x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EXCLUSIV: CSM îi aşază pe procurori lângă judecători în sălile de judecată! Ce spun judecătorii, procurorii, avocaţii

EXCLUSIV: CSM îi aşază pe procurori lângă judecători în sălile de judecată! Ce spun judecătorii, procurorii, avocaţii

de Robert Veress    |    19 Sep 2012   •   09:18
EXCLUSIV: CSM îi aşază pe procurori lângă judecători în sălile de judecată! Ce spun judecătorii, procurorii, avocaţii

Ce sansa mai are acuzatul in fata unei instante in care procurorul si judecatorul stau pe acelasi podium, la o inaltime de o jumatate de metru fata de restul salii?

In orice caz, mai putine ca in prezent.

Ca tot s-a ridicat, chiar si in dosarul Adrian Nastase - 'Trofeul calitatii', problema constitutionalitatii inechitatii de tratament a procurorilor, in raport cu avocatii, primii avand un statut ceva mai aparte, asezati la un pupitru separat, pe un mini-podium, la o inaltime cu cativa centimetri fata de nivelul salii, Consiliul Superior al Magistraturii a transat problema. De acum, procurorii vor sta pe acelasi podium cu judecatorii.

CSM a adoptat un nou Regulament de Ordine Interioara (ROI) al instantelor judecatoresti. Regulamentul este dedicat, intr-o buna masura, procurorilor, care vor beneficia, de acum inainte, de egalitate de tratament cu judecatorii. Astfel, procurorii vor intra in salile de judecata pe aceeasi usa cu judecatorii, nu pe aceeasi usa cu 'prostimea', ca pana in prezent. Podiumul pe care va fi amplasat biroul de la care vor vorbi procurorii trebuie sa aiba inaltimea de o jumatate de metru, la fel cu cea a podiumului pe care este amplasat biroul judecatorilor si la o diferenta de 20-30 de centimetri de podiumul cu pupitrul de la care avocatii vor sustine pledoaria finala. In cazul in care dimensiunea salii de judecata nu permite amplasarea biroului procurorilor separat de podiumul judecatorilor, atunci biroul procurorilor va fi instalat pe acelasi podium. Salile mici de judecata sunt regula, nu exceptia. E foarte probabil ca nici macar intr-o sala din zece sa nu existe conditiile pentru amplasarea separata a biroului judecatorilor, respectiv procurorilor.

CSM nu s-a consultat, in luarea acestei decizii, nici cu reprezentantii judecatorilor, nici cu cei ai procurorilor, nici cu avocatii. Nici unii dintre acestia nu vad cu ochi buni noul Regulament – nici macar procurorii!

Comentand normativul CSM, judecatorul Dan Spanu, presedintele intrimar al Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul National: 'Nu stiam de aceste noi prevederi si nu mi se par normale, ci chiar un pas inapoi de la reforma pe care ne-o dorim. Incercam sa ne indepartam de conceptia comunista, de dreptul de sorginte sovietica si pare ca ne adancim in el. In sala de judecata trebuie sa se faca o distinctie clara intre judecator si procuror. Si procurorii sunt magistrati, dar nu se poate pune semnul egalitatii intre procurori si judecatori. Justitia se realizeaza de catre judecatori si exista chiar decizii ale CEDO care afirma ca procurorii nu fac parte din sistemul judecatoresc. Se impune o lege a statutului procurorilor, separat de legile de organizare judiciara. Trebuie definitivat, in concret, statutul procurorilor in sistemul judeciar din Romania. Parerea mea este ca, pentru a avea un proces echitabil, procurorii si avocatii trebuie sa beneficieze de egalitate de tratament atat in sala de judecata -unde sa fie pe pozitii egale in fata judecatorului-, cat si in decursul urmaririi penale. Reprezentantii acuzarii si ai apararii trebuie sa fie pe pozitii egale in procesul penal. Desigur, procurorii trebuie sa fie aparati de orice ingerinte si trebuie sa le fie asigurata integritatea'.

De partea sa, procurorul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, a declarat, pentru Jurnalul National, ca 'Pozitia procurorilor in sistemul judiciar din Romania este una sui-generis fata de cea a procurorilor din Occident. La noi, procurorii trebuie sa caute probe relevante si sa le prezinte in instanta, chiar daca acestea sunt in apararea inculpatului, nu doar probe care il incrimineaza pe acesta. De aceea, in sala de judecata, procurorul nu trebuie asimilat partilor. Dar, nu aceasta era problema reala a sistemului judiciar, nu introducand un nou element de dezbinare rezolvam problemele din Justitie. Ar trebui sa ne preocupe reforma in Justitie, apropierea Justitiei de cetatean, implemenetarea noilor coduri'.

Pe o lista de discutii juridice, un avocat a comentat acid, dar cu evidenta amaraciune: 'Eu nu inteleg ce rost isi mai are procesul, era mai simplu sa mearga judecatorul si grefierul saptamanal pana la parchet, sa semnenze sentintele, si nu se mai chinuia nimeni cu podiumuri, cu usi separate si alt teatru dintr-asta (scump). Felicitari d-lor Danilet, Neacsu si Dumbrava pentru schimbarea mentalitatii din justitia romana! Din rau in si mai rau'.

Citeste prezentarea noului Regulament de Ordine Interioara al instantelor de judecata aici.

Descarca noul Regulament de Ordine Interioara

×