x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Uluitoarele afaceri ale contabililor de partid și de stat

Uluitoarele afaceri ale contabililor de partid și de stat

de Ion Alexandru    |    27 Ian 2021   •   07:45
Uluitoarele afaceri ale contabililor de partid și de stat

Sub aripa lui Ludovic Orban, instituțiile guvernamentale au devenit un fel de “plantație” pentru cei mai apropiați oameni ai fostului premier. Unul dintre vârfurile acestei relații de prietenie este ex-secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, devenit, în urma alegerilor din 6 decembrie 2020, deputat. Practic, Tănase îl are, în acest moment, șef tot pe Orban, atât pe linie de partid, cât și pe linie de serviciu. La rândul lui, Antonel Tănase se dovedește a fi lider informal al unei subrețele de business “croșetat” cu partidul, dar și cu anumite posturi din instituțiile aflate în subordinea Guvernului. O astfel de “plantație” pare a fi Administrația  Fondului pentru Mediu, loc de “refugiu” al rețelelor de partid. 

 

Punctul de pornire al acestei povești îl reprezintă cele două scrutine ale alegerilor prezidențiale din anul 2019, mai exact documentele de la Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la rapoartele referitoare la veniturile și cheltuielile efectuate, în acea campanie electorală, de către Partidul Național Liberal. Concret, în 24 noiembrie 2019, PNL a depus la AEP raportul pentru turul I al prezidențialelor, din care rezultă că a încasat venituri totale de 400.000 de lei și a efectuat cheltuieli de 7.642.169,3 lei. Din care 766.379,8 lei reprezentau cheltuieli diverse, inclusiv pentru plata asigurării serviciilor prestate de mandatarul financiar. Ulterior, în data de 24 decembrie 2019, a fost depus un raport similar pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, din care rezultă că PNL a realizat venituri de campanie în sumă 18 milioane de lei și a efectuat cheltuieli, tot de campanie, de 17.539.799,93 lei. 2.035.364,93 lei reprezentau cheltuieli diverse, care cuprindeau și plata serviciilor prestate de mandatarul financiar. 

Ambele rapoarte au fost întocmite de către compania Contabilitate & Fiscalitate Neculcea SRL, în calitate de mandatar financiar al Partidului Național Liberal, firmă reprezentată de un anume Cristian Neculcea. 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Contabilitate & Fiscalitate Neculcea SRL a fost înființată în data de 9 februarie 2016, se ocupă cu activități de contabilitate și audit financiar, precum și cu consultanța în domeniul fiscal. Firma are doi asociați persoane fizice, respectiv soții Mariana și Cristian Neculcea. 

 

Administrator și partener al celuilalt mandatar financiar al PNL, Antonel Tănase

 

“Jurnalul” a descoperit că acest Cristian Neculcea este partenerul de afaceri al lui Antonel Tănase, fost trezorier al Partidului Național Liberal și fost secretar general al Guvernului Orban. Mai exact, tot de la Registrul Comerțului, aflăm că Antonel Tănase a înființat, în data de 16 ianuarie 2003, la rândul său o companie de contabilitate, denumită SC Cont Consult & Services SRL, alături de actualul senator PNL, avocatul Cătălin Daniel Fenechiu, dar și de un anume Gheorghe Sandu. Aceștia din urmă au părăsit structura acționariatului în data de 7 decembrie 2004, Antonel Tănase rămânând asociat unic. 

În data de 3 iulie 2008, Antonel Tănase renunță la mandatul de administrator al companiei și îl numește chiar pe Cristian Neculcea, cel care a întocmit, la alegerile prezidențiale, rapoartele PNL. Pentru ca, exact în campania electorală aferentă turului al doilea, pe 6 noiembrie 2019, Antonel Tănase să decidă cooptarea, ca nou asociat, a lui Cristian Neculcea, căruia i-a cesionat 5% din capitalul social al SC Cont Consult & Services SRL. 

De la Autoritatea Electorală Permanentă primim un alt document, respectiv Raportul veniturilor și cheltuielilor electorale ale PNL, realizate și efectuate cu ocazia campaniei electorale aferente alegerilor europarlamentare din anul 2019. Aflăm că, de data aceasta, acest raport a fost întocmit, în calitate de mandatar financiar, chiar de către firma lui Antonel Tănase, SC Cont Consult & Services SRL, prin însuși Antonel Tănase. În acea campanie electorală, partidul condus de Ludovic Orban și trezoreriat de Antonel Tănase a realizat venituri de 23.816.434 de lei, a cheltuit 23.324.805,17 lei, din care 4.840.139,78 de lei reprezintă cheltuieli care includ inclusiv plata serviciilor prestate de firma lui Antonel Tănase și, la acel moment, administrată de Cristian Neculcea, în calitate de mandatar financiar.

 

Funcție de referent la Mediu

 

Toată această schemă arată, până acum, ca o afacere financiară în relația cu un partid politic. Însă lucrurile devin interesante odată cu identificarea într-o agenție a statului a lui Cristian Neculcea. Pe portalul Agenției Naționale de Integritate sunt postate mai multe declarații de avere și de interese ale acestuia, din care rezultă că partenerul de afaceri al lui Antonel Tănase lucrează ca referent de specialitate la Direcția Economică a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Conform unuia dintre aceste documente, întocmite în data de 10 iunie 2019, soția lui Cristian Neculcea, Mariana, este inspector la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 6, instituție aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 6.

Potrivit aceluiași document, la capitolul venituri, se notează faptul că societatea Contabilitate & Fiscalitate Neculcea SRL a avut o activitate destul de profitabilă, în anul fiscal anterior întocmirii acestei declarații de avere, activitate care a generat dividende de 21.641 de lei pentru asociatul Cristian Neculcea și de 17.638 de lei pentru asociatul Mariana Neculcea.

Coincidența Stroe

 

Iar lucrurile nu se opresc aici. Fostul secretar general al Guvernului Orban, Antonel Tănase, mai are o afacere de contabilitate. Este vorba despre compania SC Cont Consulting Servicii Audit SRL. Această societate a luat ființă în 12 martie 2009, avându-i drept fondatori pe Gabriel Stoe, cu 51% din capitalul social, și SC Cont Consulting & Services SRL, firma lui Tănase, cu 49% din acțiuni. Potrivit unei rezoluții a Registrului Comerțului, însă, la data de 26 noiembrie 2011, asociatul Cont Consulting & Services SRL îi cesionează întregul pachet de părți sociale lui Antonel Tănase. Astfel încât, structura capitalului social al SC Cont Consulting Servicii Audit SRL a fost împărțită, de la acel moment, până în prezent, de Antonel Tănase, cu 49%, cu Gabriel Stoe, cu 51%.

Gabriel Stroe este una și aceeași persoană cu cel care a ocupat, până în data de 25 aprilie 2019, funcția de director general al Companiei Naționale de Aeroporturi București, după ce, anterior, a fost director general interimar al Companiei Naționale TAROM. A ajuns la Aeroporturi în 1 februarie 2019 și a fost dat afară de fostul ministru social-democrat al Transporturilor Răzvan Cuc.

Ei bine, aflăm din declarația de avere a lui Stoe, depusă în 2011, în calitate de director de Trezorerie la Compania Națională de Aeroporturi București SA, că soția sa, Mariana Mirela, lucrează la… Administrația Fondului pentru Mediu, fiind practic colegă cu celălalt asociat al lui Antonel Tănase, Cristian Neculcea. În declarația de avere pe care Stoe a depus-o în 4 aprilie 2019, în calitatea de director demisionat de la Aeroporturi, soția sa lucra tot la Administrația Fondului pentru Mediu, în calitate de auditor. 

Periplu băsisto-penelist la vârful instituției. Și nu numai

 

Ce avem noi aici? - ar fi întrebarea care se impune după o asemenea încrengătură. Antonel Tănase, secretar general al Guvernului Orban, actual deputat PNL și ex-mandatar financiar al campaniilor electorale ale PNL, este asociat într-o companie cu Cristian Neculcea, la rândul său mandatar financiar al campaniilor electorale ale PNL, angajat la Administrația Fondului pentru Mediu. Același Antonel Tănase este asociat cu fostul director al TAROM, Gabriel Stoe, a cărui soție, lucrează, de asemenea, la Administrația Fondului pentru Mediu. 

Instituția respectivă, aflată în subordinea Ministerului Mediului, se ocupă cu gestionarea programelor finanţate din fonduri naţionale, precum și cu gestionarea Fondului pentru mediu. AFM finanțează 26 de categorii de proiecte și programe naționale, de la managementul deşeurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, ori de la refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale, la efectuarea de monitorizări, studii şi cercetări în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice privind sarcini derivate din acorduri internaţionale, directive europene sau alte reglementări naţionale sau internaţionale, precum şi cercetare-dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice. De asemenea, ANM se ocupă și cu Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național.

“Jurnalul” a dezvăluit, la începutul acestui an, că, după plecarea lui Costel Alexe de la Ministerul Mediului, șef al ANM a fost numit administratorul companiei sale, Ștefan Andrei Cazacu. Acesta din urmă a administrat, până în vara anului trecut, societatea fostului ministru, care avea sediul exact la adresa din localitatea ieșeană Sculeni, unde procurorii DNA arată că s-a livrat șpaga, constând în cele 22 de tone de tablă. Cazacu a primit, ulterior, un post de consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, după care a ajuns la Administrația Fondului pentru Mediu, unde a stat până când președintele României a semnat pentru punerea sub acuzare a lui Costel Alexe. 

Anterior, însă, conducerea AFM a fost asigurată de Andreea Kohalmi Szabo, numită ca președinte la mai 2020, la propunerea lui Costel Alexe și a lui Antonel Tănase. Andreea Kohalmi este nimeni alta decât fiica Luminiței Kohalmi, fost consilier al Elenei Udrea, dar și al lui Iulian Fota, care a condus Departamentul Securității Naționale, în timpul mandatului lui Băsescu de la Palatul Cotroceni.

 

Cireașa de pe tort – contractele cu statul

 

Nu putem încheia această telenovelă politico-financiară fără să semnalăm faptul că, în calitatea sa de proaspăt deputat PNL, fostul secretar general al Guvernului Orban, fost trezorier al PNL și președinte al filialei PNL Sector 3, Antonel Tănase, a depus, la data de 29 decembrie 2020, o declarație de avere mai mult decât ofertantă din punct de vedere al informațiilor cuprinse în ea. Aflăm, astfel, că Tănase a contribuit la campania electorală parlamentară a partidului, din 6 decembrie 2020, cu suma de 133.800 de lei. Avea și de unde, studiind datele trecute la capitolul “Venituri”. 

Rezultă de aici că Antonel Tănase a realizat, în ultimul an fiscal anterior depunerii documentului, venituri de 87.029 de lei ca economist la Registrul Auto Român, de 42.073 de lei ca expert contabil la ADAF, 22.510 lei ca secretar general al Guvernului, de 32.239 de lei ca membru al CA al Eximbank și de 20.970 de lei, din servicii contabile prestate ca persoană fizică autorizată. La acestea se adaugă dividendele. De la SC Cont Consulting & Services SRL a încasat dividende de 266.000 de lei, iar de la SC Cont Consulting Servicii Audit SRL a încasat 156.798 de lei.

Cont Consulting & Services SRL, pe care Tănase o împarte cu Neculcea, de la Mediu, a derulat și contracte cu companii ale statului, către care a prestat sau prestează servicii contabile. Le declară chiar el, în documentele depuse ca deputat. La 1 septembrie 2015, încheie cu Arcadia 2000 SA, un contract, care expiră la 1 septembrie 2021, în sumă de 30.000 de lei. Arcadia 2000 SA este deținută, în totalitate, de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

La 18 mai 2015, societatea încheie un alt contract, în valoare de 48.000 de lei, care expiră la 31 martie 2021, cu Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară (CENAFER), din cadrul Ministerului Transporturilor.

Tot până la 31 martie 2021 durează și contractul încheiat în 15 martie 2018, în valoare de 60.000 de lei, cu Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). Și tot la 31 martie 2021 încetează și contractul încheiat la 1 ianuarie 2020 (când Tănase conducea deja SGG), cu Energonuclear SRL, în valoare de 9.000 de lei. Energonuclear este deținută de Nuclearelectrica, CEZ AG, GDF Suez și Enel.

 

×