x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Contrabanda cu țigări a înflorit la sat

Contrabanda cu țigări a înflorit la sat

de Mariana Zaharia    |    17 Sep 2021   •   07:50
Contrabanda cu țigări a înflorit la sat

Țigări de contrabandă, păzite cu câini periculoși, au ajuns în mai multe comune din Argeș. Ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate au descoperit că, timp de un an de zile, zeci de mii de baxuri cu țigarete netrimbrate, cumpărate ieftin, erau vândute la preț dublu, chiar de sub tejgheaua magazinelor din mediul rural. Practic, o familie din localitatea Stolnici aproviziona tot sudul județului Argeș.

 

Peste 40 de mii de țigarete de contrabandă au ridicat ofițerii DIICOT după o percheziție în comuna argeșeană Stolnici, după ce a aflat că o familie se ocupa de contrabandă. Soț și soție, cei doi aveau un magazin în localitate și era aprovizionat de pe piața neagră. Contrabandiștilor le erau livrate țigările chiar în poartă cu o dubă albastră. Tot satul știa că este Fordul care aduce țigări ieftine. Argeșenii le cumpărau cu 5 lei pachetul și le vindeau dublu, dar clienții erau mulțumiți. Chiar și așa, erau sub prețul pieței. 

 

Cumpărau, mulțumeau și își vedeau de treabă

 

Anchetatorii spun că fenomenul este chiar mai dezvoltat în mediul rural decât în urban. Aici, nimeni nu ar fi suflat o vorbă. Cumpărau, mulțumeau și își vedeau de treabă. Dar polițiștii au reușit să afle de la un bărbat cum se derula vânzarea en-gros. 

Pe lângă pachetele vândute la bucată în magazin, comercianți din comune învecinate veneau și ei să cumpere. Cel puțin în cinci alte localități ar fi ajuns țigaretele netimbrate. Așa a făcut și martorul polițiștilor, a mers să cumpere țigări cu baxul. 

 

„Duba pentru aprovizionarea cu țigarete venea pe timp de noapte la aproximativ fiecare trei zile. Foarte multe persoane se aprovizionau de la supermarketul lui B.B. cu țigarete de contrabandă, fiind comune întregi care se aprovizionează în acest fel. Primea 40 - 50 baxuri per transport. Comercializarea acestor țigarete se făcea din garajul situat în curtea locuinței acestuia care este comună cu cea a supermarketului sau din mansarda vilei în care locuia. Uneori, pe timpul serii, după ora 21:00, aprovizionarea se făcea din interiorul unui angro situat în lateralul vilei și la care se ajunge trecând printr-o curte interioară destinată păsărilor, apoi printr-un țarc unde erau nouă câini, de aici se intra în angroul în care țigaretele de contrabandă erau depozitate cu mărfurile destinate vânzării în supermarket”, a povestit bărbatul anchetatorilor. 

 

Le-a spus procurorilor că a cumpărat țigările pentru consum 

Percheziția făcută la depozitul improvizat la Stolnici a scos la iveală cantități mari de țigarete de contrabandă, de  mai multe feluri. Era afacere de familie așa că ce doi soți au fost ridicați și ei odată cu marfa. Când a fost audiat, bărbatul a spus că își cumpărase țigările să le consume, deși la el au fost găsite 40 de mii de țigarete. Varianta lui nu a ținut în fața anchetatorilor care, înainte de toate, au și avut sub supraveghere magazinul. Finanțele au calculat un prejudiciu de aproape 200 de mii de lei. 

 

×