x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri De ce e nevoie de controale oftalmologice periodice

De ce e nevoie de controale oftalmologice periodice

de Florin Condurateanu    |    29 Ian 2021   •   18:26
De ce e nevoie de controale oftalmologice periodice

Umblă o mulţime de zvonuri despre ochi, unele au la bază erori, aşa că trebuie să ştim o serie de realităţi ştiinţifice despre vederea noastră. Cert este că, cu înaintăm în vârstă, cu atât trebuie să mergem mai des la control oftalmologic, ceea ce ajută la depistarea din timp a eventualelor probleme. Interviu cu profesor doctor Monica Pop, manager general la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice

 

Florin Condurăţeanu – Doamnă profesor doctor Monica Pop, e adevărat că dacă miopii nu poartă ochelarii cât li s-a recomandat, tot timpul, îşi forţează ochii şi le cresc dioptriile ?

Prof. Monica Pop – Nu e adevărat, miopia creşte în cazurile de miopie progresivă. La cei cu această mărire a dioptriilor cu minus poate este recomandabilă intervenţia cu laser, pentru micşorarea dioptriilor. Dar există unele cornee, prea subţiri, prea slabe, la care intervenţia cu laser e riscantă, deci nu este binevenită. Intervenţia cu laser pentru scăderea dioptriilor este considerată operaţie estetică, iar costurile nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Oricum, intervenţiile acestea se fac după 18 ani.

F.C. – Cei care se operează de strabism afirmă că au scăpat de ochelari, e corect ?

Prof. Monica Pop – Greşit, după intervenţia de strabism se poartă obligatoriu ochelari pentru a nu  ajunge la vedere dublă. Şi această operaţie se face după 18 ani, când s-a maturizat ochiul.

F.C. – Unii susţin că lucratul prea mult la calculator oboseşte ochii, e real?

Prof. Monica Pop – Nu este adevărat, nu ştiu de unde a apărut această poveste. Ochii sunt făcuţi să fie folosiţi la maximum. Prea multele ore petrecute în faţa calculatorului trebuie alternate cu pauze de o jumătate de oră, cu plimbări  şi mişcări ale capului, nu pentru a odihni ochii, ci pentru a slăbi eventuala presiune a vertebrelor cervicale asupra pachetului de nervi şi vase sangvine din zona cefei. Şi la televizor este bine să fie lăsată aprinsă o veioză mică, să nu fie beznă: cu un bec slab se mai atenuează luminozitatea prea mare a ecranului.

F.C. – Unii vârstnici se bucură când constată că văd mai bine de aproape, familia e entuziasmată că bunica a ajuns să introducă aţa în acul de cusut fără ochelari...

Prof. Monica Pop – Nu e o veste bună, e semn că se instalează cataracta. Cataracta începe cu o slabă miopie, care scade ceva din dioptriile cu plus. Nu e bine să amâni mult operaţia de cataractă la unul din ochi, se deteriorează vederea şi la celălalt ochi cu cataractă, aşa că pacientul vine la doctor aproape fără să mai vadă. La un ochi, trebuie operaţie de cataractă din timp.

F.C – De ce se impun controale periodice la cei cu vărste mai avansate ?

Prof. Monica Pop – La aceste controale, li se măsoară şi tensiunea intraoculară. Dacă ea este mare, e semn de glaucom. Hipertensiunea din ochi, netratată, presează asupra nervului optic şi-l omoară, se pierde vederea. Glaucomul acesta nu provoacă dureri şi trebuie depistat la controalele periodice. În glaucom, se trece la picături în ochi zilnic, la ore fixe. Dacă nu s-a eliminat suficient de mult surplusul de lichid din ochi, se face o intervenţie cu laser.

F.C. – Unii când îşi pun ochelari nu se simt bine la început, se consolează că ochii trebuie să se acomodeze cu ochelarii...

Prof. Monica Pop – Greşit, un ochelar corect executat trebuie să aducă imediat confortul ochilor. Nu e nevoie de acomodare, starea de disconfort la unii provine de la alegerea eronată a dioptriilor şi nerespectarea distanţei interpupilare la montarea lentilelor pe ramă. De acomodare au nevoie doar ochelarii progresivi, la care variază dioptria de-a lungul lentilei.

Ochii se spală doar cu apă rece de la robinet. Sunt interzise clătirile ochilor cu ceaiuri sau alte lichide. 

 

 

×
Subiecte în articol: monica pop