x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Declarații contradictorii ale ministrului Muncii pe tema plafonarea sporurilor în Sănătate și un Memorandum aprobat în Guvern

Declarații contradictorii ale ministrului Muncii pe tema plafonarea sporurilor în Sănătate și un Memorandum aprobat în Guvern

de Ion Alexandru    |    23 Mar 2021   •   07:20
Declarații contradictorii ale ministrului Muncii pe tema plafonarea sporurilor în Sănătate și un Memorandum aprobat în Guvern

Guvernul Cîțu, la inițiativa miniștrilor Muncii și ai Finanțelor a aprobat un memorandum prin care sporurile să fie plafonate la 20% din salariu, inclusive în domeniul sanitar. Raluca Turcan a ieșot, la sfârșitul săptămânii trecute, să anunțe acest lucru, precizând că, prin aceste măsuri, se va aduce echitate în sistemul de salarizare. Sub amenințarea medicilor ATI cu demisiile, ieri, Raluca Turcan a susținut că nu a spus niciodată despre tăierea sporurilor medicilor, dând vina, ce surpriză!, pe PSD că “manipulează aproape criminal”. Lovitura vine exact de la Guvern, unde, la propunerea Ralucăi Turcan și a colegului Alexandru Nazare, a fost aprobat un Memorandum în care scrie, negru pe alb, despre reducerea sporurilor la 20 de procente.

 

Scandalul generat de intenția Executivului de a plafona, inclusiv în sectorul medical, cuantumul sporurilor, a pornit vineri și s-a derulat pe trei etape. 

Mai întâi, pe 19 martie, ministrul Municii, Raluca Turcan, declara că “sporurile din sistemul sanitar sunt extrem de mari. Medicii și asistentele ajung să câștige sume mari. Aceste categorii au furat startul și este timpul să ne îndreptăm privirea către categoriile cu venituri mici. Nu am spus că medicii au salarii foarte mari, dar sunt inechități în salarizarea din Sănătate, iar aceste inechități pot fi corectate prin modificări la Legea salarizării. Personalul TESA e la nivelul anului 2020, iar o parte din medici și asistente au avut parte și de  creștere a salariilor de bază, și a sporurilor exagerat, de la plafonul de 30% pe care îl prevede legea salarizării. (…) Nu contează cine are sporurile și avansurile. Pe noi ne interesează să aducem echitate”.

Peste week-end, însă, aceeași Raluca Turcan, presată de avertismentele publice ale medicilor de la Terapie Intensivă, care au amenințat inclusiv cu demisia în bloc, dă vina pe Opoziție că ar fi aruncat în spațiul public “neadevărul” vorbelor spuse chiar de ea. “Din nefericire, medicii ATI sunt manipulați de către politicieni iresponsabili, aproape criminali. Personaje de genul Gabrielei Firea sau Marcel Ciolacu sau alți iresponsabili de acest calibru, prin manipularea pe care o fac, aduc atingere securității sistemului de sănătate din România. Nicio secundă nu a fost luată în calcul scăderea salariilor celor de la ATI sau din sistemul de sănătate”, a declarat, ieri dimineață, ministrul Muncii.

 

Documentul

Cele două afirmații se bat, categoric, cap în cap, iar singura modalitate de a afla care dintre ele se pliază pe realitate este un document oficial aprobat în Guvernul României. Este vorba despre Memorandumul cu tema “Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, inițiat de ministrul Muncii, Raluca Turcan, și de cel al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, avizat de toți ceilalți miniștri ai Cabinetului și aprobat de către premierul Florin Vasile Cîțu.

În acest document se propune, fără nicio nuanță interpretabilă, “plafonarea sporurilor la 20 la sută din salariul de bază, la nivel individual”, precum și că “sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară aflat în plată”.

La nivelul sistemului sanitar, există în prezent și sporuri de până la 80%. Plafonarea acestor sporuri la 20 la sută înseamnă o scădere a beneficiilor cu 60 de procente și, în general, a veniturilor cu până la 48 la sută. În documentul inițiat de Turcan și Nazare scrie: “Cât privește plafonarea la 30% din suma salariilor de bază a sporurilor acordate personalului bugetar pe ordonator de credite, în prezent există sectoare de activitate care sunt exceptate de la acest gen de sporuri, ceea ce determină acordarea unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii de personal bugetar care nu pot depăși acest plafon”. Și se dau, drept exemplu, excepții cu privire la sistemul sanitar și de asistență socială. Adică inclusiv personalul medical de la ATI.

 

Gabriela Firea: Iresponsabili sunt Vlad Voiculescu și Raluca Turcan

 

Acuzată de manipulare cu pivire la tăierea acestor sporuri, Gabriela Firea, senator PSD și ex-primar general al Capitalei, reacționează dur. Într-o postare pe contul său de socializare, Firea atrage atenția că “reducerea veniturilor medicilor si asistentilor se află pe masa guvernului”. “I-am prins iar cu minciuna! Domnule ministru Vlad Voiculescu, dumneavoastră citiți ce semnați? Sau înțelegeți ce citiți? Ați discutat în Guvern, acum câteva zile, un Memorandum în care se precizează că sporurile din Sănătate sunt prea mari și că trebuie reduse! Iar colega dumneavoastră de Guvern, Raluca Turcan, chiar a făcut declarații în sprijinul aceleiași idei! Cine sunt, domnule Voiculescu, politicienii iresponsabili care spun că veniturile din Sănătate vor scădea, nu cumva dumneavoastră și doamna Turcan?!”, subliniază senatorul.

Cât despre scădere, Firea arată că liderii de sindicat din Sănătate au făcut calculele în baza Memorandumului și aceasta ajunge și la 48%. “Iar toate acestea în pandemie! Așadar, iresponsabili sunteți dumneavoastră, cei din Guvernul PNL - USR - Plus, domnule Voiculescu, fiindcă fie nu citiți ce semnați, fie nu înțelegeți ce citiți!”, a conchis senatorul PSD.

 

 

Ministrul Muncii – 19 marie: “Sporurile din sistemul sanitar sunt extrem de mari. Aceste inechități trebuie corectate”. Ministrul Muncii – 22 martie: “Nicio secundă nu a fost luată în calcul scăderea salariilor celor de la ATI sau din sistemul de sănătate”

 

×
Subiecte în articol: raluca turcan