x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Boală neurologică rară, după vaccinarea cu Johnson & Johnson 

Boală neurologică rară, după vaccinarea cu Johnson & Johnson 

de Monica Cosac    |    14 Iul 2021   •   07:30
Boală neurologică rară, după vaccinarea cu Johnson & Johnson 

Vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson poate crește riscul apariției sindromului Guillain-Barre, o afecțiune neurologică rară, potrivit Agenției pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), care a decis să fie adăugat acest avertisment pe prospectul serului folosit în imunizarea împotriva coronavirusului. Această afecțiune a fost identificată la 100 de persoane, majoritatea bărbați cu vârste de peste 50 de ani, și poate să apară și după șase săptămâni de la vaccinare. 

 

Deși autoritățile americane de reglementare au concluzionat că beneficiile vaccinului încă depășesc cu mult riscurile acestuia, s-a constatat că „șansele” de a dezvolta sindromul Guillain-Barre par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul celor imunizați cu serul Johnson & Johnson decât în ​​rândul populației generale din Statele Unite, conform unor surse citate de publicația americană New York Times.

 

Potrivit unor rapoarte preliminare, oficialii FDA au identificat 100 de cazuri suspectate de Guillain-Barré printre destinatarii serului produs de Johnson & Johnson, vaccin administrat într-o singură doză. Aceste cazuri au fost raportate printr-un sistem federal de monitorizare a efectelor adverse ale vaccinurilor, care se bazează pe raportările făcute de pacienți și furnizorii de servicii medicale. Un procent de 95% din aceste cazuri au fost considerate grave și au necesitat internare, potrivit FDA. Agenția a declarat însă că, deși „dovezile disponibile sugerează o asociere” între acest vaccin și riscul crescut de sindrom Guillain-Barré, „este insuficient să se stabilească o relație cauzală”.

Cazurile suspectate au fost raportate în cea mai mare parte la aproximativ două-trei săptămâni după vaccinare, în special la bărbați, mulți dintre ei având vârsta de 50 de ani și peste. Aproximativ 12,8 milioane de persoane din Statele Unite au primit vaccinul Johnson & Johnson. 

 

Risc timp de 42 de zile

 

Avertismentul care a fost atașat la fișele informative despre acest vaccin destinate cadrelor medicale și pacienților precizează că riscul de declanșare a acestei boli se menține până la șase săptămâni: „Rapoarte de evenimente adverse după utilizarea vaccinului Janssen COVID-19 aflat sub autorizarea de utilizare de urgență sugerează un risc crescut de sindrom Guillain-Barré timp de 42 de zile după vaccinare”.

 

Sindromul Guillain Barre, cunoscut şi sub denumirea de poliradiculonevrită, este o afecțiune neurologică caracterizată prin slăbiciune musculară progresivă şi pierderea sau diminuarea reflexelor tendinoase, datorate afectării sistemului nervos periferic. Practic, este o reacție exagerată a sistemului imunitar, care atacă teaca de mielină a neuronilor. 

Este important însă de precizat că această dereglare a mecanismului imun poate fi declanșată de o infecție cu diverse bacterii și virusuri sau chiar în urma imunizării cu vaccinuri preparate împotriva gripei A H1N1 (gripa porcină). 

De asemenea, trebuie menționat că sindromul Guillan-Barré a fost asociat și infecției cu virusul SARS-CoV-2, mai multe cazuri fiind raportate, anul trecut, în spitalele care tratau pacienții cu COVID-19.

 

Acesta este al doilea avertisment pe care agenția americană l-a emis pentru vaccinul Johnson & Johnson. În luna aprilie, FDA a avertizat cu privire la un risc crescut de cheaguri de sânge și scăderea numărului de trombocite, componente ale sângelui care ajută în mod normal la vindecarea rănilor. 

 

Conform fișei informative revizuite, persoanele care au fost vaccinate cu Johnson & Johnson ar trebui să solicite imediat asistență medicală dacă dezvoltă oricare dintre următoarele simptome: senzații de slăbiciune sau furnicături, în special la nivelul picioarelor sau brațelor, care se agravează și se răspândesc în alte părți ale corpului; dificultăți de mers pe jos; dificultăți cu mișcările faciale, inclusiv vorbirea, mestecarea sau înghițirea; vedere dublă sau incapacitatea de a mișca ochii; dificultăți în controlul vezicii urinare sau al funcției intestinale.

 

×