x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ucigașul în serie din Caracal a încercat să-și vândă casa cu o săptămână înainte de crime

Ucigașul în serie din Caracal a încercat să-și vândă casa cu o săptămână înainte de crime

de Ion Alexandru    |    29 Iul 2019   •   07:12
Ucigașul în serie din Caracal a încercat să-și vândă casa cu o săptămână înainte de crime

Gheorghe Dincă, suspect în cazul dispariției a două tinere din Caracal, și-a recunoscut, conform avocatului din oficiu al acestuia, faptele, după ce Tribunalul Craiova a emis pe numele său un mandat de arestare pentru 30 de zile sub aspectul săvârșirii infracțiunii de răpire, trafic de persoane și viol. “Jurnalul” a intrat în posesia unor documente din care rezultă faptul că, în săptămâna precedentă sechestrării adolescentei Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, suspectul și-a scos la vânzare casa și curtea unde se presupune că aceasta a fost ținută sechestrată și de unde tânăra a reușit să apeleze, de trei ori, serviciul de urgență 112, de pe telefonul lui Dincă. Acest caz, cu totul atipic demonstrează, încă o dată, modul ineficient în care acționează autoritățile învestite cu aplicarea legii și este folosit, de absolut toate zonele politice, drept muniție pentru a-și regla conturile în debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. La ora redactării acestui articol, nu existau mai multe amănunte cu privire la modul în care au fost ucise cele două victime și nici despre locul unde au fost ascunse cadavrele și, mai mult, dacă există și alte victime ale aceluiași suspect.

 

Alexandra Măceșanu a fost răpită în data de 24 iulie, în jurul orei 10.00, când făcea autostopul, pe DN 64, pe raza localității Dobrosoloveni, județul Olt. De aici, se presupune că a fost dusă în imobilul deținut de către suspectul Gheorghe Dincă, situat în Caracal, pe Calea Craiovei, la numărul 169, unde Dincă deține un imobil cu șapte camere și un service auto unde se dezmembrează autoturisme. Ei, bine, proprietarul acestui imobil scosese casa și terenul aferent la vânzare, cu doar o săptămână înainte de răpire, cerând pe ea fabuloasa sumă de 75.000 de euro.

Informația reiese dintr-un anunț postat pe un portal specializat în vânzări, în data de 16 iulie 2019, la ora 23 și 18 minute. Conform anunțului, s-a scos la vânzare o casă “situată în Strada Craiovei, nr, 169, Caracal”, având “curte cu suprafața de 3.000 metri pătrați, cu două intrări din două străzi”, este o “locuință cu etaj și 7 camere”, compusă din “dependințe și beci”, iar curtea este “împrejmuită”. Prețul, negociabil, era de 75.000 de euro.  Anunțul este însoțit de două planșe ale imobilului, una reprezentând fațada, iar alta o laterală, întocmit în anul 1995 de o societate specializată și eliberat pe numele proprietarului Gheorghe Dincă. La sfârșitul săptămânii trecute, după dispariția Alexandrei, dar și a unei alte tinere, Luiza, dispărută în aceleași condiții, anunțul de vânzare a devenit inactiv.

Informația este una extreme de importantă în economia acestui caz și demonstrează cel puțin două elemente. Primul că proprietarul, suspect de răpire, viol și crimă, avea nevoie de bani. Nevoia de bani se pare că s-a epuizat după răpirea Alexandrei, ceea ce poate conduce la ipoteza sumbră a faptului că Gheorghe Dincă era membrul unei rețele de traficanți de persoane, cu scopul exploatării sexuale, motiv și pentru care a răpit din plină stradă o minoră, ziua în amiaza mare. A doua ipoteză arată că suspectul nu și-a pus niciodată problema că, în cazul în care ar fi reușit să vândă imobilul și terenul, noul proprietar ar fi putut descoperi crimele de care acesta este acuzat și pe care și le-a recunoscut. Sau, că la momentul în care a decis să scoată proprietatea la vânzare, pe teren sau în imobil nu existau victime sau rămășițe pământești ale acestora ori urme care să ducă la ipoteza că în acest loc au avut loc infracțiuni contra vieții.

 

Delăsare criminală

Procurorii care se ocupă de instrumentarea acestui caz incredibil au confirmat faptul că mașina care a preluat-o pe Alexandra de pe DN 64 îi aparține suspectului Gheorghe Dincă, din această mașină, criminaliștii au prelevat fire de păr și o bucată de scotch. Părul este al Alexandrei, conform analizelor ADN. De asemenea, de pe bucata de scotch au fost prelevate probe ADN, pe o parte fiind identificat material genetic aparținând Alexandrei, iar pe cealaltă parte fiind identificat ADN-ul lui Gheorghe Dincă. Informația a fost furnizată, pentru “Jurnalul”, de Alexandru Cumpănașu, unchiul minorei răpite.

Practic, aceste probe ADN au condus, după ce, inițial, cauza a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, la preluarea ei de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și, într-un final, de către DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova.

Din acest moment, succesiunea evenimentelor devoalează un modus operandi incredibil din partea autorităților. A doua zi după dispariția Alexandrei, Poliția a decis să constituie un dosar penal vizând lipsirea de libertate. Cauza a ajuns la Poliția Municipiului Caracal, care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Acest lucru se întâmpla în condițiile în care, încă de la ora 11:05 și 17 secunde, Alexandra a reușit să apeleze, de pe un telefon aparținând lui Gheorghe Dincă. Apelul a fost redirecționat către dispecerul poliției, la ora 11:06:55. Al doilea apel a fost făcut de Alexandra la ora 11:06:25, fiind redirecționat către dispecerul poliției la ora 11:07:53, victima comunicând o adresă de pe o carte de vizită găsită la fața locului. A urmat un al treilea apel, la ora 11:12:36, preluat de dispecerul poliției la ora 11:12:51, în care victima a spus că se află într-un service auto, cu un nuc în curte, după care a avertizat că agresorul, care o ținuse legată cu sârmă la picioare și care o și violase, “vine!”. Apelul s-a încheiat iar polițistul de la dispecerat a acționat într-un mod total neprocedural, sunând înapoi de nu mai puțin nouă ori pe numărul de la care s-a apelat, intrând, de fiecare dată, mesageria vocală. Cartea de vizită a fost găsită la fața locului, în timpul percheziției.

 

Scrupuloși pe viața unui om

De la ora 11:12 și până la ora 18:00, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, celebrul deja Cristian Ovidiu Popescu, nu a luat nicio măsură pentru localizarea apelului. Abia după ora 18:00, s-a cerut sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale care, în jurul orei 23:00 a furnizat procurorului de caz locația de unde s-au dat aceste apeluri. Asta, după ce STS a furnizat date eronate și complet nesemnificative în legătură cu acest perimetru. O oră mai târziu, poliția a fost la poarta proprietății respective. Nicio lumină aprinsă, niciun zgomot din interior. Procurorul Cristian Ovidiu Popescu a ezitat timp de o oră și jumătate să intre în imobilul respectiv, chiar și fără mandat, în ciuda insistențelor unora dintre polițiștii prezenți. Abia la ora 00:30, procurorul a decis să sesizeze instanța, în vederea eliberării unei autorizații de percheziție. Instanța s-a pronunțat favorabil în jurul orei 3:15, permițând percheziția, începând cu ora 6:00 dimineața.

Atât Codul de procedură penală, cât și Constituția, permite pătrunderea de către organele de poliție, fără mandat, într-o locație privată unde există suspiciunea săvârșirii unei infracțiuni flagrante, Cu toate acestea, prevederea legală nu a fost pusă în aplicare. Abia la 6.00 s-a pătruns în locuința lui Gheorghe Dincă.

 

Pasarea dosarului de la un parchet la altul

Procurorul de caz, de la Parchetul Caracal, Cristian Ovidu Popescu, a încadrat fapta la răpire. Acesta a avut conform unor informații venite pe surse judiciare, discuții aprinse la poarta lui Dincă, cu alți procurori, de la Parchetul Tribunalului Olt, care ar fi încercat să-l convingă că este rezonabilă suspiciunea că în acel imobil a avut loc o crimă, drept pentru care l-au sfătuit să decline competența pentru a putea fi cercetată această pistă. Cu greu, abia după pătrunderea în locuință, această competență a fost declinată.

Apoi, în urma percheziției, s-a luat decizia să fie declinată din nou competența instrumentării cauzei către DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova, doarece pe rolul acestei structuri se afla în instrumentare o altă dispariție, petrecută pe data de 15 aprilie 2019, de pe raza județului Olt, în persoana celeilalte tinere, Luiza, în vârstă de 18 ani. Indiciile arătau că este vorba despre același răpitor. Și în acest caz, lucrurile s-au mișcat cu viteza melcului. Urmărirea penală a fost începută la trei zile după sesizarea dispariției, la o jumătate de lună a fost declinat către DIICOT Craiova, iar după o lună și 21 de zile s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru trafic de persoane. Iar cazul a rămas neelucidat, până ieri, când suspectul Gherghe Dincă a recunoscut, în cele din urmă, faptele.

 

Procurorul de caz, #rezistent și decorat de Kovesi

Revenind la procurorul de la Caracal, Cristian Ovidiu Popescu, împotriva sa există două anchete disciplinare și una penală. Este vorba despre declanșarea unei anchete disciplinare a Inspecției Judiciare, de un control dispus de procurorul general interimar Bogdan Licu, dar și de sesizarea din oficiu făcută de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Una dintre aceste anchete riscă, însă, să se împotmolească de la bun început. Pentru că Bogdan Licu a dispus efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal de către Biroul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, ce să vezi?, lucrează fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Cea care, pe vremea când ocupa funcția de procuror general al Românei, l-a decorat pe procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cu ocazia “Zilei Justiției”, “pentru merite deosebite în instrumentarea unor dosare complexe”, în perioada 2009-2010.

După ce puterea instalată, în 2017, la Palatul Victoria și în Parlamentul României încercau să regleze sistemul de justiție, având în vedere abuzurile care au ieșit la lumină, procurorul Cristian Ovidiu Popescu s-a alăturat grupării de tip #rezist din interiorul Parchetelor și instanțelor, fiind semnatar al petițiilor împotriva modificării legilor justiției, dar și un susținător al Laurei Codruța Kovesi și al lui Augustin Lazăr.

Un alt detaliu interesant din trecutul profesional al procurorului Cristian Ovidiu Popescu este acela că, în 2006, pe vremea când activa ca procuror în cadrul Pachetului Judecătoriei Slatina, a cerut Secției pentru Procurori de la CSM transferul la Parchetul Caracal. În aceeași zi, a solicitat transferul pe locul lăsat liber de Popescu, la Slatina, procurorul Gheorghe Lăloianu, care activa la Videle, în acel moment. Lăloianu a deținut, până în 1 ianuarie 2019, funcția de procuror general al Parchetului Curții de Apel Craiova, fiind soțul judecătoarei Lucia Maria Lăloianu, cea care a condus completul de judecată, de la Curtea de Apel Craiova, care a admis, definitiv, adopția internațională a minorei Sorina, din Baia de Aramă, către familia Săcărin. După încetarea mandatului, procurorul Lăloianu a rămas să lucreze la Parchetul Curții de Apel Craiova, unde activează și fosta sa subalternă, celebra Maria Antoaneta Pițurcă, procuroarea care a luat-o cu forța pe Sorina de la locuința familiei Șărămăt.

 

Beneficiarii politici ai acestei drame

Faptul că Gherghe Dincă a recunoscut răpirile și crimele nu rezolvă decât în mică parte acest caz. Iar emoția generată de aceste evenimente de la Caracal este folosită de către multe zone politice și nu numai pentru reglarea unor conturi. Șeful Poliției Române și șeful IPJ Olt au fost destituiți din funcție de către noul ministru de Interne, Nicolae Moga, la fix 24 de ore după ce a preluat funcția. Demișii erau considerați ca fiind “oamenii” lui Carmen Dan. Prefectul și subprefectul de Olt au pierdut, de asemenea, funcțiile, tot ca urmare a acestui caz, în realitate fiind vorba despre faptul că și aceștia erau considerați drept “oamenii” lui Darius Vîlcov.

De cealaltă parte, propaganda sistemului atacă Curtea Constituțională, pe care o acuză că a distrus protocoalele încheiate între Parchete și SRI, pe de o parte, dar și o decizie din 2012, prin care s-a declarat complet neconstituțională o inițiativă prin care cartelele GSM pre-plătite să poată fi achiziționate doar prin intermendiul unui act de identitate. De cealaltă parte Klaus Iohannis joacă și el, convocând, pentru mânie, o ședință a CSAT, unde a chemat șefii STS, ministrul de Interne și Primul Ministru pentru a cere un raport complet despre cazul “Caracal”. STS, instituția care nu a furnizat informațiile complete despre locația în care se afla Alexandra, la momentul apelurilor făcute la serviciul 112, ar trebui să fie supusă unei anchete serioase. În condițiile în care ne aflăm în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, iar, după cum deja se știe, STS este cel care deține tabletele și care numără voturile.

În tot acest timp, surse judiciare afirmă că, la Caracal, avem de-a face cu o rețea de trafic de persoane extrem de bine organizată, responsabilă de dispariția, în ultimii ani, a nu mai puțin 12 tinere, printre care și cele două victime de astăzi. Iar în legătură cu aceste practici, autoritățile locale nu ar fi tocmai străine.

 

75.000 de euro cerea suspectul de crimă, de la Caracal, pe proprietatea unde se presupune că au avut loc asasinatele. Anunțul vânzării, postat cu o săptămână înaintea dispariției Alexandrei

 

Gheorghe Dincă și-a recunoscut crimele, după ce a fost arestat pentru trafic de persoane și viol. Cazul nu este rezolvat, deoarece există suspiciuni că acesta face parte dintr-o rețea criminală mai vastă

×
Subiecte în articol: gheorghe dincă alexandra măceșanu