu la Bruxelles. Candidatul PNL la Primăria Constanța a scăpat de dosarul penal

Senatorul liberal Vergil Chițac, infectat, în luna martie, cu noul coronavirus, din cauza căruia Parlamentul a intrat în carantină, iar proaspătul reînvestit, la acel moment, prim-ministru Ludovic Orban s-a autoizolat, a fost “albit” de către Parchetul General. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică au stabilit că acesta nu se face vinovat de nicio infracțiune referitoare a zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât nu a ascuns deplasarea la reuniunea NATO, din luna februarie, și că a anunțat autoritățile imediat ce a constatat simptomele. Modul de infectare a senatorului este necunoscut, însă anchetatorii susțin că contactarea virusului a avut loc în România, la cinci zile după revenirea lui Chițac în țară. Un element spectaculos al acestui dosar clasat este faptul că Parchetul a instrumentat cauza în baza prevederilor Codului penal anterioare modificărilor operate, contrar referendumului pe justiție din 2019, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului Orban. 

 

Dosarul a fost instrumentat, conform informațiilor furnizate chiar de către senatorul Vergil Chițac, care a publicat o parte din ordonanța de clasare pe contul său de socializare, de către celebrul procuror Marius Iacob, fost procuror-șef adjunct al DNA, din perioada Kovesi. Astfel, conform ordonanței. Iacob a dispus, ieri, clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Prevăzută de articolul 352 Cod penal, deoarece, în temeiul actelor și probelor administrate în timpul cercetărilor, s-a constatat că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19. “Acesta a anunțat autoritățile competente că manifestă simptome specifice noului coronavirus și s-a supus procedurilor medicale stabilite de autoritățile medicale”, se arată în documentul Parchetului. Procurorii mai arată că, având în vedere studiile științifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maximum 14 zile de la contactarea virusului COVID-19, “este exclusă contaminarea lui Vergil Chițac în perioada în care s-a aflat la Bruxelles, la reuniunea NATO, din intervalul 17 – 19 februarie 2020), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea sa în țară și până la apariția siptomelor bolii, în data de 9 martie 2020”.


Conform dosarului, în 19 februarie nu exista nicio interdicție sau obligație cu privire la persoanele revenite în România dintr-un stat membru al Uniunii Europene, în contextul existenței pandemiei de COVID-19, iar din ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică a rezultat că nu poate fi stabilită sursa infectării senatorului Chițac cu noul coronavirus.

 

Clasare pe toată linia

Astfel, anchetatorii susțin că nu poate fi reținută niciuna dintre variantele normative incriminate de articolul 352 Cod penal, respectiv alineatul 1, care se referă la intenție, și alineatul 2, care se referă la culpă), întrucât Vergil Chițac “nu a realizat vreo activitate de nerespectare a normelor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”.
Nu doar Vergil Chițac a scăpat de urmărirea penală în acest dosar, ci și consiliera acestuia, de la cabinetul senatorial vizată în aceeași cauză. În acest caz, cercetările au stabilit că aceasta nu a încălcat nicio normă legală, “iar fapta de a nu transmite o informație privitoare la o posibilă contaminare nu are nicio relevanță penală în economia cazului de față”.
Și angajații DSP au primit clasare, în legătură cu transportul senatorului Chițac, a membrilor familiei acestuia și a unui șofer, către spital, în ziua de 13 martie 2020. 


Exploziv. Ancheta, derulată pe forma Codului penal votată în Parlament

Surse judiciare au precizat, pentru “Jurnalul”, că, cel mai probabil, Vergil Chițac a contactat virusul de la o persoană din familie, însă acest lucru nu poate fi stabilit cu exactitate. Aceleași surse au confirmat că, la instrumentarea dosarului, urmărirea penală începută in rem a fost făcută pe baza formei articolului 352 Cod penal, anterior modificării acestuia de către Guvernul Orban, prin OUG 28/2020. Diferența este una majoră, având în vedere că forma anterioară OUG-ului arăta că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la una la șase luni sau amendă. 

În forma modificată prin OUG 28/2020, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani, iar dacă fapta a fost săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Procurorii au considerat nerelevant pentru cauză și articolul 352 indice 1, introdus prin OUG, despre omisiunea declarării unor informații despre o persoană infectată, care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la trei ani sau amendă.

Sursele judiciare contactate de “Jurnalul” au refuzat să comenteze de ce a fost aleasă vechea formă de incriminare și nu cea modificată prin OUG. Procurorii evită să facă referiri la constituționalitatea emiterii de către Guvern a unei OUG care modifică regimul pedepselor și infracțiunilor, în condițiile în care, anul trecut, prin Referendum, s-a decis interzicerea acestei forme de legiferare.


Chițac a intrat în campanie electorală

La scurt timp după ce i-a fost comunicată ordonanța de clasare, senatorul liberal Vergil Chițac a scris, pe contul său de socializare, că, “pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro și am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici și europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea”. Chițac le-a mulțumit celor care l-au susținut, în această perioadă, și a intrat direct în campanie electorală: “Îi chem alături de mine și pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanța puternică”. 


 

×
Subiecte în articol: Vergil Chițac