x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dublu nepotism marca PNL la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Dublu nepotism marca PNL la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

de Ion Alexandru    |    12 Apr 2021   •   08:17
Dublu nepotism marca PNL la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Chiar în timp ce instituțiile din subordinea sa se pregăteau să evacueze Spitalul „Foișor”, din București, trimițând acasă, cu mașinile personale, bolnavii internați, pentru a transforma, noaptea, pe întuneric, unitatea medicală în spital COVID, premierul Florin Cîțu își deservea clientela de partid. Și nu oricum, ci într-un mod cum rar îți este dat să întâlnești. Șeful Executivului a emis, vineri, 9 aprilie 2021, două decizii de prim-ministru. Prima, pentru a-l înlocui din funcție pe unul dintre vicepreședinții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, și a doua, pentru a „unge” un nou vicepreședinte în locul lui. Este vorba despre tânăra Andra Sabrina Pleșa, care este nimeni alta decât fiica vitregă a fostului ministru de Interne, actualul senator liberal Ioan Marcel Vela. Ca lucrurile să fie complete, aflăm că Andra Pleșa este, totodată, și actuala parteneră de viață a fostului ministru al Tineretului și Sporturilor, actual deputat PNL, Ionuț Stroe.

 

Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de două acțiuni guvernamentale fără precedent. Prima acțiune are legătură cu situația incredibilă de la Spitalul „Foișor”, din Capitală, unde, prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, ordin avizat și aprobat de ministrul Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu, s-a dispus evacuarea pacienților internați, indiferent dacă era vorba despre pacienți care așteptau să fie operați sau care deja fuseseră supuși unor intervenții chirurgicale. Evacuarea s-a petrecut pe repede-înainte, noaptea, în condițiile deja știute, cu scandalul de rigoare.

Ei, bine, în exact același timp, la Palatul Victoria, prim-ministrul Florin Vasile Cîțu semna decizii de premier pe bandă rulantă, pentru a destitui și a numi noi șefi în cadrul instituțiilor subordonate. Două dintre documentele semnate vineri însă au desăvârșit ceea ce, în mediile politice din zona Caraș-Severin, era vehiculat de mai bine de o lună.

Astfel, prin Decizia nr. 269, din data de 9 aprilie 2021, contrasemnată de secretarul general al Guvernului Tiberiu Horațiu Gorun, prim-ministrul Vasile Cîțu, decide ca, începând cu data intrării în vigoare a actului semnat, eliberarea lui Alexandru Lucian Vasile din funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Eliberarea din funcție, deși produsă oficial, nu apărea însă, la ora publicării acestui articol, și pe site-ul instituției.

 

Decizia de premier

A doua Decizie de premier, având numărul 270 din 9 aprilie 2021, semnată de Florin Cîțu, a fost emisă „în temeiul articolului 29 și al articolului 31, litera «e» din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, al articolului 3 alineat 1 din Legea nr. 95/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare, precum și al articolului 3 alineat 1 din Hotărârea Guvernului nr. 99/2016 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea și completarea Anexei nr. 12 a HG nr. 1705.2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare”. 

Iar scopul emiterii deciziei era acela că, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Andra-Sabrina Pleșa se numește în funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate”.

 

Trăiască tatăl vitregNoua vicepreședintă a acestei agenții nu are niciun CV care să poată fi descoperit prin mijloace publice, însă este extrem de implicată în activitatea politică a Partidului Național Liberal. Atât ca membru activ, cât și pe linie de… familie. Aflăm, astfel, din surse politice avizate, dar confirmate și din surse deschise, că Andra Sabrina Pleșa este nimeni alta decât fiica vitregă a senatorului PNL Ioan Marcel Vela, fost ministru al Afacerilor Interne, în timpul guvernelor conduse de Ludovic Orban. 

Vela nu este oficial căsătorit, în declarațiile sale de avere și de interese el nemenționând niciun aspect din care să reiasă acest lucru. În schimb, în cadrul mai multor interviuri acordate pentru diverse publicații, el vorbește despre femeia din viața lui ca fiind „soția sa”. Soție care a mai fost căsătorită cu un domn, din Caransebeș, politician și om de afaceri, pe nume Traian Pleșa, care este nimeni altul decât tatăl biologic al Andrei Sabrina Pleșa. De altfel, Traian Pleșa este sau a fost membru al PSD și a fost contracandidatul, în urmă cu mai mulți ani – în 2004 – lui Ioan Marcel Vela la Primăria Municipiului Caransebeș.

 

 

Tânăra, politician liberal cu funcții alese și numite în administrație și Parlament

Andra Sabrina Pleșa, fiica vitregă a lui Ioan Marcel Vela, este politician activ, în cadrul Partidului Național Liberal. În 2016, a candidat și a fost aleasă în Consiliul Local Caransebeș, încă de atunci fiind membră a PNL Organizația Caransebeș, dar și membră în Biroul Politic al organizației. 

Din declarațiile de avere și de interese completate și depuse de aceasta în data de 19 iulie 2016, aflăm că nu deținea, cum, de altfel, nu deține nici în prezent, vreo proprietate imobiliară constând în terenuri sau clădiri, nu deținea nicio proprietate mobilă, bunuri de valoare, plasamente sau active bancare și nici datorii.

Are în schimb investită suma de 124.191 de lei, reprezentând peste 33 la sută, în cadrul companiei SC Timiș SA Caransebeș, companie înființată în anii ’90 și administrată de tatăl său biologic, Traian Pleșa, conform unor date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). La acel moment, tânăra Andra obținea venituri de 11.748 de lei de la SC Timiș SA, în calitate de consilier juridic, dar și de 4.416 lei, tot în calitate de consilier juridic în cadrul Biroului Individual Notarial Simionescu Nicoleta Iconia.

Conform unei alte declarații de interese, completată în data de 31 mai 2017, Andra Sabrina Pleșa menționa că este vicepreședinte la PNL Organizația Caransebeș și membru în Biroul Politic Județean al PNL Caransebeș. Iar pe lângă funcția de consilier local deținea și calitatea de membru AGA în SC Urbis SRL, în SC Cazare și Servicii Publice SRL, în SC Aqua Caraș SA, la Colegiul Național „Traian Doda”, la Liceul Daia și la Grădinița PP4. Iar ca venituri, a câștigat 31.792 de lei în calitate de consilier juridic la SC Timiș SA, 523 de lei, în calitate de consilier juridic la biroul notarial menționat anterior, 7.128 de lei indemnizație de consilier local și dividende de 46.030 lei de la SC Timiș SA. 

Din declarația de avere pe care aceeași fiică vitregă a lui Ioan Marcel Vela a depus-o la data de 22 mai 2018 aflăm un detaliu interesant, anume că a activat la Senatul României, în calitate de consilier parlamentar, de unde a încasat 13.929 de lei. În 2019, Andra Sabrina Pleșa încasa de la SC Timiș SA un salariu de 27.172 de lei, dar și dividende de 133.665 de lei. 

Anul trecut, actualul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a candidat atât la funcția de consilier local, cât și la funcția de primar al municipiului Caransebeș, din partea Partidului Național Liberal. PNL a preferat-o pe ea, în locul lui Felix Borcean. Care a candidat independent și a câștigat. A fost aleasă pentru încă un mandat de consilier local.

 

 

A doua legătură cu Guvernul – Ionuț Stroe

Nu doar Marcel Vela poate fi mulțumit cu numirea făcută, vineri, de Florin Cîțu, ci și un al doilea fost ministru al Cabinetului Orban. Este vorba despre fostul ministru al Tineretului și Sporturilor, Ionuț Stroe, actual deputat PNL. De ce ar fi acesta din urmă mulțumit aflăm dintr-un articol publicat, în data de 22 februarie 2021, de către GSP.ro. „Ionuț Stroe (41 de ani), fost ministru al Tineretului și Sportului între noiembrie 2019 și decembrie 2020, este de mai mult timp într-o relație cu Andra Pleșa (32 de ani), nimeni alta decât fiica iubitei lui Marcel Vela, fostul ministru de Interne”, scriu jurnaliștii. Din articol, mai aflăm că Stroe și Pleșa și-au oficializat relația la finalul lui 2020, „când s-au fotografiat îmbrățișați în jurul bradului de Crăciun. Recent, Andra Pleșa și Ionuț Stroe s-au relaxat la altitudine, într-o zonă montană din România, de unde nu au ezitat să publice mai multe fotografii pe rețelele de socializare”.

Mai mult, Ionuț Stroe a susținut-o, făcându-i campanie electorală Andrei Sabrina Pleșa, în toamna anului 2020, când a candidat la funcția de primar, la Caransebeș.


 

×