x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid

Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid

de Ion Alexandru    |    02 Iul 2020   •   08:24
Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Chiar în timp ce pregătea amânarea măsurilor de relaxare, care trebuiau implementate cu data de 1 iulie, Cabinetul Orban a decis desființarea Unității de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului Apărării Naționale, entitate care funcținează în incinta Palatului Cercului Militar Național încă dinainte de 1989. Tot personalul civil și contractual care lucra la restaurantul MApN urmează să fie preluat de Statul Major al Armatei, prin Comandamentul Logistic Întrunit, iar activitatea de hrănire a militarilor va fi asigurată de o companie de profil înființată, în urmă cu nouă ani, de Romtehnica. Decizia a fost luată, invocându-se faptul că, din cauza restricțiilor impuse tot de Guvern, prin ordonanțele militare, în perioada stării de urgență și, ulterior, prin hotărâre, pe perioada stării de alertă, restaurantul Casei Centrale a Armatei nu a mai putut funcționa, nici în interior, nici pe terasa din exteriorul acestuia. Tot patrimoniul unității va fi preluat, de asemenea, de către Statul Major al Armatei.

 

La data de 25 iunie 2020, Cabinetul Orban emitea Hotărârea de Guvern nr. 487/2020, semnată de premier și contrasemnată de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Documentul se numește “HG pentru desființarea Unității de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerlui Apărării Naționale”. Conform actului normativ, “începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Unitatea de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului Apărării Naționale, cu sediul în București, strada Constantin Mille, nr. 1, se desființează”.

Guvernul Orban a decis, totodată, ca personalul civil contractual încadrat aici să fie preluat de către UM 02574 București (Statul Major al Armatei – Comandamentul Logistic Întrunit) și de structurile subordonate acesteia, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Apărării Naționale. Acest personal va beneficia de drepturile salariale aplicate, potrivit legii, corespunzătoare posturilor pe care urmează să fie încadrat, iar salarizarea acestui personal se va face la nivelul de salarizare pentru funcțiile similare existente în cadrul UM 02574 București, în cazul în care nu există funcții similare aflate în plată.
Mai departe, din documentul citat mai aflăm că masa patrimonială aferentă activității entității desființate va fi preluată, prin protocol de predare-preluare, de către aceeași UM 02574 București.

Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial al României și își produce deja efectele juridice. 

 

Activitatea, suspendată la vreme de pandemie

Restaurantul de la Casa Centrală a Armatei s-a închis exclusiv din cauza măsurilor restrictive impuse de Guvernul Orban pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Acest lucru este recunoscut chiar în Nota de Fundamentare care a stat la baza emiterii acestei Hotărâri de Guvern. Astfel, se arată că, prin HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică, pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, s-a suspendat “consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurant, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice atât în interiorul lor, cât și la terasele din exteriorul acestora”.

“Pe cale de consecință, și ulterior încetării stării de urgență, respectiv pe timpul stării de alertă, Unitatea de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului Apărării Naționale s-a aflat în imposibilitate de funcționare, fapt ce a generat acumularea de noi datorii și neachitarea celor existente”, se arată în nota de fundamentare. 


Serviciile prestate, preluate de firma deținută de Romtehnica

Conform aceleiași note de fundamentare, “pentru îmbunătățirea activității de hrănire la nivelul MApN, se propune desființarea acestei structuri și reorganizarea competențelor în acest domeniu, în condiții optime și eficiente”. Astfel, pentru că obiectul de activitate al restaurantului Casei Centrale a Armatei este același cu al companiei SC Ro-Armycatering SA, “se impune menținerea unei singure structuri care să gestioneze în mod integrat și coerent activitatea de hrănire a Ministerului”. 

Cu alte cuvinte, Ro-Armycatering SA este singurul restaurant al MApN care mai rămâne în viață. Societatea a luat ființă în anul 2011 si are drept acționar unic CN Romtehnica SA. În noiembrie 2016, fostul director general al SC Ro-Armycatering SA, Vichi Vasile Mitroi, a fost trimis în judecată, de către Parchetul Curții de Apel București, pentru 7 fapte de conflict de interese și două fapte de fals în declarații în formă continuată. Acesta este acuzat că, în 2013, în calitate de director general, a luat decizia angajării soției sale în cadrul acestei societăți, prin încheierea unui contract individual de muncă. Decizia de încadrare a fost vizată de Victor Bătăilă, șeful compartimentului juridic, la rândul lui trimis în judecată în același dosar.


Locația a funcționat, fără întrerupere, din anul 1951

Restaurantul Armatei, închis de Guvernul Orban, și-a desfăşurat activitatea, începând din 1951, într-unul dintre cele mai somptuoase saloane ale Palatului Cercului Militar Naţional, monument istoric de artă şi de arhitectură, ridicat din iniţiativa şi prin contribuţia financiară a ofiţerilor din Garnizoana Bucureşti. Incinta este formată din separeuri elegante, rotonde mascate de ample draperii de pluş, și balcoane cu feronerie baroc. Eleganţa personalului de serviciu şi ofertele culinare au constituit mereu o atracţie, inclusiv pentru străinii care vizitau România. 

În perioada comunistă, restaurantul purta denumirea de “Întreprinderea Restaurant Militar București”. În 1990, s-a redenumit în “Compania Economică de Alimentație Publică și Prestări Servicii << Vulturul >>, aflată în subordinea MApN. În același an, a fost înființată Regia Autonomă “Grupul Industrial al Armatei”, ce avea ca obiect de activitate și prestarea de servicii de alimentație și cazare în rețeaua proprie pentru cadrele militare, în cadrul căreia a fost înglobat și acest restaurant. În 1997, locația primește denumirea de Unitatea de Prestări Servicii și Alimentație a MApN, ca unitate militară, cu finanțare proprie.

×