x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cea mai potrivită metodă de contracepţie pentru tinere este steriletul

Cea mai potrivită metodă de contracepţie pentru tinere este steriletul

de Florin Condurateanu    |    31 Mai 2021   •   06:36
Cea mai potrivită metodă de contracepţie pentru tinere este steriletul

Se fac multe întreruperi de sarcină, iar lumea zice că prea multe aduc prejudicii capacităţii femeii de a rămâne gravidă. Ne explică mai multe lucruri despre riscurile avortului, dar și despre metodele de contracepție, medicul ginecolog Călina Maier.

 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă doctor Călina Maier, care sunt clasele de metode contraceptive?

Dr. Călina Maier: - Există patru clase de metode contraceptive, în funcţie de eficienţa lor. În clasa 1, intră dispozitivul intrauterin (steriletul), sterilizarea chirurgicală feminină (ligatura trompelor) sau masculină (vasectomia), implanturile hormonale subcutanate. Clasa 2: contracepţia hormonală (pilulă, plasture, inel vaginal, injectabil). Clasa 3 este reprezentată de metodele de barieră: prezervativ, diafragmă, metoda calendarului, iar clasa 4: spermicidele. Pentru pacientele tinere, inclusiv adolescente, dispozitivul intrauterin este cel mai eficient, sigur, bine tolerat.

 

F.C.: - Este avortul aşa o sperietură?

Dr. Călina Maier: - Avortul poate fi chirurgical, prin curetaj aspirativ sau medicamentos (doar în cazul sarcinilor mai mici de 7 săptămâni de amenoree). Pacienta trebuie să fie informată asupra riscurilor asociate chiuretajului cavităţii uterine: hemoragie, perforaţie uterină sau a organelor de vecinătate, dar şi a riscului de apariţie a sinechiei uterine, care poate reprezenta o cauză de infertilitate secundară.

 

F.C.: - Femeile se îngrozesc când aud diagnosticul de sarcină extrauterină...

Dr. Călina Maier: - Sarcina ectopică presupune implantarea embrionului oriunde în afara cavităţii uterine. Cel mai frecvent, localizarea este la nivelul trompei uterine, dar pot exista şi alte localizări: abdominală, ovariană, cervicală sau chiar la nivelul cicatricii uterine formate postoperaţie de cezariană. Această sarcină poate deveni o mare urgenţă chirurgicală, uneori cu risc vital pentru pacientă, în situaţia ruperii trompei, cu apariţia hemoperitoneului. Diagnosticul sarcinii ectopice este prin amenoreea secundară cu test de sarcină pozitiv, B-HCG SERIC  peste 2.000 mUI pe ml, absenţa sacului de sarcină vizibil la examinarea ecografică. Tratamentul poate fi medical, cu metotrexat intramuscular, sau chirurgical, laparoscopic.

 

F.C.: - Vă confruntaţi în spital cu pacientele care vin cu infecţii ginecologice. Aşa e?

Dr. Călina Maier: - Una din cele mai frecvente afecţiuni este vaginoza bacteriană, care reprezintă un dismicrobism vaginal, adică o perturbare a florei vaginale normale. Nu se ia pe cale sexuală şi necesită tratament antimicrobian specific, pe cale orală sau locală, după confirmarea diagnosticului prin examen citobacteriologic al secreţiei vaginale. Candidoza vulvo-vaginală are simptome caracteristice: durere, prurit, disconfort local, împreună cu modificarea secreţiei vaginale. Cel mai frecvent, infecţia este cauzată de Candida Albicans. Se apelează la tratament local, creme sau ovule cu agenţi antimicotici.

 

Reafirmăm că fibromul uterin este o formaţiune tumorală benignă, necanceroasă, pentru care potenţialul de transformare canceroasă nu a fost demonstrat. Simptomele fibromului uterin sunt: durerea sau disconfortul pelvin, tulburări ale ciclului menstrual, fenomene asociate compresiei la nivelul organelor vecine, simptome de urinare sau de constipaţie cronică. Tratamentul este variat, în funcţie de severitatea simptomelor, vârsta pacientei, dorinţa ei de procreere etc.

 

 

×