x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Andreea, fostă Moldovan, poreclită „Carantină”, s-a angajat la Organizația Mondială a Sănătății

Andreea, fostă Moldovan, poreclită „Carantină”, s-a angajat la Organizația Mondială a Sănătății

de Ion Alexandru    |    25 Mai 2021   •   07:36
Andreea, fostă Moldovan, poreclită „Carantină”, s-a angajat la Organizația Mondială a Sănătății

Surpriza politică a anului este anunțată, pe contul personal de socializare, de către Andreea Anamaria Moldovan, fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, dată afară de Florin Cîțu odată cu Vlad Voiculescu. Cunoscută mai mult, în spațiul public, pentru declarațiile halucinante pe care le-a făcut pe ultima sută de metri a mandatului, legate de dorința ei de instituire a carantinei la nivel național, aceasta și-a schimbat numele de familie și a început un nou job. La Organizația Mondială a Sănătății. Unde se va ocupa de… Covid-19.

 

De pe contul oficial de Facebook, aflăm că Andreea Anamaria Moldovan, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, căruia Vlad Voiculescu i-a delegat, în scurtul său mandat, cam toate atribuțiile de ministru, și care a „zburat”, împreună cu fostul său șef, din Guvern, prin decizia premierului Florin Cîțu, are un nou nume de familie – Căpîlna. Încă din cuprinsul declarațiilor de avere depuse la preluarea funcției ministeriale, aceasta preciza că este „separată, în fapt, de soț”, lucru pe care l-a menționat și pe Facebook, la categoria „relații”, unde scrie că este „singură”.

Însă, cea mai spectaculoasă informație pe care fostul secretar de stat a simțit nevoia să o împărtășească public este o postare din data de 19 mai 2021, în care anunță că „a început un job nou, la Organizația Mondială a Sănătății WHO – Geneva, CH-GE”, pe un post de „IPS on Covid 19”. Aceasta susține că, în prezent, se definitivează documentele de angajare,  motiv pentru care lucrează, deocamdată „ca și consultant la Brașov”. Contractul cu OMS urmează să înceapă, în mod concret, din iunie, când Andreea Anamaria Căpîlna (ex-Moldovan) va pleca la Geneva, unde va derula activitate „pe covid, spitale, cămine de vârstnici, prevenția și managementul infecțiilor la personal medical și vaccinare”.

 

Ieșirile halucinante

Andreea Moldovan (actuală Căpîlna) a fost demisă și a generat inclusiv demiterea ministrului Vlad Voiculescu, după ce a publicat în Monitorul Oficial un Ordin, neconsultându-se cu nimeni, prin care a introdus noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare, rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor ATI. Ordinul ar fi introdus, de facto, orice localitate, la acel moment, în carantină.

De altfel, fostul secretar de stat a ieșit în evidență, în scurtul său mandat la Ministerul Sănătății, prin declarații de-a dreptul halucinante. Debutul a fost, însă, în vara anului trecut, când, într-un interviu, spunea că „fotbaliștii ar trebui să poarte mască pe teren și să păstreze distanța fizică de doi metri”. Însă, în luările de poziție publică, a făcut mai multe afirmații absolut surprinzătoare. 

  • 7 martie 2021: „În timpul orelor de sport, elevii fac efort, expiră îndelung, cantitatea de virus devine mai bogată. Un alt studiu arată că, dacă merg în șir indian la educație fizică, virusul se răspândește pe o distanță mai mare”.

  • 16 martie 2021: „Sinceră să fiu, nici nu știu când pică Paștele anul acesta. Dar, oricum, este greu să evaluăm ce va fi până atunci, pentru că lucrurile se derulează foarte repede”.

  • 22 martie 2021: „Aș spune că îmi doresc din tot sufletul o carantină națională. Nu îmi doresc sub nicio formă ca partea socială și partea de viață publică a noastră să fie atât de largă și de expansivă cum este acum, pentru că mă îngrozesc când văd ce văd în jurul meu”.

 

A preluat numele de fată

„Jurnalul” a mai descoperit, în premieră, luna trecută, faptul că fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății a încercat să scape nu doar de „urmele” legate de niște afaceri interesante în domeniul sănătății, dar și de numele de familie dobândit în urma căsătoriei. Astfel, Conform unui document oficial, “Moldovan Andreea Anamaria, născută la data de 23 noiembrie 1973, în Târgu Mureș, domiciliată în Brașov (…), a solicitat schimbarea numelui de familie din Moldovan în Capilna (precizam, la acel moment, că este foarte posibil să se scrie cu diacritice – n.red.)”, după numele de familie al părinților săi, Emil și Mihaela Octavia. 

 

Soțul, care a dispărut, și administrativ, din „areal”, a înlocuit-o și în relația cu statul

De altfel, tot „Jurnalul” a prezentat, în exclusivitate, în cursul lunii aprilie, un document din care reiese că Spitalul privat „Sfântul Constantin”, din Brașov, aflat în proprietatea companiei Teo Healt SRL, controlată de afaceristul Mihai Miron, prin Rompharma, dar la care au acțiuni și Andreea Anamaria Moldovan, fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, și soțul acesteia, Bogdan, a fost inclus de Vlad Voiculescu, în luna noiembrie a anului 2016, pe lista persoanelor responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant din cadrul unităților sanitare acreditate, „pentru efectuarea de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană în scop terapeutic”. 

Teo Healt SRL Brașov a fost inserată de Voiculescu la poziția 53 din această listă, la mai puțin de o jumătate de an de la acreditarea spitalului, primită prin Ordin al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Ei bine, dintr-un alt document, remis anul trecut, pe 12 mai 2020, în plină stare de urgență, predecesorul Andreei Anamaria Moldovan de la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Horațiu Moldovan, semna, pentru ex-ministrul Nelu Tătaru, un alt ordin, prin care modifica anexa Ordinului semnat cu trei ani și jumătate înainte de Vlad Voiculescu. Mai exact, reprezentantul Teo Healt SRL Brașov devenea, în locul Andreei Anamaria Moldovan, soțul acesteia, Bogdan Moldovan, despre care doamna Moldovan susținea, în declarația de avere depusă, că este, în fapt, separată.

×