x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Căldura pusă la articulaţiile dureroase este o greşeală

Căldura pusă la articulaţiile dureroase este o greşeală

de Florin Condurateanu    |    19 Oct 2020   •   18:30
Căldura pusă la articulaţiile dureroase este o greşeală

Există o polemică între reumatologi şi ortopezi, legat de când este bine să se implanteze o proteză în articulaţia suferindă: de la primele simptome, cum zic chirurgii ortopezi, sau mai târziu, după tratamentele reumatologilor. Ne lămurește reumatologul Florin Rădulescu și de ce este greşit să punem căldură la articulaţiile dureroase. 

 

 

Florin Condurăţeanu: - Ortopezii spun că întârzierea grefării unei proteze riscă să se ajungă la soluţia chirurgicală când articulaţia s-a făcut praf şi nu e bine. Ce ziceţi?

 

Dr. Florin Rădulescu: - Părerea mea este că soluţia chirurgicală cu implantarea unei proteze trebuie să se practice după ce au fost epuizate toate metodele nechirurgicale. Noi tratăm suferinţa articulaţiilor cu medicamente antiinflamatoare şi cu infiltraţii. În infiltraţii injectăm derivaţi ai acidului hialuronic în zona unde nervul a fost agresat de inflamaţie, unde doare şi a dus la pierderea mobilităţii. Se utilizează derivaţi ai acidului hialuronic fiindcă lichidul sinovial este pe bază de acid hialuronic. Acest lichid sinovial este produs de membrana sinovială ce căptuşeşte pe interior articulaţia, este un lichid cu rol de ungere. Se face infiltraţia cu trei medicamente, timp de 3 săptămâni. Infiltraţiile se repetă după 6 luni sau un an. În cazuri grele, se face infiltraţie şi cu cortizon. Trebuie să se ştie că şi protezele au o viaţă, 10-15 ani, după care ele se înlocuiesc şi a doua operaţie este mai grea, sacrifică mai mult os.

 

F.C.: - Ce e în realitate cu acel curent între o fereastră şi o uşă deschisă, curent incriminat că a provocat o sciatică, cu mijlocul îndoit şi dureros.

 

Dr. F. Rădulescu: - Intră în cabinet unii oameni îndoiţi de şale, cu dureri şi imobilitate, care acuză curentul că i-a îmbolnăvit, au mers cu geamul deschis la maşină; în tren, geamurile deschise au vânturat aerul şi i-a îmbolnăvit curentul. În realitate, acea mişcare de aer, curentul, a fost un factor favorizant, dar nu curentul le-a agresat nervul. Le demonstrez că în infiltraţii folosesc ace lungi de 10 centimetri pentru a ajunge la nervul inflamat, în suferinţă. Păi ce uragan, ce taifun a putut să pătrundă prin ţesuturi, muşchi, piele prin 10 centimetri cât străbat eu cu acul ca să agreseze nervul! Curentul prin mişcare de aer poate să scadă temperatura cu 1-2 grade şi acea răcire să nu fie agreată de pacient. Curentul rău e o invenţie românească.

 

F.C.: - Ce diferenţă este între lumbago şi lombosciatică?

 

Dr. F. Rădulescu: -În lumbago, durerea este în şale, este o contractură a muşchilor din vecinătatea coloanei vertebrale în zona lombară. Durerile nu au coborât şi pe picior. Se tratează cu repaus la pat, cu medicamente antialgice, antiinflamatoare, decontracturante. Dacă durerea nu cedează, trebuie consultat medicul. În lombosciatică, durerile au coborât şi pe picior, până la degete. Poate fi vorba şi de o hernie de disc. Discul a ieşit dintre vertebre şi presează pe ramificaţiile unor nervi. Dacă se pierde controlul asupra labei piciorului, dacă se urcă greu scările, trebuie urgent mers la spital, e pericol de paralizie.

 

F.C.: - Ce se întâmplă cu cei care au dureri la schimbarea vremii, a presiunii atmosferice? Bunicii îşi puneau pledul peste genunchi, la şale.

 

Dr. F. Rădulescu: - Unii oameni sunt meteosensibili, moştenesc această suferinţă, dureri în articulaţii la schimbarea vremii. Ştiinţa nu a găsit explicaţia. Punerea de căldură la articulaţiile dureroase este o greşeală, fiind vorba de o inflamaţie, căldura o sporeşte. De fapt se recomandă pungi cu gheaţă, recele pe articulaţie.

 

Există şi categoria bolilor reumatismale inflamatorii, nu doar cele de uzură, artrozele. Dintre bolile reumatismale inflamatorii, cea mai întâlnită este poliartrita reumatoidă.

 

 

×