x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un prinț austriac a împușcat cel mai mare urs din Europa sub nasul autorităților române

Un prinț austriac a împușcat cel mai mare urs din Europa sub nasul autorităților române

05 Mai 2021   •   13:32
Un prinț austriac a împușcat cel mai mare urs din Europa sub nasul autorităților române
Sursa foto: AMP Libearty

Două organizații de apărare a drepturilor animalelor au semnalat autorităților române că un prinț austriac a împușcat ilegal cel mai mare urs din Europa, în apropierea orașului Covasna. Cu toate acestea, responsabilii autohton nu știu nimic, nu au luat ncio măsură și încearcă să nege că acest eveniment ar fi avut loc. 

Acestea condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj iar animalul împușcat era probabil cel mai mare din UE.

"Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împușca.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130", se arată pe site-ul asociației Agent Green.

ONG-urile susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prințul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată și afirmă că prințul și-a fundamentat uciderea acestuia pe derogarea acordată de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube în 2020 la unele ferme din zonă.

În realitate însă, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Ecologiștii au formulat acuzații grave și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee“, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT.

Nepăsarea autorităților române

Agent Green precizează că "România a încălcat în mod consecvent legislația comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare și de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistență și coadaptare. Mai presus de toate, România nu și-a măsurat niciodată populația de urși prin metode științifice care include probe de ADN. Măsurătorile realizate până acum s-au bazat doar pe observații directe ale reprezentanților fondurilor de vânătoare. O astfel de metodologie a permis numărarea aceluiași urs de multiple ori într-o singură zi și în consecință nu s-a știut niciodată câți urși au fost în România. În cazul lui Arthur, este posibil că ursul s-a deplasat sute de kilometri de vara trecută de când fermierul Berszan Gheorghe a raportat că o ursoaică i-ar fi făcut pagubă și până în ianuarie când s-a hotărât să ceară asociației de vânătoare să împuște animalul. Întreaga documentație subsecventă necesară legalizării aparente a partidei de vânătoare pentru print a fost realizată în mare grabă."

Ce spune Garda de Mediu

Garda de Mediu verifică dacă s-a respectat ordinul ministrului Mediului, de care s-a folosit prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein când a fundamentat împușcarea ursului brun Arthur, într-o arie naturală protejată din județul Covasna.

„Vânătoarea de urs este ilegală fără derogare, însă derogarea a fost emisă pentru un urs care făcea probleme. În prezent Garda de Mediu verifică daca s-a respectat Ordinul ministrului”, a transmis Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

×
Subiecte în articol: print austriac urs ursul arthur ucidere urs