x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Florin Cîțu, în corzi. Au apărut documentele pe care le neagă și care-i pot pune capăt carierei politice

Florin Cîțu, în corzi. Au apărut documentele pe care le neagă și care-i pot pune capăt carierei politice

de Ion Alexandru    |    09 Iun 2020   •   07:50
Florin Cîțu, în corzi. Au apărut documentele pe care le neagă și care-i pot pune capăt carierei politice
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Notificarea prin care Vasile Cîțu, tatăl ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, somează instituțiile din subordinea fiului său să-i prezinte documente legalizate, prin care să justifice de ce au intrat, ca parte a statului român, în procesul prin care se solicită anularea titlurilor de proprietate emise în folosul familiei sale, este reală și a devenit publică.

Vasile Cîțu cerea, negru pe alb, în documentele dezvăluite, ieri, de „Ziarul de Vâlcea”, ca toate aceste acte solicitate să îi fie înmânate ministrului Florin Cîțu, nu executorilor judecătorești, nu avocaților și nici măcar lui Cîțu senior, ca petent.

Ministrul Finanțelor nu a răspuns, nici până la această oră, acuzațiilor de o gravitate fără precedent care planează asupra acestei afaceri, preferând să vină cu atacuri la persoană, pe contul său de socializare, la adresa jurnaliștilor care au dezvăluit povestea și la adresa familiilor acestora. 

 

Miza este o suprafață de pământ de 11,6 hectare, pe malul Lacului Vidra, unde părinții lui Florin Cîțu au fost puși în posesie, printr-o hotărâre a Judecătoriei Brezoi, în anul 2003. În 2017, Romsilva, prin Direcția Silvică Vâlcea, a decis să atace acest titlu de proprietate în instanță, la aceeași judecătorie, dosar aflat și la acest moment pe rol, în faza fondului.

Anul trecut, în luna iunie, în proces, din partea statului român, a intervenit și Ministerul Finanțelor Publice, prin Administrația Finanțelor Publice Vâlcea și prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Craiova. La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, de la Antena 3, moderată de jurnaliștii Oana Zamfir și Adrian Ursu, au fost prezentate documente aflate la acest dosar, în care funcționari ai ministerului acuzau presiuni exercitate de tatăl lui Florin Cîțu asupra Direcției Juridice din minister.

Atunci s-a vorbit pentru prima dată despre faptul că Vasile Cîțu le-a cerut toate documentele care să justifice „tupeul” ca să intervină, alături de Romsilva, în dosarul prin care se cere anularea titlului de proprietate, documente care, dacă ar fi emise petentului, s-ar emite în afara cadrului procesual, iar aceste documente să fie înaintate direct fiului petentului, nimeni altul decât ministrul Florin Cîțu.

Alte documente prezentate acuzau faptul că, în luna ianuarie, de la Cabinetul ministrului Finanțelor s-a solicitat, pe circuit intern, tot acest dosar de la Direcția Juridică și, până în prezent, acest dosar nu a fost restituit. Mai mult, Florin Cîțu a pus la cale desființarea Direcției Juridice, aflată, prin filialele teritoriale citate mai sus, în proces cu tatăl ministrului.

 

Funcționarii, amenințați cu fiul-ministru

Ei, bine, ieri bomba a devenit nucleară. Documentul semnat de Vasile Cîțu există și a fost publicată de „Ziarul de Vâlcea”. Este vorba despre faptul că, la 11 decembrie 2019, practic la o lună după ce Florin Cîțu a devenit ministru, Biroul Individual al Executorului Judecătoresc Ion Cernea, din Râmnicu Vâlcea, transmite Administrației Finanțelor Publice Vâlcea notificarea nr. 98/2019, la solicitarea lui Vasile Cîțu, tatăl ministrului.

O cerere similară a fost îndreptată către Direcția Generală a Finanțelor Publice Craiova. Astfel, tatăl lui Cîțu cere ca, în termen de o zi, să i se comunice în scris „legea în baza căreia AJFP Vâlcea a intervenit în Dosarul 724/198/2017, aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi, în condițiile în care statul român nu a avut și nu are calitate în dosarul 3067/198/2012”, în care instanțele de judecată au reconstituit familiei ministrului dreptul de proprietate pentru 11,6 hectare de teren.

Mai cere în scris dacă statul „consideră că Sentința Civilă nr. 74/2017 constituie titlu executoriu și poate fi executat silit”, „copii legalizate după toate înscrisurile pe care le-au înaintat în Întâmpinarea din 5 decembrie 2019”, în dosarul în care Vasile Câțu se judecă cu Direcția Silvică Vâlcea și alte chestiuni.

Paragraful-bombă din acest document este însă următorul: „Solicit ca cele două entități ANAF Vâlcea și ANAF – Direcția Regională a Finanțelor Publice Craiova să transmită toate documentele în baza cărora au angajat statul român în dosarul subsemnatului Cîțu Vasile, nr. 724/198/2017, Ministrului Finanțelor Publice, domnului Ministru Cîțu Florin Vasile”.


Atac suburban al demnitarului la adresa jurnaliștilor

Florin Cîțu nu a răspuns acestor acuzații, probate cu documente. În schimb, a preferat să profereze jigniri la adresa jurnaliștilor care au dezvăluit afacerea, dar și a familiilor acestora. Într-o postare de ieri de pe contul său de socializare, ministrul Finanțelor scrie că „de câteva zile urmărim cu toții un atac politic mizerabil la adresa mea. #FakeNews construit în cel mai securistic mod, mai ales dacă vă uiați cine conduce atacul. De ce mă atacă? Simplu. Refuz să arunc țara în aer”.

Acesta continuă, precizând: „Cine mă atacă? O gașcă organizată de teroriști economici. Un politician și prietenii lui. Un impostor care se ascunde după fustele nevestei, punând-o să facă cu mine și familia mea adevărate telenovele la TV. Celălalt, un avocat care profită de pe urma necazurilor unor oameni pentru a face bani. Împreună, timp de trei ani de zile au produs trei legi neconstituționale încasând milioane de lei de la clienți. Poate ar trebui să dea banii înapoi. Nu în ultimul rând s-a alăturat echipei și un demnitar, fost în fruntea PSD. La ce am găsit la MFP acesta ar fi trebuit să fie ultimul care să spună ceva. Le spun celor trei că nu mă las, merg înainte și voi dezvălui tot”. 

Cîțu susține că „tot ce a fost prezentat până acum este FALS. Declarația mea de avere este publică și acolo sunt trecute moștenirile de la bunicii mei care au muncit cinstit și onest”. Documentele prezentate însă par să-l contrazică flagrant în legătură cu „fake-news-ul” invocat. 

 

 

×
Subiecte în articol: florin citu