x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turcan exersează bătaia de joc: ne mai dă 8 bani pentru mâncare

Turcan exersează bătaia de joc: ne mai dă 8 bani pentru mâncare

de Adrian Stoica    |    18 Aug 2021   •   07:20
Turcan exersează bătaia de joc: ne mai dă 8 bani pentru mâncare
Sursa foto: Lucian Alecu

Indexarea valorii tichetelor de masă s-a transformat într-o bătaie de joc la adresa românilor. Acest lucru este demonstrat de noul proiect de ordin al ministrului Muncii, care prevede că începând cu data de 1 octombrie valoarea acestora va crește cu 8 bani. Marea majorare pe care o pregătește Guvernul Cîțu vine după ce la ultima indexare, decisă de Guvernul Orban în octombrie anul trecut, creșterea a fost de numai un ban, în contextul în care prețul mâncării a explodat. Țara noastră are cea mai mare pondere a alimentelor în coșul de consum dintre toate statele Uniunii Europene, ceea ce face ca aproximativ o treime din cheltuielile populației să fie generate de cumpărarea produselor alimentare. Spus mai simplu pentru a înțelege și premierul Cîțu, și ministrul Muncii Raluca Turcan, asta înseamnă că orice scumpire a alimentelor se simte foarte puternic în buzunarele românilor. 

 

 

Pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu va putea depăşi cuantumul de 20,09 lei. Această valoare se va aplica  și pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, se precizează într-un proiect de ordin comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii pus în dezbatere publică.

 

De la „Nicule, mai dă-le 100 de lei!”, la mai luați un ban

 

Practic, indexarea va fi de maximum 8 bani și ea poate fi considerată una mare după ce precedenta indexare operată în octombrie 2020 a însemnat o creștere de un ban. La acea dată valoarea unui tichet era stabilită „științific” la nivelul de 20,01 lei, printr-un ordin comun semnat de actualul premier Florin Cîțu care atunci era ministrul Finanțelor, și de ex-ministrul Muncii, Violeta Andrei. Valoarea lor este indexată după o formulă de calcul clară, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 privind Normele de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Potrivit sursei citate, această valoare a rezultat prin înmulțirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creșterii prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din 6 luni calendaristice întregi și nivelul mediu al aceluiași indice pe penultimul semestru. 

 

Ultima majorare reală a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în aprilie 2020, când a fost majorată de la 15,18 lei la 20 de lei.

 

Guvernul ignoră legea și îngheață indexarea

 

După indexarea de un ban, Guvernul a considerat că majorarea valorii este suficientă pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel că a decis să înghețe valoarea tichetelor pentru perioada aprilie - septembrie 2021, cu toate că astfel încălca legea. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu a considerat necesar să explice opiniei publice de ce a recurs la această măsură, iar protestele sindicatelor au fost ignorate cu desăvârșire, fapt ce demonstrează că Guvernul Cîțu nu dă doi bani pe dialogul social. 

Indiferent care ar fi formula de calcul pentru stabilirea valorii indexate a tichetelor de masă, corectitudinea ei este infirmată de realitatea cotidiană. Scufundat în realitatea sa paralelă în care vede peste tot creștere economică și bunăstare, Guvernul ignoră creșterea explozivă a prețurilor la produsele alimentare, un tăvălug pornit anul trecut care lovește de la lună la lună tot mai mulți români, în special pe cei cu venituri mici. 

 

Vești proaste de la INS

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%. Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%, iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) majorarea preţurilor a fost de 4,4%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 - iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) este 3,1%. Recent, și Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.  

 

Cei cu venituri mici, pierduți pe drum

Deși vorbim despre scumpirea alertă a mâncării care îi afectează mai mult pe cei 1,6 milioane de români plătiți cu salariul minim pe economie, calculele Guvernului Cîțu au demonstrat că acest salariu a trebuit indexat la începutul anului doar cu 3,13%, de la 2.230 lei, la 2.300 lei lunar (1.386 net). Considerând că lucrurile merg în direcția bună, adică prețurile și inflația scad, de la începutul anului viitor salariul minim ar urma să crească și mai puțin, doar cu 40 de lei, ceea ce va însemna o majorare de 1,74%.


 

„Conform prevederilor art. 32 alin.(1) din Legea nr. 165/2018, valoarea nominală maximă a biletelor de valoare se indexează, semestrial, după cum urmează:


a) în cazul tichetelor de masă, cu indicele prețurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică;

b) în cazul celorlalte bilete de valoare, cu indicele inflației comunicat de Institutul Național de Statistică, în funcție de evoluția tarifelor/prețurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare, potrivit acestei legi”.  

×
Subiecte în articol: raluca turcan tichete de masa