x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri „Naşterea naturală face bine şi mamei, şi bebeluşului”

„Naşterea naturală face bine şi mamei, şi bebeluşului”

de Florin Condurateanu    |    20 Ian 2021   •   09:23
„Naşterea naturală face bine şi mamei, şi bebeluşului”

Interviu cu medic primar Ciprian Cristescu, şef de secţie la Maternitatea Giulești

 

Încă nu s-a limpezit concluzia la polemica este bine să naşti natural sau prin cezariană. Ca să lămurim această problemă, am discutat cu medicul primar Obstetrică-Ginecologie Ciprian Cristescu, de la Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sârbu (Maternitatea Giulești). 


 

Florin Condurăţeanu: - Domnule doctor Ciprian Cristescu, umblă vorba că nu e bine să faci mai mult de două cezariene. Dar e la modă ca gravidele să opteze pentru naşterea prin cezariană.

 

Dr. Ciprian Cristescu: - Vorba asta vine de pe vremea lui Ceauşescu, când erau interzise întreruperile de sarcină. Dacă avusese femeia două cezariene, era acceptat să i se facă avort. În realitate, depinde de starea uterului femeii. Dacă în urma operaţiei de cezariană nu sunt întărite prea tare ţesuturile uterului, dacă uterul are elasticitate, se poate da curs la rugămintea unei femei să nască prin cezariană. Am făcut şi eu şi cinci cezariene la o femeie. Dacă nu există indicaţii medicale care să impună cezariana, noi recomandăm naşterea naturală. Mai ales că anestezia peridurală înlătură durerile la naşterea pe cale naturală. La noi, la maternităţile de stat, 60% sunt naşteri prin cezariană, aşa solicită gravidele, la maternităţile particulare - 80% sunt cezariene şi doar 20% naşteri naturale. Naşterea naturală face bine şi mamei, şi bebeluşului.

 

F.C.: - Dar spaima aceea că la naşterea naturală se întâmplă ca bebeluşul să se nască sugrumat de cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului...

 

Dr. C. Cristescu: - Depinde cât se roteşte în burta mamei fătul, se poate înfăşura de mai multe ori în jurul gâtului, chiar de 3-4 ori. Dar asta acum se poate observa la examenul doppler, se constată dacă cordonul este înfăşurat şi deranjează carotida. Aşa că se trece la cezariană.

 

F.C.: - Sunt dificile naşterile naturale cu gemeni?

 

Dr. C. Cristescu: - Depinde cum se poziţionează gemenii. Dacă primul se angajează cu capul în jos şi al doilea la fel, e bine. Avem grijă ca, după ce se naşte primul copil, să nu se închidă colul uterin. Dacă al doilea frate este poziţionat cu fundul în jos lucrurile se complică, primul născut din gemeni cu capul în jos îl poate agăţa pe al doilea.

 

F.C.: - Ce e cu boala asta, endometrioza, de care suferă multe femei?

 

Dr. C. Cristescu: - Este o boală invalidantă, aduce dureri mari. Nu ştie medicina încă de ce la unele femei menstruația nu se elimină doar prin vagin, o parte a menstrei se duce şi prin trompe şi ajunge în abdomen. Endometrul, ţesutul de căptuşeală interioară a uterului, fragmente de endometru se fixează pe ficat, pe peritoneu, pe colon. Operaţia pe aparatul genital o face medicul ginecolog, dar curăţarea de fragmentele de endometru lipite de alte organe o execută chirurgul de chirurgie generală, uneori este necesară tăierea unei porţiuni de colon, dacă alipirea e prea aproape de rect se ajunge şi la anus contra naturii. Unele femei aleg să se chinuie cu dureri toată viaţa, ca să nu ajungă la astfel de operaţii.

 

În general, vârsta cea mai potrivită pentru naşteri este până la 35 de ani, atunci anatomia femeii este optimă. Nici naşterile la vârste prea mici, la 14-15 ani, nu sunt recomandate, aparatul genital nu este complet maturizat. În privinţa anticoncepţionalelor, în afară de prezervativ se pot utiliza, la recomandarea medicilor, şi anticoncepţionale hormonale. S-au realizat pastile care reunesc mai multe efecte hormonale.

 

 

×