x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine ia tortul de aur al vaccinarii planetare

Cine ia tortul de aur al vaccinarii planetare

de Dan Constantin    |    20 Apr 2021   •   07:10
Cine ia tortul de aur al vaccinarii planetare

Pragul de un miliard de doze de vaccin anti-COVID livrate de companiile pfarma va fi depășit în curând. La nivel mondial au fost administrate 848 de milioane de doze de vaccin. Cursa planetară pentru imunizare este la întrecere cu mutațiile virusului. În același timp se fac și bilanțurile acestei mari afaceri în care se investesc miliarde de euro, se calculează beneficiile pentru laboratoarele care au pus la punct rețetele de fabricație. Cine sunt campionii rentabilității la vaccinurile care pentru populație sunt gratuite, factura  fiind plătită de stat, din bugetele naționale, sau centralizat, la nivelul UE.

 

Piața vaccinurilor este estimată acum la mai multe zeci de miliarde de euro și, după deciziile la nivel global, care anunță comenzi pentru următorii doi ani, producția serurilor pe care se bazează revenirea planetei la normalitate nu va fi sezonieră. Câteva companii farmaceutice își împart tortul de aur al afacerii care a stimulat puternic și cotațiile bursiere, deși rentabilitatea produselor oferite pare mai greu de estimat. Costurile de cercetare sunt substanțiale, investiția putând fi riscantă și sensibilă la percepția pe care populația o dezvoltă în jurul unei mărci de vaccin.

Costuri de cercetare

Laboratoarele care s-au angajat în cursa contra cronometru pentru găsirea rețetei salvatoare, fie că finanțează cercetările din resurse proprii, fie din fonduri publice, urmăresc rentabilizarea producției pentru a le face „bancabile”. Pfizer și asociatul german BionTech au dezvoltat un vaccin ARN  mesager, care învață organismul să creeze anticorpi capabili să lupte cu coronavirusul. Pe aceeași cale novatoare, evident cu costuri  mari de cercetare, a mers și Moderna. Pfizer nu a primit oficial finanțare de la guvernul american, dar a luat în avans cel puțin 1,7 miliarde euro ca precomandă. Pfizer, gigant în domeniu, a avut în anul anterior profituri de 9,6 miliarde dolari. Moderna, cu doar câteva sute de angajați și o vechime de un deceniu în branșă, nu a afișat niciodată profituri. AstraZenecca și Johnson&Johnson au abordat calea tradițională, a vaccinurilor clasice, cu o finanțare mai redusă, care se reflectă în prețuri mai mici de livrare și mai simplu de fabricat. Rentabilitatea se atinge în acest caz din cantitate. De asemenea, calculele sunt influențate decisiv și de necesitatea sau nu a rapelului pentru asigurarea protecției la Covid.

 

COMENZI GUVERNAMENTALE MIȘCĂ BURSA

Pfizer a reușit să intre primul pe piață după autorizarea organelor sanitare. Comenzile guvernamentale înregistrate sunt de 780 milioane de doze. Statele Unite plătesc 3,2 miliarde euro pentru 200 milioane de doze, iar Uniunea Europeană a comandat ferm 300 milioane de doze. Prețul facturat pentru două doze este de circa 32 euro în SUA și de 25 euro în UE. Tandemul americano-german Pfizer/BionTech își împarte costurile de cercetare care se raportează la comenzi de 12,5 miliarde euro, cu o marjă de rentabilitate de 25-30 %. După ce UE și SUA au anunțat că vor achiziționa în continuare prioritar vaccinuri de la Pfizer, cotația pe bursă a titlurilor companiei a crescut iar, ajungând la un randament anual de 7%, acolo unde partenerul german este campion, cu o creștere la 245% pe 12 luni. Moderna vinde două doze de vaccin cu 25 de euro la americani și cu 30 de euro europenilor. Compania are comenzi de 15,3 miliarde euro pentru vaccin, cursul acțiunilor având un trend pe măsură - creștere anuală de 241%.

 

Vaccinul ieftin nu este și al săracilor

AstraZeneca a dezvoltat împreună cu Universitatea britanică Oxford vaccinul tradițional, bazat pe adenovirus, ca metodă de rezistență la Covid-19. Cu mari probleme legate de respectarea termenelor de livrare și a cantităților contractate, la care se adaugă scandalul supramediatizat al efectelor secundare, carnetul de comenzi este totuși impresionant. UE a comandat 300 de milioane de doze, cu opțiune de suplimentare pentru 100 de milioane doze. Statele Unite și Japonia au comenzi pentru 420 de milioane de doze, iar Marea Britanie, care a reușit cea mai viguroasă campanie de vaccinare din Europa, solicită de la AstraZeneca încă 100 de milioane de doze. Vânzările sunt estimate la 1,6 miliarde euro în 2021 și 2,2 miliarde euro pentru anul viitor. Prețul pentru două doze este de la 3,6 euro la 8,30 euro, la care se adaugă condiții mult mai simple de păstrare, ceea ce îi asigură atracția pentru noi comenzi. AstraZeneca nu și-a modificat planurile ambițioase de producție, care au o țintă de 3 miliarde doze. Jonson&Jonson a pus pe piață vaccinul care asigură imunizare cu o singură doză, la un preț de 8,30 euro. Avantaj consistent, chiar dacă momentan sunt probleme legate de efecte secundare, dar și de politicile de vaccinare și calibrarea comenzilor pe marile țări consumatoare. Comenzile substanțiale sunt din SUA - 100 de milioane de doze, cu opțiune suplimentară de 200 de milioane, și UE, cu 400 de milioane de doze. Mecanismul Covax, susținut de OMS și de alte organizații din sistemul ONU, la care se alătură UE, pentru accesul rapid și discriminatoriu la vaccin al țărilor lipsite de resurse, are asigurate 500 de milioane de doze de la Johnson. 

Comenzi noi pentru UE

Uniunea Europeană va avea doze suficiente pentru a atinge ținta de vaccinare pentru 70 la sută din populația adultă până la jumătatea lunii iulie, a precizat Thiery Breton, comisarul european pentru piața internă. El a avertizat, totodată, cu suspendarea contractului compania AstraZeneca pentru nerespectarea termenelor și cantităților asumate pentru primele două trimestre. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, s-a arătat optimistă în privința campaniei de vaccinare, la nivelul UE fiind realizate 100 de milioane de vaccinări, 27 de persoane primind și a doua doză. UE a semnat un contract pentru o suplimentare de 100 milioane doze pentru trimestrul 2 cu Pfizer, care să compenseze restanțele de la alți furnizori. Deși Pfizer pare să fi câștigat cursa vaccinurilor, fiind în discuție un contract de 1,8 miliarde doze pentru 2021-2023, oficiali europeni citați de politico.eu menționează că vaccinurile specifice, livrate de alte companii, nu sunt de neglijat.

 

Cât au costat vaccinurile pentru România

 Până duminică, 18 aprilie, la ora 17, fuseseră administrate în România 4.231.714 doze de vaccin. Conform datelor oficiale din Registrul Electronic Național al Vaccinării (RENV), dozele au provenit astfel:  3 .417.815 de la Pfizer, 467.935 de la AstraZeneca, 345.966 de la Moderna. Cu nivelurile de prețuri disponibile public, cheltuielile pentru dozele respective se ridică, după aprecierile noastre, la 51,315 milioane euro, sume care provin de la:

42,725 milioane euro pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech;

 2,4 milioane euro pentru AstraZeneca;

5,19 milioane euro pentru Moderna.

 

×