x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Șeful PNL Dâmbovița și-a impus omul la conducerea ANRP. În locul lui Băeșu a fost numit un dezvoltator imobiliar 

Șeful PNL Dâmbovița și-a impus omul la conducerea ANRP. În locul lui Băeșu a fost numit un dezvoltator imobiliar 

de Ion Alexandru    |    17 Mar 2021   •   07:40
Șeful PNL Dâmbovița și-a impus omul la conducerea ANRP. În locul lui Băeșu a fost numit un dezvoltator imobiliar 

Omul care a devoalat mafia retrocedărilor ilegale din perioada guvernelor băsiste, George Băeșu, a fost dat afară, de către premierul Florin Cîțu, la presiunile liderului PNL Dâmbovița, actualul șef al senatorilor liberali, Virgil Guran, care a reușit să-și numească un apropiat în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Silviu Aurelian Grigorescu, inginer și proprietar de companie care se ocupă cu domeniul imobiliar, dar care a administrat afacerile unor alți dezvoltatori imobiliari lituanieni, membru în organizația de partid condusă de Virgil Guran, a fost numit, luni, secretar de stat și șef peste restituirea proprietățor, în urma unei ședințe aprinse, cu ușile închise, care a avut loc în cadrul Biroului Politic Național al formațiunii condusă de Ludovic Orban. Postul de șef al ANRP este vânat de Virgil Guran încă de anul trecut, conform unor surse politice.

 

În mediile liberale informate, încă de la finalul anului trecut se cunoștea faptul că liderul PNL Dâmbovița a pus ochii pe Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, dorind să-l impună la conducerea acestei instituții pe apropiatul și subordonatul său, pe linie de filială de partid, pe Silviu Aurelian Grigorescu. ANRP nu este o instituție oarecare, ci chiar fabrica de bani serioși pentru clientelele PDL-iste, din perioada anilor 2007-2011, când zeci de restituiri și despăgubiri controversate au avut loc, cu valori de sute de milioane de euro. Multe dintre aceste decizii ale ANRP au făcut obiectul unor ample dezvăluiri de presă, soldându-se, în parte, și cu dosare de cercetare penală. 

Planul lui Virgil Guran s-a concretizat chiar la începutul acestei săptămâni, după o ședință tensionată a Biroului Politic Național al PNL, în cadrul căreia Guran l-a criticat pe premierul Florin Cîțu că nu face numirile stabilite de partid, în aparatul guvernamental. Atunci, președintele Ludovic Orban a confirmat public faptul că, „sigur, în interiorul partidului, în cadrul Biroului Politic sunt foarte multe puncte de vedere exprimate. Eu am convingerea că toţi reprezentanţii PNL care au parcurs etapele procedurale vor fi desemnaţi în funcţiile de demnitate publică pentru a putea pune în practică programul de guvernare. (…) Nu este adevărat că premierul nu face numirile cerute de partid. Face numiri în fiecare zi. Probabil vrea să facă şi o evaluare personală, pe lângă cele care au fost făcute în cadrul partidului. Trebuie să vă spun că propunerile toate au fost validate de BPN, dar am încredere că premierul va finaliza procedura de numire ale reprezentanţilor noştri în diferite funcţii de demnitate publică”.

 

Premierul s-a conformat întocmai și la timp

 

La scurt timp, în Monitorul Oficial al României, partea I, au fost publicate două Decizii ale premierului. Prima, având numărul 226/ 15 martie 2021, vizează “eliberarea domnuluii George Băeșu din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților”. A doua, din aceeași zi, dar având numărul 227, consemnează decizia numirii în această funcție a apropiatului lui Virgil Guran, Silviu Aurelian Grigorescu.

Nu știm exact care este miza acestei numiri, însă istoricul noului președinte al ANRP vorbește de la sine. Conform unei declarații de avere pe care Grigorescu a completat-o în data de 14 iunie 2013, rezulta că, la acel moment, îndeplinea funcția de asistent a Cabinetul secretarului de stat din Ministerul Econimiei. Nu avea terenuri, nu avea case, nu avea mașini, nu deținea conturi bancare. Avea, în schimb, ceasuri și bijuterii în valoare de 6.000 de euro, Grigorescu reușise să împrumute o persoană, pe nume Dana Alexandra Baitanciuc, cu suma de 30.500 de euro, și o altă persoană, pe nume Manuela Violeta Popescu, cu 20.000 de eiuro. De asemenea, el deținea 67% din compania Carol Broker de Asigurare SRL și 50% din compania SC ASG Cons SRL. 

 

A administrat afacerile unui grup imobiliar lituanian

 

La capitolul venituri realizate în ultimul an fiscal de la momentul respective, rezulta că încasa salariu de la un dezvoltator  imobiliar pe nume Hanner RD SRL și de la propria sa companie. 

“Jurnalul” s-a interesat cine este acel angajator al actualului președinte al ANRP, în anul 2013.. Astfel, de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, am aflat că SC Hanner RD SRL a fost înființată, în anul 2005, de un grup lituanian cu același nume, grup lituanian reprezentat în România chiar de către Silviu Aurelian Grigorescu. Mai mult, În 2014, Grigorescu devenise chiar administratorul companiei.

Hanner RD SRL se ocupă cu construcția de cartiere rezidențiale în București, dar și cu vânzarea de apartamente. Spre exemplu, încă din 2013, dezvoltatorul imobiliar avea în plan o investiție de 37 de milioane de euro într-un proiect rezidențial cu 460 de apartamente lângă Parcul Tineretului din Sectorul 4. Proiectul este denumit “The Park Apartment” și este amplasat la 300 de metri liniari distanță de intrarea sudică în acest parc. 

 

Patron de companii de construcții rezidențiale, împreună cu familia

 

Tot de la Registrul Comerțului, mai aflăm că societatea la care, în 2013, actualul președinte al ANRP preciza că deținea 50 la sută din capitalul social. SC ASG Cons SRL, a luat ființă în 2007, în Târgoviște, fiind fondată, în calitate de unic asociat, chiar de către Silviu Aurelian Grigorescu. Obiectul de activitate al societății era, și atunci, ca și în prezent, “construcția de clădiri și lucrări de geniu”. 

În 2011, Grigorescu majorează capitalul social al companiei și o primește pe mama sa, Nati Mihaela Grigorescu, drept nou asociat, cedându-i și funcția de administrator. În 2018, doamna Grigorescu este înlocuită de la administrarea societății de către fratele lui Siviu Aurelian Grigorescu, Cristian Andrei Grigorescu. Tot atunci, compania își mută sediul în București. Câteva luni mai târziu, însă, în luna septembrie a anului 2018, actualul șef al ANRP decide să iasă din companie, cesionându-i mamei sale părțile sociale deținute. Anul trecut, societatea își schimbă din nou sediul, în Otopeni, județul Ilfov.

Tot anul trecut, Silviu Aurelian Grigorescu a candidat, alături de sprijinitorul său Virgil Guran, din partea PNL Dâmbovița pentru un scaun de senator în Parlamentul României. Fără succes. Însă, din declarația de avere depusă cu acest prilej, aflăm că, în cei șapte ani care au trecut de la completarea ultimului astfel de document, i-a răsărit un apartament în București, pe numele actualei sale soții, Simona, bijuteriile și ceasurile valorau, acum, 50.000 de euro, a primit 60.000 de euro dar de naștere a copilului și are datorii de 40.000 de euro la două bănci, cu scadență în 2023.

În ultimul an fiscal, Grigorescu a încasat 118.114 lei va director general al firmei mamei sale, SC ASG Cons SRL, la care se adaugă 20.000 de lei indemnizație de creștere a copilului. Soția sa actuală, Simona, a câștigat 24.000 d elei de la ASC Cons SRL ți 22.500 de lei indemnizație de creștere a copilului. Din declarația de interese, aflăm, însă, că Silviu Aurelian Grigorescu este asociat al SC Shanti Residence SRL, companie pe care a fondat-o, împreună cu un anume Guy Ofir, în 1 iulie 2019, societatea având ca obiect de activitate “dezvoltarea ți promovarea imobiliară. În 23 octombrie anul trecut, asociatul Guy Ofir părăsesște structura acționariatului, iar în 4 decembrie, cu două zile înaintea alegerilor parlamentare, Grigorescu schimbă denumirea societății în SC Muntenia Engineering & Construction SRL, precum și obietul de activitate, în “lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”.

 

Fosta soție, vicepreședinte în Organizația femeilor liberale și cu funcții în administrație

 

Legăturile actualului președinte al ANRP cu PNL nu se rezumă doar la această apartenență personală la acest partid. Fosta soție a lui Silviu Aurelian Grigorescu, Iuliana Cristina Grigorescu, este vicepreședinte pe domeniul de muncă, protecție socială, sindicate, patronate, agenții neguvernamentale din cadrul Organizației de Femei a PNL. În 2015, Cristian Iulian grigorescu era memnru supleant al Consiulului Național de Integritate, dar încasa și indemnizații din calitatea de membru al consilului de administrașie al I.N.C.D. Gorcoman, precum și de la MAE. 

În 2016, fosta soție a actualului șef ANRP a candidat și a obținut o funcție de consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1 din București din partea PNL. În 2018, apare ca fiind divorțată. Iar în 2020, a candidat la Consiliul General al Municipiului București. Interesant în cazul Iulianei Cristina Grigorescu este că, la rubrica venituri realizate în ultimul an fiscal, aceasta menționează că a câștigat 11.315 lei indemnizație de consilier local la Sectorul 1, 36.106 lei de la ADP Sector 4, 1.998 de lei de la Ministerul Transporturilor, 18.071 de lei de la Consiliul Județean Ilfov și 6.600 de euro din închirierea unui apartament.

 

George Băeșu, scos de liberali din funcție, avertiza că ANRP are de recuperate peste 356 de milioane de euro

 

George Băeșu, dat practic, afară de PNL  din funcția de președinte ANRP, pentru a i se face loc lui Silviu Aurelian Grigorescu, a condus instituția din anul 2012. În această perioadă, au fost devoalate multe afaceri necurate pe care ANRP le-a patronat pe vremea guvernării PDL-iste. Numai anul trecut, ANRP a solicitat în instanță recuperarea prejudiciului în cazul a 31 de imobile supraevaluate, formulând, totodată, și cereri de chemare în judecată în scopul restiturii onorariului încasat de către evaluatorii care au întocmit rapoarte de evaluare neconforme. 

Băeșu atrăgea atenția că cele mai multe prejudicii trebuie recuperate, însă, de către Ministerul Finanțelor. Presa publica, anul trecut, că, potrivit ANRP, în 2009 și 2013, Curtea de Conturi  a solicitat instituției reevaluarea imobilelor și recalcularea despăgubirilor acordate în perioada 2007-2011, existând suspiciuni de fraude. În 2017, Geirge Băeșu a verificat respectarea standardelor internaționale de evaluare în cazul a 1.079 de rapoarte de evaluare realizate în perioada 2009-2011. Urmare a verificărilor, au fost declarate neconforme 819 de rapoarte. Dintre aceste 819 de dosare de despăgubire neconforme, în cazul a 190 s-a constatat supraevaluarea cu peste 356 de milioane de euro.

×