x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Înconjurul lumii cu autostopul, o încercare îndrăzneaţă a unui tânăr clujean

Înconjurul lumii cu autostopul, o încercare îndrăzneaţă a unui tânăr clujean

de Cristinel C. Popa    |    29 Mai 2013   •   09:21
Înconjurul lumii cu autostopul, o încercare îndrăzneaţă a unui tânăr clujean
Sursa foto: Timorei Rad

Timotei Rad, 27 de ani. A terminat anul trecut cea de-a doua facultate. Vrea să cucerească lumea cocoţat în maşinile străinilor. A prins gust de plimbări cu autostopul după ce a dat o raită până la Paris şi înapoi cu doar câţiva euro în buzunar. Nu se teme de pericole.

Reporter: Cine eşti, cum ţi-a venit ideea călătoriei în jurul lumii cu autostopul şi ce au spus cei de lângă tine? 

Timotei Rad: Timo e un tip normal, dar puţin nebun. Responsabil cu voia bună şi transmiterea unei atitudini pozitive pe oriunde merge şi orice face! Un tip ce a fost exmatriculat de două ori în liceu pentru năzbâtii şi aventuri copilăreşti. După liceu a făcut două facultăţi: Relaţii Internaţionale (absolvită în 2009) şi Cartografie (absolvită în 2012). Ambele la UBB. La prima nu s-a ţinut de carte şi a rămas repetent de două ori. La a doua s-a ambiţionat să fie bursier Erasmus, să aibe bursă de studiu, să scrie articole ştiinţifice, etc. Ideea plecării i-a venit anul trecut. În lucrarea sa de licenţa a demonstrat că primul român care a făcut o hartă pentru un teritoriu românesc este Dimitrie Cantemir nu Constantin Cantacuzino cum afirmau toţi istoricii şi academicienii până atunci. Pentru a demonstra acest lucru şi a face acest studiu a vrut să ştie că a consultat toate resursele bibliografice posibile şi existente pe Terra ca să aibe o teză solidă ce nu poate fi combătută. În acest scop avea de văzut nişte cărţi foarte vechi la Viena, Padova, Leipzig, Paris şi Londra. Fiind student cu un buget limitat nu îşi putea permite să călătorească convenţional la aceste destinaţii. Ştia de la câţiva amici că din Ungaria încolo autostopul nu se plăteşte, ştia şi de couchsurfing.org pe care şi-a făcut cont ca să fie cazat gratuit şi aşa a pornit cu 90 € spre Paris. A călătorit 10 zile, 4900 km şi s-a şi întors cu 5 €. Nu a reuşit să ajungă şi la bibliotecile din Padova şi Londra în această primă călătorie aşa că a mai făcut o călătorie de 12 zile, 5900 km şi un buget de 42 €. din care s-a întors cu 5,5 € înapoi. Astfel a descoperit întâmplător călătoritul cu autostopul şi s-a îndrăgostit de el! De aventura ce o presupune acest mod de a călători, de oamenii minunaţi pe care îi întâlneşte astfel, etc! Dacă e întrebat de ce autostopul răspunde astfel.
Cei de lângă mine… părinţii şi-au făcut griji în primă fază, dar acum că am cca 75 000 km făcuţi cu autostopul (aproape de 2 ori Pământul la Ecuator  s-au liniştit. Prietenilor le-a plăcut ideea şi mă susţin pentru că le plac la mine cel mai mult latura nebună.  Asta pentru că am avut grijă să îmi aleg tot prieteni nebuni.

Reporter: Te-ai gândit la pericole pe care le vei avea de întâmpinat de-a lungul călătoriei?

T.R.: Pericole nu există! E mai periculos să treci strada, e mai probabil să treci pe zebră şi să te calce o maşină decât să păţeşti ceva la autostop! În România zilnic cca 500 000 oameni folosesc autostopul! Asta înmulţit cu 365 zile înseamnă 182 milioane pe an, 1,82 miliarde în 10 ani! În ultimii 10 ani aţi văzut vreun caz de crimă sau ceva în genul ăsta cu autostopul? Morţi călătorind cu autostopul? Dacă ar fi existat un singur caz s-ar fi mediatizat EXAGERAT!!! Am fi ştiut toţi! Dar morţi călătorind cu maşina personală câţi nu sunt!? Dar morţi călătoriind cu autobusul, trenul sau avionul!? E pură şi simplă statistică! E cel mai sigur mijloc de transport “în comun”! Iar când spun că nu e periculos o spun din postura unui tip ce are EXPERIENŢă! 73 400 km! Aproape de două ori lungimea Ecuatorului! Doar că mintea umană e condusă de frică! După cum bine spunea cineva: “Nu pentru că lucrurile sunt dificile nu îndrăznim! Pentru că nu îndrăznim lucrurile sunt dificile!”

Reporter: Cine te susţine, ce echipament iei cu tine?

T.R.: După cum aţi văzut bugetul meu e minim (primele 2 călătorii le-am făcut cu un total de 112 €). De foarte puţin timp mă susţine “Columbia Sportsware” care mi-au donat un rucsac profesional. Aveam un rucsac vechi care mă obosea cumplit, aşa că gestul lor contează mult şi încet o să mă mai ajute ei cu echipament. Drumul şi cazarea fiind gratuite îmi trebuiesc bani doar de vize şi mâncare. Spre deosebire de societatea de azi nu sunt un tip care să consume mai mult decât are nevoie. Momentan am puţini bani şi o să plec aproape fără bani la mine, pentru că cred în acest vis mai mult decât în orice, pentru că vreau să demonstrez lumii cât sunt de fricoşi şi că lumea e mai bună decât cred ei!

Reporter: Care e motivaţia, de asemenea, scopul aventurii tale?

T.R: Scopurile principale: să mă cunosc pe mine, să cunosc oameni noi, să cunosc natura, SĂ ÎNVăŢ de la alte culturi! Scopuri la fel de principale: să promovez protejarea naturii, să promovez Salvarea Roşiei Montane…

Reporter:  A mai realizat cineva din România aşa ceva, din România sau din străinătate? Ce a vrut el şi ce vrei tu să demonstrezi? Nu ţi-e groază să fii singur atâta timp? Apropo, cât va dura?

T.R.: Din câte ştiu eu acest lucru a mai fost făcut doar de doi francezi şi un american. Nu e nimic de demonstrat cu aşa o călătorie! După cum am spus e de ÎNVăŢAT! Dar dacă chiar ar fi vorba neapărat să fie ceva de demonstrat eu de 73 400 km încoace demonstrez că oamenii din jur şi lumea în general e mult mai bună decât credem noi!

Reporter:  Prin câte ţări ai de trecut, prin câte vei trece? Ai vreo fobie, apă, vapor, etc?

T.R.: Am intrat până acum în 21 ţări şi/sau teritorii. Nu ştiu prin câte voi trece, nu am vreun record de bifat. Ideea e să rătăcesc pentru a găsi lucrurile cele mai frumoase şi ascunse cel mai bine! Fobie am doar una: rău de înălţime! Dar ca să o înving am făcut bungee jumping! Şi mi-a plăcut enorm!!! A fost cea mai tare experienţă din viaţa mea tot acel surplus de adrenalină! Jim Morrison a spus: “Caută-le şi dă piept cu cele mai mari frici ale tale! După aceea ele nu vor mai avea forţă iar tu vei fi liber!”

×