x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri În perioada pandemiei cu COVID, mai puţine cazuri de gripă

În perioada pandemiei cu COVID, mai puţine cazuri de gripă

de Florin Condurateanu    |    24 Mar 2021   •   08:20
În perioada pandemiei cu COVID, mai puţine cazuri de gripă

Sezonul rece este sezonul guturaiului, răcelilor, gripei. Însă în perioada pandemiei cu COVID, părinții au fost puși în dificultate dacă a trebuit să facă distincţie între infectarea cu această boală şi un guturai. Cu ajutorul unui specialist în infecțioase, am făcut o trecere în revistă a bolilor de copii cauzate de virusuri sau bacterii, cu alte cuvinte: de microbi. Interviu cu profesor dr. Monica Luminos, şefa Secţiei de boli infecţioase copii la Institutul Naţional „Matei Balş”


 

Florin Condurăţeanu: - Umblă în popor un şirag de denumiri: guturai, răceală, gripă… Cum denumim corect aceste suferinţe?

 

Prof. dr. Monica Luminos: - Guturai, răceală e acelaşi lucru, sunt provocate de un virus, rinovirus. Gripa este produsă de virusul gripal. Mă întrebaţi cum e bine să doftoricească părinţii un copil cu guturai. Cu  paracetamol, cu nurofen, cu ceaiuri fierbinţi, cu vitamine, de preferat naturale, din legume şi fructe. Pentru gripă e indicat vaccinul antigripal. Antibioticele în guturai sunt degeaba, ba aduc chiar rău, fiindcă se obişnuiesc bacteriile cu antibiotice şi când e realmente nevoie de ele, au eficacitatea diminuată. Uneori, gripele trec într-o fază superioară, se autoinfectează cu bacterii şi atunci medicii prescriu antibiotice.

 

F.C.: - Când vine în această perioadă un copil cu febră, dureri în gât, tuse, cum se face distincţie între infectarea cu COVID şi un guturai, o gripă?

 

Prof. dr. M. Luminos: - Simptomele sunt asemănătoare, tocmai de aceea se impune testul de depistare a COVID-ului, eventual. În această perioadă a pandemiei nu prea am avut gripe severe, erau infecţiile cu COVID. Şi în alţi ani, începând cu octombrie până în martie, se înregistrau gripe, acum - mai ales COVID.

 

F.C.: - Apăreau acum o vreme acele epidemii de tuse convulsivă, tuse măgărească. Acum nu prea s-a mai auzit. E eradicată de vaccin? E diferită tusea față de gripă?

 

Prof. dr. M. Luminos: - Nu s-a eradicat, din păcate, prin vaccin tusea convulsivă, mai apar cazuri, dar cum în aceste vremuri a apărut refuzul de vaccinare, cazurile sunt mai dese. Mă întrebaţi ce diferenţă este între tusea în gripă şi în tusea convulsivă. În ambele, tusea este seacă, obositoare, copiii se învineţesc de reprizele de tuse, pot fi şi 30-40 pe zi. Tusea în tusea convulsivă are o caracteristică: copilul mai întâi trage adânc aer în piept şi apoi tuşeşte sacadat. Părinţii îl văd că are senzaţia de sufocare şi îl duc la geam, la aer curat, tusea se potoleşte. Dar e bine de ştiut că în camera cu copilul bolnav nu e bine să fie prea cald, căci înlesneşte reprizele de tuse. Tusea din gripă e dată de virusuri, tusea din tusea convulsivă e provocată de bacterii. Adultul este cel care dă mai departe tusea convulsivă la copii. În străinătate, la fiecare 10 ani e obligatorie vaccinarea adultului între ale vaccinuri şi cu cel împotriva tusei convulsive. La noi, nu!

 

F.C.: - În caz de guturai, gripă, copilul este bine să fie reţinut acasă?

 

Prof. dr. M. Luminos: - Eu sunt pentru izolarea copilului acasă în aceste cazuri. La grădiniţă, dar mai ales la şcoală, e în contact cu mulţi alţi copii. Chiar dacă micuţul are o formă uşoară de răceală, el îi infectează şi pe colegi şi e posibil ca unii - cu astm, de exemplu - să facă forme mai grave. 

 

F.C.: - Varicela e vicleană, fac unii varicelă şi virusul se ascunde în coloană, mai apoi se activează şi apare de la el zona zoster pe un traseu de nerv, dureri, suferinţe...

 

Prof. dr. M. Luminos: - Cine se vaccinează împotriva varicelei nu mai face boala, deci nu rămân virusuri în ganglionii din zona coloanei vertebrale ca să declanşeze zona zoster. Vaccinul antivaricelă dă imunitate vreo 20 de ani, e bine să fie reînnoit pe la 20 de ani. În străinătate, după 50 de ani e obligatorie şi o revaccinare împotriva virusul varicelei, la noi nu. Dar e îmbucurător că, în pandemie, părinţii au fost conştiincioşi şi au dus în număr mare copiii, la medicul de familie, să fie vaccinaţi în programul naţional de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei, gripei.

 

Vaccinul împotriva zonei zoster este un vaccin împotriva herpesului zoster în paralel.

 

×
Subiecte în articol: dr Monica Luminos