x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Chirurgul construieşte un inel musculos din stomac, în refluxul gastro-esofagian grav

Chirurgul construieşte un inel musculos din stomac, în refluxul gastro-esofagian grav

de Florin Condurateanu    |    31 Mar 2020   •   20:20
Chirurgul construieşte un inel musculos din stomac, în refluxul gastro-esofagian grav
Sursa foto: 7activestudio - Fotolia

Unul din simptomele date de îmbolnăvirea cu corona virus este o tuse seacă, fără expectoraţie. Însă una din cauzele apariţiei tusei poate fi şi refluxul gastro-esofagian, o boală care nu are legătură cu virusul. Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în Gastroenterologie

 

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Alexandru Oproiu, de ce la unii se întoarce conţinutul stomacului pe contrasens, prin esofag, ajungând până în cavitatea bucală?

Prof. dr. Alexandru Oporoiu: - Stomacul se goleşte mai încet din pricina mâncărurilor prea grase, creşte secreţia de acid, sporeşte presiunea în interiorul stomacului, o cauză este relaxarea sfincterului din finalul esofagului, în zona spre stomac. Apar arsurile, balonările, iritarea mucoasei esofagului, neobişnuită cu aciditatea conţinutului din stomac, urcând prin esofag până în gură. Se irită laringele şi faringele, suferindul tuşeşte mai ales când s-a culcat în pat. Presiunea crescută în stomac presează şi diafragma, sunt prejudiciate respiraţia şi ritmul cordului.

 

F. C.: - Ce recomandări de primă aplicare se trimit spre cei suferinzi de reflux gastro-esofagian?

Prof. dr. A. Oproiu: - În primul rând, nu este bine ca omul să mănânce mult la cină şi să se aşeze la orizontală imediat după masa de seară. Trebuie să se plimbe, să stea în fotoliu la televizor sau calculator. Cei cu reflux trebuie să doarmă cu capul şi trunchiul ridicate cu 20-30 de centimetri faţă de restul trupului aşezat la orizontală. Se pun sub cap două perne. Pentru un somn liniştit se aeriseşte camera şi se evită filmele şi romanele cu violenţe care stresează. Pentru a domoli presiunea prea mare din stomac, e bine să nu mâncăm produse prea grase, ciorbe de carne, fripturi împănate cu multă grăsime. Mâncarea grasă se evacuează mai încet din stomac, sporind secreţia acidă şi presiunea pe sfincterul prea relaxat de la partea inferioară a esofagului.

 

F.C.: - Berea deschide uşa refluxului esofagian?

Prof. dr. A. Oproiu: - Berea şi vinul prea mult măresc secreţia acidă în stomac, se iveşte refluxul gastro-esofagian. Alcoolul tare irită şi el mucoasa stomacului, chiar când se bea pe stomacul gol, nu trebuie depăşită cantitatea de 20 de mililitri.

 

F. C.: - Ce alte pericole apar ca urmare a instalării acestui reflux?

Prof. dr. A. Oproiu: - Mucoasa esofagului nu este concepută pentru a suporta agresiunea acidităţii din stomac prin întoarcerea conţinutului din stomac pe contrasens. Mucoasa esofagului se modifică spre mucoasă de tip duoden, apare aşa-zisul esofag Barret, e risc de cancer al esofagului.

 

F. C.: - Cum se rezolvă refluxul gastro esofagian?

Prof. dr. A. Oproiu: - În mod obişnuit, cel cu reflux trebuie să înghită zilnic un comprimat din familia Omeprazolului, de reducere a acidităţii prin acţiunea pompei de hidrogen. Când boala de reflux e gravă, chirurgul face o operaţie şi ridică partea superioară a stomacului în torace. În jurul sfincterului prea relaxat, chirurgul construieşte un inel musculos din peretele stomacului pentru a tonifica sfincterul prea moale al esofagului.

 

Toţi oamenii trebuie să mănânce în fiecare zi din toate principiile alimentare - şi proteine, şi lipide, şi glucide -, dar cu multă cumpătare. E bine ca legumele şi fructele să fie bogate în fibre nedigerabile, care să ajute tranzitul prin intestine. 

 

 

×