x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Foștii capi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru au intrat în afaceri imobiliare

Foștii capi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru au intrat în afaceri imobiliare

de Ion Alexandru    |    20 Iul 2021   •   07:05
Foștii capi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru au intrat în afaceri imobiliare

Generalii SRI în rezervă  Florian Coldea și Dumitru Cocoru, asociați, începând de anul trecut, într-o firmă care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management, și-au adus  business-ul la un nivel, superior. Recent, cei doi au decis să completeze obiectul de activitate al SC Strategic Sys SRL cu un domeniu mai mult decât interesant. Este vorba despre zona imobiliară. Asta, în condițiile în care, deși proaspăt înființată, firma în cauză le-a generat acționarilor profituri frumușele – câte 287.000 de lei de fiecare. Fost număr doi al Serviciului Român de Informații, generalul Florian Coldea continuă să întrețină legături directe cu instituția pe care a condus-o, în special în zona academică. Mai exact, Coldea face parte, ca membru supleant, din mai multe comisii de soluționare a contestațiilor la concursurile organizate de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

 

„Jurnalul” a intrat în posesia ultimei hotărâri a Adunării Generale a Asociaților companiei SC Strategic Sys SRL, societate înființată, în vara anului trecut, de Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, dar și de fostul director al Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, generalul Dumitru Cocoru. Documentul este primul de acest gen al companiei în cauză pe anul în curs și a fost adoptat de Florian Coldea și Dumitru Cocoru, în calitate de asociați cu câte 50% din capitalul social, în data de 12 mai 2021.

Una dintre deciziile adoptate se referă la completarea obiectului secundar de activitate al societății, fiind introdus codul CAEN 6831, respectiv „Agenții imobiliare”. Prin aceeași hotărâre, cei doi generali au mai stabilit că, în calitate de acționari ai firmei în cauză, au dreptul la dividende din veniturile reale ale societății, iar cuantumul acestora urmează să fie stabilit printr-o altă decizie a Adunării Generale a Asociaților, subsecvent aprobării situației financiare anuale. 

 

Bani frumoși, în cinci luni de activitate

 

Potrivit datelor oficiale, în cele cinci luni de activitate derulată de societatea foștilor capi ai SRI în anul 2020, cifră de afaceri a fost de 639.739 de lei. Iar profitul net realizat, după plata taxelor și impozitelor, se situează la 573.775 de lei. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre cei doi acționari are o cotă de profit net în sumă de 286.887,5 lei. Conform acelorași date, compania a funcționat cu un singur salariat.

Compania în cauză a luat ființă în data de 21 iulie 2020, cu activitate generală de consultanță pentru management și afaceri, având domeniul principal de activitate „arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică și legate de acestea”. Potrivit datelor prezentate, societatea are un capital social în valoare de 200 de lei, împărțit în 20 de părți sociale a câte 10 lei fiecare. Printre obiectele secundare de activitate se mai numără: „Reproducerea înregistrărilor” și „Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice”.

 

CASETA + FOTO ACADEMIA NATIONALA DE INFORMATII

În paralel, soluționează contestațiile la concursurile organizate de Academia Națională de Informații

 

Chiar dacă pare să fie destul de „prins” cu afacerea din domeniul privat, generalul Florian Coldea nu s-a rupt complet de instituția pe care a condus-o. Numele acestuia figurează într-o decizie de luna trecută a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, a Serviciului Român de Informații. Conform acestei decizii, Rectoratul a stabilit numirea comisiilor de concurs și a comisiilor de soluționare a contestațiilor pentru desfășurarea concursului organizat în vederea ocupării funcțiilor de consilier în semestrul al doilea al anului universitar 2020-2021.

Astfel, în ceea ce privește Institutul Național de Studii de Intelligence, Florian Coldea figurează ca membru supleant în cadrul comisiilor pentru soluționarea contestațiilor aferente concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de consilier științific gradul II, poziția 122 și poziția 123. De asemenea, Coldea figurează ca membru supleant în comisia pentru soluționarea contestațiilor la concursul organizat de Centrul Național pentru Modelare și Simulare în Intelligence, pentru ocuparea funcției de ofițer cercetător științific gradul II, poziția 133.

„Jurnalul” a mai dezvăluit, anul trecut, că generalul Florian Coldea derula activitate didactică nu doar pentru Academia SRI, ci și pentru Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Fostul prim-adjunct al SRI figurează ca lector universitar la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE), department unde fostul său șef, ex-ambasadorul României în SUA George Cristian Maior are “înghețat” un post de cadru didactic.

De altfel, Florian Coldea nu activează singur la SNSPA, ci împreună cu familia. Soția generalului, Dorina Coldea este, la rândul ei, lector universitar în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. Aici, ea este colegă cu Dragoș Jaliu, partenerul de afaceri al președintelui USR Dan Barna, în celebra firmă abonată la contractele cu statul și la proiectele cu fonduri europene care face, de mai bine de doi ani, obiectul unor investigații ale DLAF. Jaliu este conferențiar universitar la aceeași facultate.

×