x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decizia care ține turiștii la distanță față de urși

Decizia care ține turiștii la distanță față de urși

de Mariana Zaharia    |    21 Iul 2021   •   07:10
Decizia care ține turiștii la distanță față de urși

De peste zece ori a crescut numărul apelurilor la 112 referitoare la prezența urșilor în județul Argeș, în doar 5 ani. Dacă în 2017 au fost 28 de sesizări tot anul, în 2021 sunt înregistrate deja 197, și asta doar în primele 6 luni. Autoritățile din Arefu, comuna cu cele mai multe probleme, au dat o decizie de Consiliu Local prin care îi amendează pe cei care se apropie de animalele sălbatice ca să le fotografieze. 

Sancțiunea dată în baza deciziei Consiliului Local Arefu a fost parafată de jandarmi. Ei sunt cei responsabili cu amenzile și au evitat acest lucru timp de aproape un an. Asta înseamnă că au fost blânzi și preventivi cu cei care hrăneau sau fotografiau animalele, în speranța că vor înțelege. Dar nu a fost așa. De aceea au apărut primele amenzi și avertismente scrise. 

Animalele din zona barajului Vidraru sunt atât de familiarizate cu turiștii încât nu mai simt teamă și este greu să fie alungate. Ba mai mult, au început să sesizeze un pericol în mașinile Jandarmeriei și au reacții agresive față de subofițerii care încearcă să îi îndepărteze. 

Din ianuarie și până acum, 197 de oameni au sunat la 112 ca să anunțe prezența urșilor. Anul trecut au fost 184 de apeluri, în timp ce în 2019 au fost 167 de apeluri la 112. În anii anteriori au fost înregistrate mult mai puține apeluri: în 2018, au sunat doar 31 de oameni să semnaleze prezența urșilor, iar în 2017 au fost 28 de telefoane. Statistica în cifre arată amploarea fenomenului. 

„Încă de anul trecut, jandarmii desfășoară constant acțiuni de prevenire în rândul cetățenilor care aleg să-și petreacă timpul liber în zona D.N. 7C - Transfăgărășan, cu privire la sfaturi și recomandări privind pericolul creat de animale. Mai exact, urși. Dacă la începutul anului curent jandarmii au ales să meargă pe prevenire, în sensul în care au aplicat avertismente verbale și atenționări cetățenilor care au fost surprinși în apropierea urșilor, acum au trecut la sancționare cu amendă a acestora. Cu toții trebuie să conștientizăm pericolul pe care îl pot crea urșii, în special ursoaicele cu pui. Acestea, fiind imprevizibile, pot ataca oricând”, a spus Flavius Tănase, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Argeș. 

 

Prima amendată, ușurată de 500 de lei 

 

În hotărârea dată de Consiliul Local Arefu, autoritățile au scris faptul că vor fi amendați cei care se apropie de animalele sălbatice la mai puțin de 20 de metri ca să le fotografieze și filmeze. Persoanele care se gândesc că nu vor fi prinse trebuie să știe că propriile filmări le pot da de gol. Și tot acolo scrie că este interzisă și hrănirea urșilor, dacă persoana respectivă nu este administrator al unui fond cinegetic. Amenzile încep de la 500 de lei și pot ajunge la 1.000 de lei. Constatarea poate fi făcută nu doar de Poliție și Jandarmerie, ci și de primar sau angajați ai Primăriei, care au fost delegați pentru astfel de situații. Zilele trecute a fost amendată prima turistă, după ce a fost surprinsă în timp ce hrănea un urs lângă barajul Vidraru. Este vorba despre o femeie în vârstă de 31 de ani din Bucureşti, care a fost sancţionată de jandarmi cu 500 de lei.

IDEE

Pe rețelele de socializare au apărut și mărturiile mai multor persoane care au fost atacate de urși în anii trecuți. Victimele vor ca oamenii să conștientizeze faptul că își pun viețile în pericol dacă se apropie de animale sălbatice.

×
Subiecte în articol: urşi