x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dedesubturile ultimului faliment de pe piața asigurărilor. Cum a ajutat conducerea ASF pe City Insurance să dea ţeapă

Dedesubturile ultimului faliment de pe piața asigurărilor. Cum a ajutat conducerea ASF pe City Insurance să dea ţeapă

de Adrian Stoica    |    23 Sep 2021   •   07:05
Dedesubturile ultimului faliment de pe piața asigurărilor. Cum a ajutat conducerea ASF pe City Insurance să dea ţeapă

După falimentul companiilor Astra Asigurări şi Carpatica, acum un nou faliment zguduie din temelii piaţa asigurărilor pe cel mai important segment al său, cel al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Prăbuşirea societăţii City Insurance, la care sunt asigurate peste trei milioane de maşini, fapt ce îi asigura o cota de piaţă RCA de 45%, lasă în urmă  o gaură de circa 450 de milioane de euro, care urmează să fie plătită de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). În total, vorbim despre o sumă de circa două ori mai mare decât au costat falimentele societăţilor Astra Asigurări şi Carpatica. În conturile fondului sunt acum doar 700 de milioane de lei, dar surse de pe piaţa asigurărilor spun că plăţile vor fi onorate, pentru că ele se vor întinde pe mai mulţi ani şi nu este exclusă nici majorarea contribuţiei companiilor de asigurări la FGA. Acum, autorităţile se concentrează pe găsirea celor mai bune soluţii pentru depăşirea acestei crize, astfel încât asiguraţii să sufere cât mai puţin, dar evită să vorbească despre vina Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în producerea acestui nou crah.

 

Semne despre problemele care erau la City Insurance existau mai de mult pe piaţă şi ele erau cunoscute foarte bine şi la nivelul fostei conduceri a ASF, dar cu toate acestea unele persoane din bordul Autorităţii au decis să le ignore, ba chiar să dea o mână de ajutor la perpetuarea situaţiei care, în final, a generat falimentul. Să fie vorba despre un blat cu City Insurance sau despre prostie? Indiferent care va fi răspunsul la această întrebare, cineva trebuie să răspundă pentru noul faliment.

 

Direcţia de Control sesizează neregulile

 

De exemplu, în primăvara anului 2020, Direcţia de Control a ASF a prezentat rezultatele unui control la City Insurance. Acesta se încheia cu propunerea de creştere a capitalului de solvabilitate al societăţii cu 35 de milioane de euro. Concluzia era că păstrarea celor 50 de milioane de euro în contul de la Banca Axion Swiss timp de mai mulţi ani fără folosirea lor pentru plata despăgubirilor nu se justifică economic. Deşi City Insurance susţinea că are aceşti bani depuşi în banca elveţiană, în realitate aceştia nu existau, extrasul de cont fluturat prin faţa celor de la ASF fiind un fals. 

 

 

 

Deşi susţinea că are aceşti bani în contul de la Axion Swiss, în mod inexplicabil societatea de asigurări prefera să ia alte împrumuturi bancare pentru a achita o parte din daune. 

 

O decizie care deschide calea contestaţiei în justiţie

 

Concluzia şi propunerea nu au fost însă agreate, la vremea respectivă, de către Daniel Armeanu, vicepreşedintele Sectorului Pensiilor Private din ASF. Surse de pe piaţa asigurărilor susţin că această poziţie a fost sprijinită şi de Cristian Roşu, care la acea vreme era vicepreşedintele sectorului de asigurări. În ciuda argumentelor prezentate de Direcţia de Control a ASF, Consiliul ASF a retrimis raportul direcţiei, cerând refacerea analizei. Daniel Armeanu a susţinut că banii din evidenţele Axion Swiss au utilitate economică şi a cerut o analiză mai bună în ceea ce priveşte majorarea capitalului de solvabilitate. În urma presiunilor din Consiliul ASF, Direcţia de Control a revenit cu o cerinţă de creştere a capitalului de solvabilitate a societăţii mult redus, de numai 16,5 milioane de euro. Spre deosebire de prima variană a propunerii, care lua în considerare includerea banilor de la Axion Swiss în capitalul de solvabilitate, în cea de-a doua propunere prezentată de Direcţia de Control a ASF, capitalul de solvabilitate (SCR) nu se mai considera ca fiind subunitar şi, prin urmare, nu mai era o obligaţie legală majorarea acestuia. Profitând de această răsturnare de situaţie, City Insurance a mers în instanţă, unde a obţinut suspendarea deciziei ASF şi o amânare a aplicării majorării capitalului de solvabilitate de peste şase luni. 


 

 

Plăţi de 123 mil. lei făcute anul trecut de FGA

Conform Deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) va prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societății. După preluarea lor, FGA va trece la publicarea listelor potenţialilor creditori de asigurare. În prezent, plafonul de despăgubire garantat de FGA este de 450.000 de lei/creditor de asigurare. FGA a efectuat în anul 2020, plăţi de despăgubiri din disponibilităţile sale în sumă totală de 123,2 milioane de lei, în timp ce veniturile specifice şi cele financiare au însumat 275,6 milioane de lei. FGA este alimentat din contribuţiile pe care companiile de asigurări sunt obligate să le plătească.

 

×
Subiecte în articol: city insurance faliment RCA