x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Copilul trebuie să mănânce când şi cât vrea el

Copilul trebuie să mănânce când şi cât vrea el

de Florin Condurateanu    |    23 Sep 2019   •   18:30
Copilul trebuie să mănânce când şi cât vrea el

Hrănirea sugarului trebuie să se bazeze pe principii ştiinţifice. E necesar ca micuţul să fie hrănit la sânul mamei până la 6 luni. De la 4 luni trebuie să-i fie diversificat meniul. Interviu cu profesor doctor Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului

 

Florin Condurăţeanu - Masa bebeluşului creează frământări pentru mămică, pentru bunică, toată familia se agită să-l facă pe micuţ să mănânce, se cântă, se leagănă, se fac glume, doar ca micuţul să termine papa la ora fixate. E bine ?

Prof. Dumitru Matei - Copilul foarte mic trebuie lăsat să mănânce cât şi când vrea el, nu după programul impus de mamă sau bunică. Reflexele bebeluşului îl fac să mănânce când îi e foame, aceste reflexele nu-l lasă niciodată flămând. Altceva se impune a fi respectat, să se respecte programul de diversificare a meniului începând de la vârsta de 4 luni şi nu mai târziu de 6 luni. Sănătatea copilului se clădeşte hrănindu-l la sân până la 6 luni.

 

F.C. - Nici cele mai avansate tehnologii n-au reuşit să reproducă laptele de la sânul mamei. De ce ?

Prof. D.M. - Laptele de la sânul mamei conţine factori de imunitate, factori de creştere, hormoni. Este de neînlocuit. Unele mame cred că se poate substitui cu laptele de vacă. Nu este aşa, laptele de la sân are mecanisme rafinate, el îşi micşorează procentul de grăsimi spre finalul suptului, când micuţul a început să se sature. Laptele de vacă e prea bogat în grăsimi, în proteine şi aparatul digestiv a bebeluşului nu s-a desăvârşit, poate fi dat peste cap de laptele de vacă prea bogat în grăsimi şi proteine. Alte familii cred că e bine să fie cât mai natural laptele de vacă, chiar de la ugerul vacii. Eronat, acest lapte direct de la uger conţine bacterii, laptele de vacă e mai bine să fie pasteurizat.

 

F.C. - Cum se desfăşoară diversificarea hranei copilului foarte mic?

Prof. D.M. - De la 4 luni se introduc, pas cu pas, alimente pasate, mai întâi piureuri de legume şi fructe, apoi se introduce gălbenuşul din o jumătate de ou, apoi puţină brânză. Abia apoi se introduce şi carne mărunţită, mai întâi de pasăre, apoi de vită şi ultima carnea de porc. Diversificarea meniului nu se face deodată, ci pas cu pas. Nu se foloseşte sare, alimentele au ele sare în compoziţia lor. Nu se face exces nici de dulce. Masa copilului mic trebuie să conţină toate principiile nutritive, proteine, lipide, glucide.

 

F.C. - Unele mămici se îngrijorează să nu li se oprească laptele. Urmează sfaturi populare, să bea bere, să mănânce ceapă, pasămite li se sporeşte lactaţia...

Prof. D.M. - Metode eronate, n-au nicio eficienţă. Ba mai rău, gustul de ceapă, de bere trece în lapte şi sugarul respinge suptul acestui lapte. Mama trebuie să se hrănească cumpătat, cu toate tipurile de alimente. E necesar ca mama să nu fumeze, să împuţineze cafeaua, cacaoa, ciocolata. Şi mama trebuie să evite stresul.

 

F.C. - Mamele de sugari se întreabă ce să facă pentru a-şi goli sânul de lapte.

Prof. D.M. - Metoda eficace şi sănătoasă este să alterneze sânul în timpul suptului, să dea să sugă copilaşului ba de la un sân, ba de la celălalt.

 

 

La sânul mamei, bebeluşul simte şi tac-tac-ul inimii acesteia, fapt ce îl linişteşte.

 

 

×