x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cîțu relansează înființarea Băncii de Dezvoltare cu un proiect copy-paste

Cîțu relansează înființarea Băncii de Dezvoltare cu un proiect copy-paste

de Adrian Stoica    |    24 Aug 2021   •   07:10
Cîțu relansează înființarea Băncii de Dezvoltare cu un proiect copy-paste

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Finanțelor punea în dezbatere publică proiectul de ordonanță pentru înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND). Vorbim despre o inițiativă care a apărut în spațiul public încă din 2015, când guvernul Ponta aproba un memorandum cu tema „Informare privind proiectul băncii naționale de dezvoltare”. Primul proiect pentru înființarea noii bănci a fost făcut însă de fostul ministru al Finanțelor Orlando Teodorovici, iar el primea votul Senatului în martie 2020. Totuși, în iulie 2020 Guvernul condus de Victor Orban dădea aviz negativ proiectului, iar ulterior, în martie 2021, și Guvernul Cîțu făcea același lucru. Înființarea BND figurează în programul de guvernare al Guvernului Cîțu, iar acum el și-a ținut promisiunea, am putea spune. Numai că, surpriză. Proiectului lui Cîțu este copy-paste după cel al lui Orlando Teodorovici.

 

Textul propus acum de premierul Cîțu are același număr de pagini, 13 articole în loc de 12, câteva modificări de redactare și foarte puține schimbări/completări față de cel elaborat de ex-ministrul Finanțelor PSD Orlando Teodorovici, arată o analiză a proiectului de înființare a BND realizată de profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan și publicată pe project-e.ro.

 

De ce dădea Orban aviz negativ proiectului lui Teodorovici

 

Unul dintre motivele pentru care Guvernul Orban dădea, în iulie 2020, aviz negativ proiectului făcut de Teodorovici era că ducea la o suprapunere a atribuțiilor și paralelismele între instituțiile financiare controlate de statul român. „De exemplu, garantarea creditelor pentru IMM se face prin intermediul FNGCIMM. Există și FRC care contragarantează aceste garanții. Iar Eximbank se ocupă de finanțarea operațiunilor de comerț exterior. Statul român oferă deja asigurări pentru diverse tranzacții. Prin urmare, spunea premierul Orban, este important să evităm suprapunerea de atribuții și paralelismele între toate aceste instituții”, arată analiza profesorului universitar Bogdan Glăvan. Această viziune a fost transpusă și în programul de guvernare, prevăzându-se că BND urmează să fie făcută prin reorganizarea EXIMBANK, a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) și din Fondul Român de Contragarantare. 

 

Cîțu merge pe mâna lui Teodorovici

 

Acum însă, premierul Cîțu îmbrățișează viziunea lui Orlando Teodorovici și intenționează înființarea băncii ca instituție de credit separată, de sine stătătoare. „Astfel, statul va mai deține o bancă, pe lângă CEC și Eximbank. În ceea ce privește celelalte companii financiare deținute de statul român, ele vor face abia de acum încolo obiectul unei analize, urmând ca ministrul Vâlceanu să constituie un grup de lucru. (...) În rezumat, guvernul a pus carul înaintea boilor. În loc să procedeze la reorganizarea întregului sector de stat și pe baza acestuia să înființeze Banca de Dezvoltare, el înființează Banca de Dezvoltare și abia de acum încolo se va gândi ce face cu restul companiilor”, este una din concluziile analizei citate.

 

Guvernul își dă cu stângu-n dreptu’

 

O altă anomalie sesizată de analiza profesorului Glăvan se referă la autorizarea viitoarei bănci. „În cadrul proiectului actual, consultantul angajat de SRSS/TSI va sprijini MF în procesul de autorizare de către Banca Națională a României (BNR) și COM (procesul de notificare NDB). Astfel, va pregăti dosarul de autorizare care trebuie depus la BNR cu toată documentația și informațiile necesare procesului de autorizare, conform legislației bancare românești și a regulamentelor europene și va sprijini MF în discuțiile cu BNR în procesul de autorizare până la obținerea autorizației de funcționare”, se scrie în proiectul de ordonanță publicat pe site-ul Ministerul Finanțelor. În traducere, asta înseamnă că pentru a-și autoriza o bancă la BNR, Guvernul va plăti o consultanță. „Culmea consultanței sau nepricepere crasă”, este dilema care planează asupra celor care au făcut proiectul, se mai scrie în analiza citată. 

 

 

Băncile de dezvoltare au ca scop sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare (...). 

 

Proiectul de ordonanță pentru înființarea BND

 

Autorizație pentru un program care expiră

După înființarea, BD va trebui să treacă printr-o etapă de audit  special desfășurat în cadrul stabilit de Comisia Europeană, pentru că altfel nu va putea deveni partener de implementare al Comisiei. „Astfel, se spune în PNRR, vom plăti consultanță pentru «Realizarea evaluării pe bază de piloni, care va permite ca Banca de Dezvoltare să devină partener de implementare pentru fonduri europene/InvestEU». Doar că InvestEU a început deja și majoritatea operațiunilor finanțate din acest program se vor încheia în următorii 2-3 ani. Ultimele finanțări acordate în cadrul programului InvestEU vor trebui aprobate în 2027. Este practic imposibil ca viitoarea Bancă de Dezvoltare să primească autorizarea Comisiei Europene în timp util pentru a mai prinde un apel deschis de proiecte”, este o altă concluzie a analizei publicate pe project-e.ro.



 

×
Subiecte în articol: ministerul finantelor florin citu