x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poșta Română caută bombe și droguri cu un aparat cumpărat de la compania unui fost director al ROMATSA

Poșta Română caută bombe și droguri cu un aparat cumpărat de la compania unui fost director al ROMATSA

de Ion Alexandru    |    30 Sep 2021   •   07:05
Poșta Română caută bombe și droguri cu un aparat cumpărat de la compania unui fost director al ROMATSA

Firma controlată de fostul director al ROMATSA, Ion Tomescu, abonată, de mai mulți ani, la contractele Companiei Naționale de Aeroporturi București, va livra Poștei Române un echipament inteligent care să detecteze substanțele explozibile, substanțele narcotice și armele „murdare” în trimiterile poștale pe cale aeriană. Iar, pentru acest echipament, Poșta Română va plăti peste 34.000 de euro. Afacerea a fost parafată prin procedură simplificată, fără licitație, și a fost atribuită la mijlocul săptămânii trecute.

 

Compania Națională Poșta Română publică pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) un anunț, conform căruia a achiziționat, recent, un echipament special. Este vorba despre un echipament de detecție, de tipul EDT (Explozive Trace Detection). Acest echipament este destinat, potrivit caietului de sarcini, pentru verificarea trimiterilor poștale transportate pe cale aeriană. Verificarea ETD a trimiterilor poștale are ca scop, spune Poșta Română în documentul citat, stabilirea cu o precizie cât mai bună dacă în trimiterea verificată se află substanțe sau dispozitive explozibile, substanțe organice din categoria narcoticelor sau care sunt interzise la transporul aerian. 

Conctret, echipamentul nu trebuie să prezinte surse radioactive pentru detecția acestor substanțe, însă trebuie să aibă posibilitatea să identifice instantaneu și continuu substanțe explozibile de tipul TNT, C4, Tetryl, DNT, NG, PETN, RDX, Smetix, HMX, AN, TATP, UN, HMTD, EGDN, sulf sau TNB, volatile sau non-volatile. În ceea ce privește substanțele narcotice care trebuie detectate, acestea sunt cocaină, heroină, amfetamină, MDMA, Methampetamină, pethidină, THC și ketamină. De asemenea, echipamentul trebuie să detecteze simultan și substanțele chimice de luptă sau a produselor farmaceutice, precum și a „bombelor «murdare» sau a celor artizanale”.

 

Firma, înființată de foști șefi ai aeroporturilor bucureștene

 

În vederea achiziționării acestui echipament, fiind vorba de o singură bucată, care trebuie să fie livrată la sediul Centralei Aerospațiale Otopeni a autorității contractante, Compania Națională Poșta Română a organizat o selecție de oferte, prin procedură simplificată, la finalul căreia a atribuit contractul companiei SC Business Plus SRL, în data de 23 septembrie 2021. Pentru acest echipament, Poșta Română urmează să plătească 141.400 de lei fără TVA, respectiv 168.226 de lei cu TVA inclusă 34.340 de euro).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Business Plus SRL, societatea care va livra acest echipament de detecție, a fost înființată în anul 2003, având ca obiect de activitate comerțul cu echipamente de securitate, siguranță logistică pentru domeniul militar, forțele de securitate și forțele armate. În prezent, asociatul unic al societății este un anume Ion Tomescu, proprietar al unei alte companii, pe nume SC Global Investment & Consulting SRL.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la momentul înființării, compania SC Business Plus SRL îi avea drept fondatori pe Remus Nicolae Gafița și Emilian Cristian Olteanu. Atat Gafiţa, cât și Olteanu au deținut, în trecut, funcția de director al Aeroportului Internațional „Aurel Vlaicu” București-Băneasa, parte din Compania Națională de Aeroporturi București SA.

În anul 2004, societatea a mai primit un asociat, persoană juridică, SC Secure Plus SRL, iar în 2005 intră, de asemenea, cu aport la capitalul social actualul asociat unic Ion Tomescu. În anul 2006, atât SC Secure Plus SRL, cât și celelalte persoane fizice îi cesionează lui Ion Tomescu părțile sociale, părăsind firma. Ion Tomescu este fostul director al ROMATSA.

 

 

Afaceri grele pe vremea guvernării tehnocrate

 

În 2017, Compania Națională de Aeroporturi București, entitate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care are în administrare aeroporturile internaționale Henri Coandă și București-Băneasa, a decis să achiziționeze remorchere-tractoare pentru împingerea aeronavelor, fără bare de tractare. La acestea se adaugă intenția de a contracta servicii pentru școlarizarea personalului companiei care va lucra cu aceste utilaje, precum și servicii de mentenanță în perioada de garanție a acestor utilaje. La licitația deschisă organizată de către atoritatea contractantă au fost depuse două oferte, dintre care una singură a fost considerată admisibilă. Este vorba despre oferta depusă de către aceeași SC Business Plus SRL, din București, care a cerut un preț total al contractului în valoare de 6.629.169,7 lei cu TVA inclus (1.506.629,3 euro).

În anul 2016, când Ministerul Transporturilor era condus de tehnocrați, contractele SC Business Plus cu Compania Națională de Aeroporturi București au continuat în acelaşi ritm. Autoritatea contractantă a achiziționat de la firma în cauză un nou tractor pentru manevrarea aeronavelor, în valoare de 1.886.400 de lei fără TVA (438.727,3 euro). Apoi, a fost achiziţionat un al doilea astfel de tractor, în valoare de 1.886.400 de lei cu TVA. Următorul contract a avut ca obiect livrarea de piese de schimb în valoare de 117.327 de lei cu TVA (26.665 euro).

Nu în cele din urmă, tot în același an, Compania Națională de Aeroporturi București a mai atribuit firmei fostului director al ROMATSA un contract în valoare de 608.607 de lei cu TVA (138.320 de euro), de asemenea, pentru livrarea de piese de schimb.

Însă, SC Business Plus SRL nu a derulat contracte doar cu Compania de Aeroporturi București. Afaceri similare au fost derulate atât cu alte aeroporturi, cum ar fi Mihail Kogălniceanu, dar și cu instituţii de forță, respectiv Poliția de Frontieră, Serviciul de Protecție și Pază sau unităţi militare ale Ministerului Apărării Naționale.

×