x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Națională, dotată cu simulatoare auto de un fost director al ROMATSA

Poliția Națională, dotată cu simulatoare auto de un fost director al ROMATSA

de Ion Alexandru    |    20 Mai 2021   •   07:46
Poliția Națională, dotată cu simulatoare auto de un fost director al ROMATSA

Poliția Română s-a dotat cu simulatoare pentru antrenamentul conducătorilor auto, în cadrul unui proiect de achiziții care vizează instruirea în conducere a elevilor școlilor de poliție, dar și a polițiștilor activi. Din acordul-cadru de peste 2,3 milioane de lei, IGPR a atribuit deja două contracte subsecvente, în  valoare totală de peste 1,35 milioane de lei Furnizorul este o companie controlată de un fost director al ROMATSA, Ion Tomescu, societate care, în ultimii ani, a derulat contracte pe bandă rulantă cu statul, în special cu Compania Națională de Aeroporturi București.

 

Achiziția de simulatoare auto a fost inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române încă din luna iulie a anului trecut, iar, la data de 13 octombrie 2020, autoritatea contractantă a încheiat, prin licitație deschisă, un acord cadru, în valoare de 2.370.468,1 lei cu TVA inclusă, cu societatea SC Business Plus SRL, din Capitală.

Conform documentației de atribuire, Poliția avea nevoie de șapte astfel de simulatoare, în formă de construcție modulară, structurată pe șasiu, prevăzute cu scaune pentru șofer, cu ansamblu volan, cu ansamblu pedalier, la care se adaugă sistemele audio și ansamblurile de monitoare aferente.

În caietul de sarcini care a stat la baza achiziției, se menționează faptul că, până anul trecut, instruirea practică și teoretică din punct de vedere al conducerii autoturismului se făcea pentru elevi în cadrul programelor de pregătire școlară. Iar, pentru polițiști, pregătirea teoretică se derulează anual. Cu partea practică, însă, lucrurile se prezintă deficitar.

În data de 23 octombrie 2020, Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat, cu același furnizor, primul contract subsecvent, în valoare de 677.276,6 lei cu tot cu TVA, iar un al doilea contract subsecvent, de aceeași valoare, a fost atribuit în data de 5 mai  2021, conform informațiilor publicate pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice). Garanția acestor simulatoare este prevăzută pentru 24 de luni.

 

Companie care activează în comerțul pentru forțele armate

SC Business Plus SRL, care a furnizat aceste echipamente Poliției,  este o companie privată înființată în anul 2003, având ca obiect de activitate comerțul cu echipamente de securitate, siguranță logistică pentru domeniul militar, forțele de securitate și forțele armate. În prezent, asociatul unic al societății este un anume Ion Tomescu, proprietar al unei alte companii, pe nume SC Global Investment & Consulting SRL.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la momentul înființării, compania SC Business Plus SRL îi avea drept fondatori pe Remus Nicolae Gafița și Emilian Cristian Olteanu. Atat Gafiţa, cât și Olteanu au deținut, în trecut, funcția de director al Aeroportului Internațional Aurel Vlaicu” București-Băneasa, parte din fosta Companie Națională de Aeroporturi București SA.

În anul 2004, societatea a mai primit un asociat, persoană juridică, SC Secure Plus SRL, iar în 2005 intră, de asemenea, cu aport la capitalul social actualul asociat unic Ion Tomescu. În anul 2006, atât SC Secure Plus SRL, cât și celelalte persoane fizice îi cesionează lui Ion Tomescu părțile sociale, părăsind firma. Ion Tomescu este fostul director al ROMATSA, o altă companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

 

Contracte numeroase cu aeroporturile

Începând cu anul 2007, firma lui Ion Tomescu a avut mai multe contracte pentru furnizarea de remorchere-tractoare, dar și pentru piese de schimb. La acestea se adaugă, ca și în cazul ultimului contract, și servicii de școlarizare a personalului, precum și service pe perioada utilizării acestor utilaje. Astfel, în data de 19 septembrie 2007, Compania Națională de Aeroporturi București a atribuit societății SC Business Plus SRL un contract în valoare de 1.696.940 de lei cu TVA (484.840 de euro), pentru furnizarea a două remorchere pentru aeronave cu bară tractoare, dar și servicii de școlarizare a personalului. La 30 decembrie 2013, aceeași firmă primește de la aceeași companie de stat un contract în valoare de 131.299,3 lei cu TVA (29.177.6 euro), pentru furnizarea unor perii de oțel aferente utilajelor de deszăpezire aflate în dotarea autorității contractante. În data de 19 februarie 2015, societatea lui Ion Tomescu a livrat Companiei Naționale de Aeroporturi București SA cutii de viteză pentru remorcherele fără bară de tractare de tip Goldhofer, în valoare de 183.538,5 lei cu TVA (41.713,3 euro).

În 2015, SC Business Plus SRL a mai primit de la Compania de Aeroporturi încă trei contracte. în valoare de 948.133,8 euro, de 39.597 euro și de 261.576,3 euro).

 În 2017, CNAB, a decis, să achiziționeze de la aceeași firmă remorchere-tractoare pentru împingerea aeronavelor, fără bare de tractare. La acestea se adaugă intenția de a contracta servicii pentru școlarizarea personalului companiei care va lucra cu aceste utilaje, precum și servicii de mentenanță în perioada de garanție a acestor utilaje. Costul total s-a ridicat la peste 1,5 milioane de euro cu TVA.

×