x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Partidul incoruptibililor și poveștile sale de pușcărie

Partidul incoruptibililor și poveștile sale de pușcărie

de Ion Alexandru    |    30 Oct 2020   •   08:11
Partidul incoruptibililor și poveștile sale de pușcărie

După Adrian Năstase și Liviu Dragnea, foști președinți ai Camerei Deputaților, și Bogdan Olteanu, care a deținut aceeași funcție, a fost condamnat definitiv la închisoare, într-un dosar instrumentat de DNA. Condamnarea a fost pronunțată pe data de 29 octombrie, chiar în ziua în care Olteanu a împlinit vârsta de 49 de ani. Un al patrulea fost președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, se judecă în apel, pentru a desființa o sentință de condamnare la trei ani de închisoare cu executare. Încarcerarea lui Bogdan Olteanu are legătură cu un denunț formulat de Sorin Ovidiu Vîntu și îngroașă, astfel, lista liberalilor din vechiul PNL care au fost cercetați și condamnați. Foștii săi colegi de partid Tudor Chiuariu (ex-ministru al Justiției), Relu Fenechiu (fost ministru al Transporturilor) sau Decebal Traian Remeș (ex-ministru al Agriculturii) au primit condamnări cu executare sau cu suspendare. De asemenea, s-a încercat, fără succes, decapitarea altor nume grele din fostul PNL, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, Cristian David sau Ovidiu Silaghi.

 

Curtea de Apel București a admis, pe data de 29 octombrie, apelul declarat de Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al Băncii Naționale a României. împotriva sentinței penale pronunțate la 24 decembrie 2019 de Tribunalul București, în sensul că a redus de la șapte la cinci ani de închisoare pedeapsa primită pentru trafic de influență. Decizia definitivă care îl trimite pe Bogdan Olteanu în spatele gratiilor a fost pronunțată chiar în ziua în care acesta a împlinit vârsta de 49 de ani. 


La data de 18 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Bogdan Olteanu, acuzându-l, prin rechizitoriu, că în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un omul de afaceri Sorin Ovidu Vîntu suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, astfel încât jurnalistul Liviu Mihaiu fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunării. 


Procurorii susțin că banii au fost remiși de Vîntu printr-un intermediar, la sediul Partidului Național Liberal. „Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă (Liviu Mihaiu – n.red.) a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, se arată în rechizitoriu. Anchetatorii susțin că la data de 31 iulie 2008 a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și Sorin Ovidiu Vîntu în Delta Dunării, prilej cu care i-a cerut omului de afaceri suma de un milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării. „În același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral, constând în prestarea servicii electorale în campanie”, se mai arată în actul acuzării.

 

SOV a vrut acord de recunoaștere, după care s-a răzgândit
 


Mai departe, în rechizitoriu se mai susține că Bogdan Olteanu ar fi primit, printr-un intermediar, în perioada 31 octombrie – 7 noiembrie 2008, suma de un milion de euro, chiar în sediul PNL din București. „În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)”. 

Dosarul lui Bogdan Olteanu a fost instrumentat de DNA în urma unui denunț formulat chiar de Sorin Ovidiu Vîntu. În 18 decembrie 2018, Vîntu a fost trimis, la rândul său, în judecată, într-un dosar disjuns din cel al lui Bogdan Olteanu, vizând săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Și această speță a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București, cu mențiunea că denunțătorul Vîntu a solicitat, inițial, încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii, însă, ulterior, el a revenit asupra deciziei. 

Bogdan Olteanu a fost ridicat, la câteva ore după pronunțarea sentinței Curții de Apel București, de polițiștii de la Serviciul Urmăriri și încarcerat în penitenciar.

 

Liberali loviți de anchetele DNA

 

Olteanu și-a pierdut funcția de viceguvernator al BNR după trimiterea sa în judecată și încheie, deocamdată, o listă destul de lungă de oficiali liberali cu probleme penale. Reamintim că tot DNA l-a trimis în judecată pe fostul ministru al Justiției, ex-senator PNL, Tudor Chiuariu, membru în Guvernul Tăriceanu, din care a făcut parte și Bogdan Olteanu. Chiuariu a fost pus sub acuzare pentru corupție în dosarul „Poșta Română” și în 24 ianuarie 2014, completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, având un termen de încercare de șase ani. 


Un alt ministru al PNL, Relu Fenechiu, care a deținut portofoliul Transporturilor în primul guvern USL a fost condamnat, tot în ianuarie 2014, definitiv la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”. DNA a acționat „chirurgical” în 2013 în acest dosar, după ce, în mandatul lui Fenechiu, s-a încercat, fără succes, privatizarea Companiei CFR Marfă, fapt ce l-a determinat pe fostul președinte Traian Băsescu să-i amenințe direct și la televizor pe factorii implicați în acest proces.


Un alt liberal, de marcă, aflat într-o situație similară este regretatul Decebal Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Acesta a fost condamnat, printr-o decizie discutabilă, în anul 2013, la trei ani cu executare în dosarul „Caltaboșul”. Remeș a ieșit prin liberare condiționată. 


DNA a scos din jocul politic mai mulți membri PNL, printre care fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, fostul ministru de Interne Cristian David, care, în cele din urmă, au fost achitați definitiv de către instanțe. Însuși Călin Popescu Tăriceanu a fost supus unui astfel de tratament, fiind acuzat de mărturie mincinoasă, trimis în judecată și achitat. Cel mai elocvent caz de „extragere”, la vreme de maximă importanță politică, a unui liberal a avut loc în primăvara anului 2016, când actualul premier Ludovic Orban a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mită. În cele din urmă, Orbam a fost achitat definitiv. Un alt nume celebru de liberal pe care DNA l-a scos din politică este cel al fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

 


Liviu Mihaiu nu a avut nicio calitate procesuală în acest dosar

 

În urmă cu trei ani, jurnalistul Liviu Mihaiu, cel numit, în condițiile descrise de DNA, în funcția de guvernator al Deltei Dunării, scria pe contul său de socializare: „acum anunţ oficial că dau DNA în judecată și cer daune morale și materiale pentru ceea ce mi s-a întâmplat în acest caz.

Pentru toate cele care mi s-au dărâmat psihic, moral și material voi cere daune în civil.

Oamenii care nu m-au înjurat sau care nu mi-au strigat pe stradă «La Pușcărie, Mihaiule!», partenerii mei, prietenii mei, copiii mei m-au rugat să dau niște explicaţii. Am să le dau odată cu revenirea mea în viaţa publică. Să fiţi siguri că acum voi începe lupta, care, la mine merge până la capăt.

Voi chema în instanţă, premieri, oameni politici, jurnaliști și funcţionari ai Administraţiei Deltei. #lateredit ca Martori!!!”. Până în prezent, anunțul lui Mihaiu nu s-a materializat. În schimb, DNA i-a remis o hârtie, prin care a fost asigurat că nu a avut niciodată vreo calitate în dosarul lui Bogdan Olteanu și că împotriva sa nu au fost dispuse niciodată măsuri de supraveghere tehnică. 
Interesant este că, la sfârșitul anului 2015, Liviu Mihaiu susținea, în cadrul unui interviu acordat actualului deputat PMP Robert Turcescu, faptul că singurul om politic pe care îl cunoaște și care nu l-a dezamăgit niciodată era Dacian Cioloș, despre care spunea că este „un om exceptional, pe care România trebuie să-l folosească”. Coincidența a făcut ca, la scurt timp, să se întâmple tragedia de la Clubul Colectiv, premierul Ponta să demisioneze, iar Dacian Cioloș să devină prim-ministru. La negocierile organizate la Palatul Cotroceni pentru consultarea societății civile în vederea nominalizării unui nou premier a participat și Liviu Mihaiu, în calitate de ONG-ist. În 2016, la alegerile locale, Liviu Mihaiu l-a consiliat pe actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan. 

 


Al patrulea președinte al Camerei Deputaților trimis la închisoare

 

Condamnarea lui Bogdan Olteanu la închisoare poate califica România să apară în Cartea Recordurilor, deoarece, statistic, este al patrulea președinte al Camerei Deputaților, din istoria postdecembristă a Parlamentului României, care ajunge după gratii sau pentru care procurorii au reușit, cel puțin în primă instanță, să obțină acest lucru. 


Adrian Năstase, fostul președinte al PSD, a fost președintele Camerei Deputaților, din partea PDSR și PSD, între 1992 și 1996, respectiv între 2004 și 2006. În anul 2012, Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul Calității”. Liberat condiționat, la începutul anului 2014, Năstase a fost încarcerat din nou, după ce a primit a doua condamnare definitivă, pronunțată tot de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Zambaccian”. 


Liviu Dragnea, fost președinte al PSD și vicepremier în Guvernul Ponta, a deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților, între 2016 și 2019. Tot prin sentință definitivă pronunțată de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, pe data de 27 mai 2019 (a doua zi după alegerile europarlamentare), în dosarul „Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman). Dragnea se află, în prezent, încarcerat în penitenciar.


Valeriu Zgonea, tot de la PSD, a ocupat funcția de președinte al Camerei Deputaților în perioada 3 iulie 2012 – 13 iunie 2016. El a fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de celebra DNA Ploiești și, la începutul acestui an, a primit, în primă instanță, o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pronunțată de Tribunalul București. Soluția a fost atacată cu apel, care se judecă, în prezent, la Curtea de Apel București.


Bogdan Olteanu a fost, la rândul său, președinte al Camerei Deputaților între anii 2006 și 2008, din partea Partidului Național Liberal, după ce, anterior, a deținut funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în perioada 2004-2006, în cadrul Guvernului Tăriceanu. A primit, pe 29 octombrie 2020, o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Biosfera Deltei Dunării”.

 

×
Subiecte în articol: bogdan olteanu PNL