x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Chirurgia bariatrică nu se adresează oricărui om gras, ci obezităţii monstruoase

Chirurgia bariatrică nu se adresează oricărui om gras, ci obezităţii monstruoase

de Florin Condurateanu    |    24 Aug 2020   •   18:30
Chirurgia bariatrică nu se adresează oricărui om gras, ci obezităţii monstruoase

Interviu cu profesor doctor Nicolae Iordache, de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan”

Bătălia cu kilogramele în plus nu e o bagatelă, se întinde pe perioade lungi, unii reuşesc să slăbească, alţii nu. Există şi chirurgia bariatrică vizând scăparea de kilogramele în plus, o intervenție asupra tubului digestiv.


Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Nicolae Iordache, dumneavoastră aţi înfiinţat în România Societatea de Chirurgie Bariatrică, chirurgia care duce la o slăbire spectaculoasă. Dar mai există intervenţii de liposucţie, de topire a grăsimii şi îndepărtare a ei, sau chiar o „răzuire” de către medic a stratului de grăsime...

Prof. dr. Nicolae Iordache: - Să facem o distincţie, chirurgia bariatrică este o chirurgie funcţională, ea acţionează asupra tubului digestiv, iar celelalte de care aţi amintit sunt operaţii estetice.

F.C.: - Cui se adresează chirurgia bariatrică?

Prof. dr. N. Iordache: - Chirurgia bariatrică se adresează celor cu obezitate monstruoasă, nu tuturor graşilor. Obezitatea monstruoasă, morbidă, este cea la care coeficientul de masă corporală depăşeşte 40. Coeficientul de masă corporală este raportul dintre greutatea în kilograme la numărător şi înălţimea în centimetri la numitor. Cei cu acest raport până în cifra 25 sunt oamenii normali ca greutate, între 25 şi 30 se încadrează supraponderalii, peste 30 este vorba de obezitate, peste 40 este acea obezitate monstruoasă aducătoare de boli. Obezii trebuie să încerce slăbitul cu un regim alimentar cumpătat, să facă mişcare. Cei care nu reuşesc sub nicio formă să slăbească pot apela la intervenţia chirurgicală bariatrică.

F.C.: - Care sunt metodele în chirurgia bariatrică pentru slăbit?

Prof. dr. N. Iordache: - Există metoda balonului introdus în stomac, balon umplut cu aer sau cu un lichid. Balonul se introduce cu endoscopul în stomac şi micşorează capacitatea stomacală, e loc pentru mai puţină mâncare. Balonul se scoate tot endoscopic după 6 luni şi pacientul a slăbit 20-25 de kilograme. Mai există metoda inelului, minim invaziv. Prin laparoscopie, se montează un inel pe suprafaţa exterioară a stomacului, el împarte stomacul în două camere, e un fel de clepsidră, ceasul acela cu scurgerea de nisip. Mâncarea pătrunde în prima cameră de deasupra inelului, e un volum mai mic şi saţietatea se instalează la o cantitate mai mică de alimente. Se slăbeşte cu jumătate din kilogramele în plus.

F.C.: - Şi operaţiile în care chirurgul intervine efectiv asupra stomacului?

Prof. dr. N. Iordache: - Se scoate din circuit o parte din capacitatea stomacului. Se taie o porţiune din stomac sau se face o cusătură în stomac, izolând o porţiune de stomac. Mai există şi operaţia asupra intestinului subţire. Se mută mai jos, se coboară acel punct în intestinul subţire unde se uneşte mâncarea cu secreţiile biliare ale ficatului şi cu enzimele secretate de pancreas. Coborând mai jos această intersecţie, se oferă digestiei o lungime mai mică de intestin subţire. Este o intervenţie asupra funcţionării tubului digestiv şi pacientul, astfel operat, trebuie să aibă grijă toată de viaţa de regimul alimentar. 

F.C.: - Ce părere aveţi despre curele de slăbire?

Prof. dr. N. Iordache: - Curele de slăbire prin înfometare sunt nerecomandate. După cură, omul înfometat se aruncă asupra mâncării şi greutatea ajunge iar mare, chiar peste cea iniţială, prin efectul yo-yo. Nici curele cu azi un ou, mâine câteva frunze de salată, poimâine un măr nu sunt bine-venite, ele sărăcesc organismul de categorii nutritive indispensabile. E bine să mănânci în fiecare zi toate clasele de nutrienţi şi lipide, şi protein, şi carbohidraţi, şi vitamine şi oligoelemente, dar în cantităţi rezonabile.

idee

După intervenţiile de chirurgie bariatrică, efectul de slăbire este evident, dar omul trebuie apoi să mănânce, totuşi, cu cumpătare.

Florin Condurăţeanu
 

×