x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Barză “olteancă”, mutată din cuib cu ordin de ministru, de la București

Barză “olteancă”, mutată din cuib cu ordin de ministru, de la București

de Ion Alexandru    |    25 Mar 2021   •   08:10
Barză “olteancă”, mutată din cuib cu ordin de ministru, de la București

Un fapt mai puțin obișnuit a întrerupt, săptămâna aceasta, activitatea intensă derulată de către ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna. Este vorba despre un cuib de barză, din localitatea Balș, județul Olt, care trebuie… mutat din locul în care se află, mai exact translatat la o anumită distanță de platforma artificială a RENEL pe care o ocupă. Operațiunea se dovedește a fi una extrem de complicată, întrucât a fost nevoie de intervenția Guvernului și de emiterea unui ordin de ministru, care să poată fi aplicat după publicarea lui în Monitorul Oficial. Iar lucrurile nu s-au simplificat nici după ce însuși ministrul, de la București, a dat derogarea, pentru ca acest cuib să poată fi mutat. Este nevoie de o întreagă echipă, asistată de personal calificat, și de o documentație stufoasă care să fie întocmită atât înainte, cât și după finalizarea acestei acțiuni de importanță strategică.

 

În Monitorul Oficial al României, Partea I, din data de 23 martie 2021, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a publicat Ordinul nr. 500/2021, pe care îl prezentăm integral în facsimilul alăturat, prin care demnitarul a aprobat… relocarea unui cuib de barză. Cităm din document: “Prin derogare de la prevederile articolului 33, alineat 2, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor natural, a florei și faunei sălbatice (…) se aprobă relocarea unui cuib de barză (ciconia ciconia) din localitatea Balș, județul Olt, în vecinătatea locului unde se află actualul cuib, pe o platformă artificială construită de RENEL Olt”.

Iar acțiunea este urgentă, potrivit acestui document oficial, întrucât, în Ordinul citat, scrie negru pe alb că “derogarea se stabilește de la data intrării în vigoare a prezentului Ordin (adică din data de 23 martie 2021 – n.red.), până la migrația de primăvară a berzelor, dar nu mai târziu de 25 martie 2021 (adică astăzi – n.red.)”.

 

Obligațiile… beneficiarului

 

Treaba nu va fi făcută oricum, ci în mod profesionist. Mai exact, relocarea acestui cuib de barză care a necesitat intervenția ministrului se va realiza cu “personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Olt”. Iar, în acest sens, “se va solicita și se va obține autorizația de mediu pentru relocare și pentru capturare”.

Mai departe, în termen de maximum șapte zile de la data relocării, “beneficiarul (?!?) are obligația să transmită Agenției Județene pentru Protecția Mediului, de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare, un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute”.

Ministrul Tanczos Barna a publicat, în anexă la acest ordin, și “modelul raportului asupra acțiunii derulate în baza derogării”. Conform acestui document, intitulat “Raport”, trebuie completate mai multe rubrici, cum ar fi: numele solicitantului; specia pentru care s-a acordat derogarea; stadiul de dezvoltare; starea exemplarelor înainte de prelevare; starea exemplarelor după relocare; locul de prelevare; data prelevării; mijloacele, instalațiile și metodele avute în vedere, precum și stocarea și destinația specimenelor.

 

Operațiune minuțioasă și un “braț” de documente însoțitoare

 

Există, de asemenea, și mai multe motive pentru recoltare prin derogare, care trebuie și ele să fie bifate. La acest Raport este obligatoriu să fie atașate documentele care să justifice recoltarea exemplarelor, “în conformitate cu motivul derogării”.

Lucrurile nu se opresc aici. Conform Ordinului, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului este, la rândul ei, obligată să transmită Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în termen de maximum 30 de zile de la data aplicării derogării, prin Ordin de ministru, un Raport referitor la rezultatele acestei acțiuni.

“Controlul aplicării derogării se exercită de către personalul împuternicit din cadrul subunităților teritoriale specializate ale unităților publice centrale, care răspunde de protecția mediului”.

O singură concluzie se poate trage, citind acest ordin și desfășurarea de forțe necesare pentru aplicarea lui: La Guvern n-ai timp să te plictisești.

×