x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Osteoporoza e o pierdere de substanţă osoasă cu fragilizarea oaselor

Osteoporoza e o pierdere de substanţă osoasă cu fragilizarea oaselor

de Florin Condurateanu    |    15 Iun 2020   •   18:50
Osteoporoza e o pierdere de substanţă osoasă cu fragilizarea oaselor

La femei, intrarea în menopauză aduce şi osteoporoza. Așa că, după vârsta de 50 de ani, ele trebuie să-şi măsoare densitatea osoasă la unul - doi ani. Sărăcirea în substanţă osoasă fragilizează oasele şi apar fracturi la căzături minore. Interviu cu profesor doctor Daniel Grigorie, medic primar la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”

 

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Daniel Grigorie, ce este osteoporoza, acest bau-bau care duce la fracturi în urma unor traumatisme mici?

Prof. dr. Daniel Grigorie: - Osteoporoza nu este o golire a unui depozit de calciu, este o structură osoasă alterată. Prin osteoporoză se pierde substanţă osoasă şi oasele devin fragile. Căzături minore în casă cauzează fracturi grave la persoanele mai în vârstă. Fractura de şold, fractură gravă, este un parametru pentru răspândirea osteoporozei. Osteoporoza sărăceşte de structură osoasă şi la coloana vertebrală. Vertebrele se taseză, se turtesc şi apar fisuri, fracturi când o pensionară ridică o greutate chiar mică. Eu am adus în România conceptul de osteoporoză şi bolile metabolice osoase, osul şi muşchiul sunt un complex nu numai pentru biomecanica scheletului, ci şi din alte multe puncte de vedere.

 

F.C.: - Cine are riscuri mai mari de osteoporoză?

Prof. dr. D. Grigorie: - După intrarea în menopauză, femeile, pierzând hormonii estrogeni, pierd şi substanţă osoasă prin osteoporoză. După 50 de ani, 20% dintre femeile în menopauză au osteoporoză. După 65 de ani, două din trei femei au osteoporoză. O dată la 1 - 2 ani, trebuie să-şi măsoare densitatea osoasă. La bărbaţi, incidenţa osteoporozei creşte după 65 de ani, se instalează mai târziu andropauza. Femeile care au intrat prematur în menopauză, prin intervenţii chirurgicale de îndepărtare a ovarelor, au risc mare de osteoporoză devreme. Tratamentul cu cortizon este util în multe boli, dar aduce şi efecte secundare importante, inclusiv riscul de osteoporoză.

 

F.C.: - Cum se poate preîntâmpina osteoporoza?

Prof. dr. D. Grigorie: - După vârsta de 30 de ani, nu se mai depune masă osoasă pe oase. Scheletul, arhitecura lui încep să se formeze încă din viaţa uterină, iar gravidele trebuie să respecte nişte reguli şi din acest punct de vedere. Cel mai important pentru formarea scheletului este pubertatea, în adolescenţă se formează oase puternice sau mai firave. În perioada 15-18 ani adolescenţii trebuie să mănânce multe lactate şi să facă multă mişcare, mult sport. Una este ca pierderea de substanţă osoasă prin osteoporoză să se facă pe oase zdravene clădite în tinereţe şi alta este sărăcirea în substanţă osoasă ce se petrece pe oase fragile.

 

F.C.: - Consumul de alimente bogate în calciu nu este recomandabil?

Prof. dr. D. Grigorie: - Orice om, chiar omul sănătos, trebuie să primească o doză de calciu zilnic de 1.000 de miligrame. Din meniu, el adună doar 500 de miligrame de calciu, aşa că trebuie să suplimenteze cu alte 500 de miligrame de calciu din produse farmaceutice, tablete, pastile cu calciu. Dar ca să se fixeze acest calciu tot zilnic omul trebuie să se expună la soare sau să ia 400-500 de unităţi de vitamina D. Se pot înghiţi pastile ce conţin şi calciu, şi vitamina D. Calciul efervescent are doar 10% calciu.

 

Într-o vreme, glandele paratiroide erau considerate vinovate de osteoporoză. Dar apoi s-a constatat că hormonii paratiroidelor, parathormonii, din contra, te păzesc de osteoporoză.

 

 

 

×
Subiecte în articol: osteoporoza